Ingredienser
- 1 kg fläskytterfilé
Marinad
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk tamarisoja
- 1 msk flytande honung eller mörk fibersirap
- 2 finhackade vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Gulbetssallad
- 1 kg gulbetor
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk rosmarin och timjan
- salt, svartpeppar
- 100 g chevre
- 1 dl svarta urkärnade oliver
- 1 liten påse mangold (100 g ca)
- 1 paket knaperstekt bacon, i mindre bitar
Kall örtsås
- 2 dl majonnäs
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl blandade hackade örter som dill, persilja, gräslök och basilika
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- salt & peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 gr.
- Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
- Skala gulbetorna och klyfta. Blanda med olivolja och rydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt.
- Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70 gr, ca 50-60 min. Ta ut köttet och låt vila i bakplåtspapper.
- Höj värmen på ugnen till 225 gr. och sätt in gulbetorna. Har du varmluftsugn kan de gå tillsammans med köttet annars och bara få lite grillyta en stund på högre värme. Stek dem tills de är mjuka och klara.
Under tiden förbered såsen
- Blanda samman alla ingredienser till örtsåsen och smaka av.
- Skär upp köttet i skivor.
- När gulbetorna är klara blanda med mangold, chevre, oliver, knaperstekt bacon. Salta och peppra något.
- Lägg upp och servera