Hösten = Grytor!
Håller ni inte med? En god värmande mustig höstgryta! Och min favorit på höstgryta är en fransk höstgryta även känd som Burgundisk köttgryta eller Boeuf Bourgignon!
Jag tycker det är smidigt att göra den i min Crock Pot men det går så klart att göra även på spisen i gryta.
Grytan fick gå i 8 timmar i ”Pottan” i går – köttet var sååååå mört!
Jag valde fina grytbitar i går och när de får långkoka så länge blir de perfekta!
Jag serverade blomkålsris till grytan och en härlig sallad med fetaost.
Åts i soffan, med tända ljus och en make som tog om flera gånger haha!
Saltgurka är ett MÅSTE! men vet ni vad jag glömde!? Jag hade ju köpt Smetana till! En god klick smetana är ett måste!
Jag reder med lite naturell färskost och en skvätt grädde, det är valfritt att utesluta det och hellre reda med något annat.
Fransk Höstgryta
Ingredienser
- 1 kg grytbitar eller högrev i bitar
- smör att steka i
- salt, peppar
- 1 stor morot
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 paket bacon
- 250 g champinjoner
- 5 dl rött vin
- 3 msk koncentrerad kantarellfond (eller oxfond)
- 4 lagerblad
- 1,5 msk tomatpuré
- 1,5 tsk torkad timjan
- salt, svartpeppar
- 1 msk svart vinbärsgelé (gör mkt för smaken!)
- 12 små lökar
- 50 g naturell färskost
- 1/2 dl grädde
- Garnering: 1 kruka bladpersilja
Instruktioner
Stek köttet i smör i het panna. Salta och peppra. Lägg över i Crockpot.
Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken. Skiva champinjonerna.
Stek baconet lagom knaprigt. Lägg över grönsaker och bacon i grytan.
Häll i rödvin, kantarellfond, lagerblad, tomatpuré, timjan, , svart vinbärsgelé.
Sätt crockpoten på 8 timmar låg. När det är 40 minuter kvar lägg i smålöken och låt gå klart med övrigt. Red med naturell färskost och grädde sista 10 min.
Strö gärna över hackad persilja och servera med valfritt tillbehör.
Om vanlig gryta används. Koka grytan i 1,5 timme och låt champinjoner, stekt bacon och pärlök steka med ytterligare 30 minuter sedan.
16 kommentarer
Vad menas med ”12 små lökar”?
12 smållökar: typ steklök, pärllök
Hej!
Det står inget om när champinjoner, vin, fond, tomatpuré och kryddor ska i men jag gissar att det bara ska i efter baconet…..?
Mvh/Cecilia
Låter väldigt gott. Har en fråga, det är inte bara på denna bloggen utan många andra, det dricks bubbel, vin, drinkar etc. Hur tänker du kring det och sund kost och träning?
Hej! Det ingår i min livsstil och jag ser inga problem med att äta och leva hälsosamt och samtidigt dricka något glas torrt vin i veckan 🙂
Ja grytor är fantastiskt gott!
Vad roligt att få se ditt hus på instastory. Ni har fantastiskt fint hemma hos er!
Önskar dig en skön fredag!
Tack Monika! Roligt att höra! =)
Håller med! En favorit här oxå! Ser väldans gott ut ! Ska prova ditt recept!
(Jag har rimmat sidfläsk i min istället för bacon. Låter svålen koka med för mer smak 😉.)
Blev tipsad om ett bra rött, kryddigt och mustigt vin att ha i grytan som heter Dão Casal Mor, 2015 från Portugal. Sen kan man välja annat att dricka till 😁
Ha en skön helg!
Yuuuuuuum med rimmat sidfläsk!!
Tack för tips! Ska lägga det på minnet! Kram o trevlig helg!!
Hej Åse
Använderdu du samma vin i grytan som ni dricker till?
Vänlig hälsning
Carina
Nej det gjorde jag inte i detta fallet. Jag hade en halv flaska som stod. Men generellt är det ju oftast en bra idé att göra det.
Säg inte att Du köper färdiga grytbitar?! Köp högrev, bog eller fransyska i bit istället! Billigare, finare, godare! Nästa gryta jag gör får inspireras av denna. Tvungen att utesluta vissa ingredienser pga kinkiga/petiga tonåringar.. 😒 Men det är ju såå gott med grytor!
Njut kvällen!
Kram ÅsaS
Jag köper alltid högrev men dessa bitar var superfina, mindre tid att skära bort fett o rensa – Jag rensar alltid bort det mesta av fett etc så jag upplever ett 40% svinn när jag köper högrev 🙈 Kommer tvärtom oftare köpa fina grytbitar 😄
Jag är ”fetträdd” när det kommer till kött.. Jag skär också bort alla senor och det mesta fettet (trots att fettet är smakbärare), skitlöjligt, jag vet..
Oftast köper jag grytköttet när det är kampanjpriser, 49:90-69:90/kg, och lägger i kylen/frysen hemma så jag har hemma när suget efter gryta kommer. Hållbarheten är lång på vaccat bitkött, så det finns nästan alltid en bit redo hos mig..
/ÅsaS
Den ska jag absolut prova. Älskar mustiga grytor. 😊
Vad roligt att höra, hoppas det smakar! <3