Ingredienser
- 1 kg grytbitar eller högrev i bitar
- smör att steka i
- salt, peppar
- 1 stor morot
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 paket bacon
- 250 g champinjoner
- 5 dl rött vin
- 3 msk koncentrerad kantarellfond (eller oxfond)
- 4 lagerblad
- 1,5 msk tomatpuré
- 1,5 tsk torkad timjan
- salt, svartpeppar
- 1 msk svart vinbärsgelé (gör mkt för smaken!)
- 12 små lökar
- 50 g naturell färskost
- 1/2 dl grädde
- Garnering: 1 kruka bladpersilja
Instruktioner
Stek köttet i smör i het panna. Salta och peppra. Lägg över i Crockpot.
Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken. Skiva champinjonerna.
Stek baconet lagom knaprigt. Lägg över grönsaker och bacon i grytan.
Häll i rödvin, kantarellfond, lagerblad, tomatpuré, timjan, , svart vinbärsgelé.
Sätt crockpoten på 8 timmar låg. När det är 40 minuter kvar lägg i smålöken och låt gå klart med övrigt. Red med naturell färskost och grädde sista 10 min.
Strö gärna över hackad persilja och servera med valfritt tillbehör.
Om vanlig gryta används. Koka grytan i 1,5 timme och låt champinjoner, stekt bacon och pärlök steka med ytterligare 30 minuter sedan.