Hej raringar!
Tack för alla härliga kommentarer som strömmat in sista dagarna! Kul att ni gillade havrefrallorna, badrummet och mässingtipset! Blev på så mycket mer peppande humör – TACK! ♥️
Åh vad jag älskar dessa morgnar. Jag som arbetar hemifrån behöver ju inte rusa iväg på morgonen och med detta mörkret så så förlängs morgonen lite och jag skrotar oftast omkring i min kimono (finns HÄR) fram till 10-tiden haha!
I går julbakade jag lite gott till er som kommer senare – mums! Och jag ska strax ge mig i kast med att baka lite mer glutenfritt bröd här hemma. Har några prospects att prova.
Men först ett tips!
Hur man än äter så kan vi nog vara rörande överens om att det är bra att hålla nere på ”mackor” och främst på vetemjöl. Dagens vetemjöl är rafinnerat och med största sannolikhet så mår många bättre av att minska på det.
Jag har inte celiaki eller glutenintolerans, men jag mår absolut bättre fysiskt och psykiskt at att dra ner så mycket som möjligt på det. Jag får mer energi, mindre sug och eftersom jag överäter vetemjöls produkter så innebär det att jag håller en stabil vikt genom att hålla det till ”livets lyx”.
Våra barn äter oftast havregrynsgröt på morgonen med osockrad äppelmos, kanel & kardemumma eller ägg i olika former.
I dag kom soon-to-be 15-åringen ner sent och hann inte äta någon gröt så han ville ha stekta ägg.
Då fick det bli dessa äggmackor som alla barnen älskar.
2 ägg
1 tjock skiva ost
2 skivor skinka
Äggen vändsteks i stekpanna.
Lägg på 2 skivor skinka på äggen och sedan en ostskiva på ena ägget, lägg över det andra ägget med ostskiva.
Noel var sen och på sprang så jag virade in ”äggmackan” i papper (tror från Leila’s generalstore) och så var han i väg! Tog inte många minuter.
Lite tips sådär! ♥️
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
16 kommentarer
Tänk att en del människor blir så provocerade av att man väljer att inte ge sina barn kakor, chips, glass och läsk! 🙈 Mackor är tydligen också heligt! Fortsätt med det du gör Åse för du gör det så bra! ❤️
Ja det är befängt! Och att sedan göra kopplingen till ätstörningar och kroppshets? Inte konstigt att vi dras med fellevnadssjukdomar när ”vanliga mackor” uppenbarligen är en bra kost.
”Vanliga mackor”, socker etc kan ha sin plats om man för övrigt tankar kroppen med naturlig mat utan massa skräp.
Morr!
Kram! ❤️
Tar gärna emot fler nyttiga o mättande frukosttips som kan passa barnen. Mina har tröttnat på bär och naturell yoghurt.
Bra tips! Tack!
Får inte ens barnen äta ”riktiga” smörgåsar? Hur ställer du dig inför att föra över din ideologi på dem? Någon tanke på kommande ätstörningar eftersom det (i bloggen i alla fall) visas mycket kroppshets?
Kära Anonym!
Jodå, mina barn äter mjöl, socker, nutella, kakor, dricker läsk etc, med det gör de i liten mängd till helgen eller vid kalas / fest som säkert många andra förnuftiga människor också gör. Att jag ger dem havregrynsgröt på morgonen och ägg hellre än mackor är bara sunt, det ger dem lång energi utan blodsockerdipp och de älskar det! De vill själva äta hälsosamt och må bra och gör bra val att de är upplysta och de förstår hur sämre kost påverkar dem, inte bara något jag som kostrådgivare lärt dem utan något de även lär sig i skolan.
Så snälla bespara mig ditt snack om kroppshets för är det något som inte finns i denna bloggen så är det det och hemma pratar om vi hur viktigt det är att ge kroppen rätt bränsle inte hur kroppen ser ut! Precis detsamma som jag kommunicerar i denna bloggen.
Hej på dig!
Anna: var ser du den kroppshetsen?? Det är inte kroppshets att se till sin egen hälsa och mående! Och varför i hela världen skulle du ge sämre mat till barnen än till dig själv?! (Om du nu undviker vetemjöl själv). De om några behöver ju bra och näringsrik mat när de växer. Våra barn äter inte ”mackor” alls, ser inget problem med det. Ibland köper vi en baguette här i Frankrike, men det händer kanske en gång i månaden. De dricker inte alls söta drycker och godis bara några bitar i veckan. Vi pratar också om vad kroppen behöver snarare än hur den ser ut. Men efter att vara på badstrand eller i badhus så listar de ju själva snabbt ut vilka som äter bra och dålig mat samt vilka som tränar eller inte… Det är ju inte direkt svårt att se och barn är smarta. Vi har även sagt att de INTE har ansvar för vad de äter och hur de ser ut. Det ansvaret ligger på oss som föräldrar och de får lita på oss. När de blir vuxna går ansvaret över till dem själva, då är det upp till dem att förvalta sig själva, men vi föräldrar ansvarar för grunden i både mat och träning.
Våra äter i stort sett alltid havregrynsgröt med chiafrö i, gjord på mjölk för att de ska klara sig lite längre, och ibland rör vi även i ett ägg för mer mättnad. Sen varierar vi topping, men oftast sockerfri äppelmos, frusna bär, banan, äpple etc. 12 åringen står sig inte till lunch (de äter kl 13) så då får han två kokta ägg också.
Tack Åse för bra tips om äggmackan!
Tack för bra belysning! 🌟🌸
Utan att kritisera någons åsikter, bara utifrån mitt eget perspektiv och mina egna erfarenheter:
Jag växte upp på 1970- och 80-talet i ett hem där fettskräcken var utbredd. Min mamma trodde att hon gjorde oss en tjänst genom att använda Lätt & Lagom på smörgåsarna tillsammans med lågfettost och lågfettpastej. Vi fick dricka O’Boy men gjord på lättmjölk då fett ju var farligt. Grädde och smör användes bara till fest ”för det blir ju godare då även om det inte är nyttigt”. Men till vardags åt jag nog en kost bestående av 70% kolhydrater (och inte bara ”bra” sådana), lite protein och ännu mindre fett. Så fort minimjölk kom ut på marknaden med ännu lägre fetthalt än lättmjölk skyndade sig min mamma att byta till den. Filmjölk var en dödssynd med sina 3 % fett när det fanns lättfil med 0.5 %…
Liksom Åse började jag banta i tidiga tonåren. Jag var rultig men inte direkt tjock. När jag var 16 år lyckades jag gå ner 20 kg med hjälp av kalorirestriktion. Jag åt fettsnålt, i princip fettfritt, och höll min nya vikt i kanske tre månader.
Sedan följde 20 år av viktpendlingar. Jag är 1.73 cm lång och har som minst vägt 63 kg (vid 16 års ålder) och som mest 101.5 kg (vid 40 års ålder). Fyller 50 om en månad.
Jag känner igen mig i Åses berättelser. Hela mitt liv har sedan tonåren handlat om bantning. Jag har viktväktat fler gånger än jag kan räkna och alltid gett upp efter ett tag då jag såg VV som en tillfällig lösning och inte en livsstil. Jag insåg inte att mitt ständiga sug efter mat berodde på blodsockersvängningar då det jag var sugen på inte var kött eller ost utan godis, kakor och snacks. Jag kunde äta pasta till middag fem dagar i veckan utan något proteinrikt tillbehör och få mitt sötsug tillfälligt stillat.
För mig finns det inga fördelar med att ge barn s.k nyttig kost som i själva verket gör dem tjocka och insulinresistenta. Min mamma bannlyste fett när jag växte upp av omtanke om oss barn för hon hade fått höra att det var farligt. Men det fanns inga restriktioner när det gäller kolhydratintaget. Fullkorn ansågs nyttigare än vitt bröd, långkornigt ris bättre än snabbris osv, men så länge vi höll nere på fettet sågs inte kolhydraterna som ett problem.
Jag inser att jag är som en missbrukare – jag kan aldrig äta ”normalt” med kolhydrater och vara nöjd med det. Mycket vill ha mer. För mig funkar bara en vardagskost där kolhydraterna kommer från grönsaker (som jag äter fritt av), bär och någon enstaka frukt och lite nötter. Men består halva tallriken av pasta slänger jag mig snart över chipspåsen.
Det jag gillar med Åses recept och kostfilosofi är att maten ska vara god, lättlagad och bestå av bra råvaror som är lätta att få tag på. Jag orkar inte springa runt till vardags och leta efter vildandsfärs och andra konstigheter som man bara hittar i Östermalmshallen i Sthlm…Åses ingredienser går att hitta överallt till ett rimligt pris. Hennes recept går snabbt att laga och jag har hittills inte tyckt om någon av hennes rätter (och jag har lagat hundratals hittills, både för-, huvud- och efterrätter). Här finns något för alla, vare sig man är allätare eller föredrar kött, fågel, fisk eller vegetariskt. Bloggen är lätt att söka i tack vare receptregistret och det finns hur många recept som helst här att söka bland.
Numera gör jag alltid så när jag ska ha gäster att jag söker här i bloggen för inspiration och recept. När gästerna berömmer maten och frågar vad min hemlighet är säger jag alltid: ”Skippa lightprodukterna och använda riktigt smör, crème fraîche och grädde”. Sedan ger jag dem alltid länken hit så att de kan läsa själva och hitta recept.
Det jag försöker säga lite omständigt är att många av oss som vuxit upp med välmenande men fettskrämda föräldrar som matat oss med kolhydrater vet att ”lite av allt” inte funkar för alla. Att inte äta vanligt bröd innebär inte att man går miste om väsentliga näringsämnen. Det som är så bra här i bloggen enligt min åsikt är att det finns så många alternativ till kolhydratrik mat, och oftast handlar det om saker man redan har hemma så det innebär inget merjobb.
Håller helt med dig. Känner igen den fett hysterin som var under uppväxten (70-80 talet). Det är bra att det nu finns bättre kunskap om vad som är bra o dåligt. Åses recept är ju superbra och goda.
Välkommen tillbaka Catherine!
Intressant historia, tack för dina tankar 🌺
Superbra tips! Tack.🙏👍😊
Äggmacka är jättebra ”nödfallmat” när vi har lite bråttom vid lunch. Med avo och dijonaise, uhm.
Har förberedt din mozarellapizza med kapris til kvällen och läääängtar
Kram
Äter ett kokt ägg med lite majjo, tre ostskivor och tre salamiskivor och en frukt till frukost. Det håller mej mätt fram till lunch, men det lustiga är att om jag äter exakt samma frukost plus en eller två brödskivor så blir jag hungrig efter nån timme igen. Tror absolut att det är bra att skippa brödet!!
Äggmacka är bra, det mättar, ger bra energi 👌 ha bra dag😊