Ingredienser
- 1 kg fläskytterfilé
Marinad
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk tamarisoja
- 1 msk flytande honung eller mörk fibersirap
- 2 finhackade vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Gulbetssallad
- 1 kg gulbetor
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk rosmarin och timjan
- salt, svartpeppar
- 100 g chevre
- 1 dl svarta urkärnade oliver
- 1 liten påse mangold (100 g ca)
- 1 paket knaperstekt bacon, i mindre bitar
Kall örtsås
- 1 dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- 1 dl blandade hackade örter som dill, persilja, gräslök och basilika
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- salt & peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 155 gr varmluft.
- Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
- Skala gulbetorna och klyfta. Blanda med olivolja och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt. Lägg i ugnsform tillsammans med köttet.
- Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 gr, ca 40-50 min. Ta ut köttet och låt vila i bakplåtspapper. Om betorna inte är klara än, låt dem gå en stund till.
Under tiden förbered såsen
- Blanda samman alla ingredienser till örtsåsen och smaka av.
- Skär upp köttet i skivor.
- När gulbetorna är klara blanda med mangold, chevre, oliver, knaperstekt bacon. Salta och peppra något.
- Lägg upp och servera