Gambas al Ajillo (pil-pil) Vitlöksräkor

av Åse
Innehåller reklam genom annonslänkar till Cervera

Hej hej och skön lillördag på er!

Var så himla vackert soligt väder i morse när jag och Alfons var ute på morgonrunda, fåglarna kvittrade och man kände verkligen hoppet om vår!

Spanska vitlöksräkor, hur gott är inte det? Jag beställer nästan alltid i Spanien eller i Sverige om det finns som tapas! MUMS! Dessutom så enkelt att göra hemma!

Oftast serveras de i terracotta tapasskålar sk Cazuela, finns HÄR

Men det går bra med vilken ugnsform som helst – jag har även de HÄR i gjutjärn.
Superfint sett att servera Gambas al Ajillo i! Fungerar även till att tex servera annat tapas i eller varför inte potatisgratäng i?

En torr vit cherry gärna en manzanillo är trevlig i! Det funkar med torrt vitt vin också eller uteslut.

Jag rekommnderar en spansk paprika med lätt rökighet, jag har La Dalia Pimentón Picante.

Vitlöken ska inte skivas för tunt eller hackas för smått och snåla INTE med vitlöken.
Snåla inte med paprikan heller, det gjorde jag sist.

Detta vinet är gott till! Kung Fu Girl!

Här kommer mitt recept!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gambas al ajillo (pil-pil)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

2,5 dl bra olivolja (inte virgin)
20 st råa skalade MSC-märkta vannameiräkor, gärna med stjärten kvar
lite salt
23 msk paprikapulver (eller ca 1 msk spansk het paprikapulver: Pimentón picante)
12 vitlöksklyftor, grovt hackade eller skivade (inte för tunt)
1 tsk chili flakes
12 msk torr sherry eller torrt vitt vin
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 citron, juicen


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 g
Sätt in två terracottaformar eller andra ugnsfasta portionsformar. Låt dem stå i ugnen i ca 10 minuter.
Torka de tinade räkorna med hushållspapper. Krydda dem med flingsalt och paprika, blanda om.
Häll olivolja i en het stekpanna (gärna gjutjärn), rör ner vitlöken och chilin. Hetta upp och rör hela tiden. Fräs lite tills vitlöken börjar få lite färg (men inte bruna)
Vänd ner räkorna. Låt steka i en minut, vänd på dem efter halva tiden.
Rör ner sherry och låt det puttra någon minut till. Ta ut formarna ur ugnen och fördela räkorna med olja och vitlök i formarna. (tänk på att de är varma)
Strö lite persilja över och pressa lite citronjuice över. Servera genast på underlägg.

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.