Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé med kall örtsås och gulbetssallad


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé

Marinad

  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk flytande honung eller mörk fibersirap
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gulbetssallad

  • 1 kg gulbetor
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • salt, svartpeppar
  • 100 g chevre
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 1 liten påse mangold (100 g ca)
  • 1 paket knaperstekt bacon, i mindre bitar

Kall örtsås

  • 1 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl blandade hackade örter som dill, persilja, gräslök och basilika
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • salt & peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 155 gr varmluft.
  2. Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
  3. Skala gulbetorna och klyfta. Blanda med olivolja och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt. Lägg i ugnsform tillsammans med köttet.
  4. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 gr, ca 40-50 min. Ta ut köttet och låt vila i bakplåtspapper. Om betorna inte är klara än, låt dem gå en stund till.

Under tiden förbered såsen

  1. Blanda samman alla ingredienser till örtsåsen och smaka av.
  2. Skär upp köttet i skivor.
  3. När gulbetorna är klara blanda med mangold, chevre, oliver, knaperstekt bacon. Salta och peppra något.
  4. Lägg upp och servera