Fläskytterfilé i sockerkaksform med gräddig sambalsås

av Åse
Innehåller reklam genom annonslänkar

Fläskytterfilé i sockerkaksform – saftigaste fläskrätten i gudagod sötstark gräddsås

Vill ni ha en smakrik och saftig fläskrätt så är det den här! Det går inte att misslyckas med det här receptet!
Jag rekommenderar dock att man har en bra, korrekt termometer. Min favorit är länkad längst ner!
Man tillagar helt enkelt kotlettraden i en avlång sockerkaksform/brödform eller annan långsmal ugnsform i sås.

Vad är fläskytterfilé?
Jo det är en utskuren och renputsad kotlettrad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att den skurits på längden till en långsmalare bit. Många ggr har den även mörats för att köttet ska bli extra saftigt.
Fläskytterfilé kan man ofta köpa till kampanjpris!
Men de kan skilja sig åt, jag gillar tex den HÄR från En smak av Gotland. Den är utan tillsatser och väldigt fin!


Min form hittar ni HÄR 

Putsa filén från hinnor och fett, salta och peppra och lägg i formen.
Koka upp såsen och häll över filén!

Vill du få en yta på köttet så stek den snabbt runt om i smör i panna.

Skjuts in i ugnen på 175 gr.
För att uppnå 72 grader som ger ett saftigt, mört kött tar det ca 40 minuter men som sagt alla ugnar är olika och jag rekommenderar därför en bra termometer.

Jag ÄLSKAR vår Meater+ termometer! HÄR hittar ni den.
Den sparar även tidigare tillagningar så man kan snabbt göra om =)

Jag låter sedan köttet vila i såsen i ca 10 minuter. Köttet tas sedan upp och skärs i portionsskivor. Såsen kokar jag upp igen.
Häll såsen i formen (men inte allt så dränks inte köttet i såsen, spara i såskanna bredvid.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå, Både vackert och gott!

Till detta kan man servera valfria tillbehör som kokt potatis eller grönsaker, lite extra vinbärsgelé och ärtor. SLURP!

Här kommer receptet!’

KIKA PÅ EN FILM HUR JAG GÖR HÄR

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé i sockerkaksform med gräddig sambalsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 3 betyg

Ingredienser

1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk konc. kalvfond
1/2 msk sambal oelek (börja med mindre mängd)
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm svartpeppar
2 rivna vitlöksklyftor


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Putsa fläskytetrfilén från fett och hinnor. Salta och peppra på alla sidor. Lägg i avlång brödform. Sätt gärna en termometer i.
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, svartvinbärsgelé, svartpeppar och riven vitlök.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer sambal.
Häll såsen över och sätt in mitt i ugnen. Innertemperatur 72 grader tog min ugn 39 minuter.
Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter.
Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Koka upp såsen igen.
Häll såsen i formen över köttet, men bara upp till 75% av köttet. Spara resterande sås i såskanna.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå. Servera valfri tillbehör till.
Potatis, ärtor, svart vinbärsgelé, tunt skivad inlagd gurka, kokta morötter eller andra grönsaker är gott till.

23 kommentarer

Therese 4 december, 2024 - 18:38

Kan man göra detta dagen före tro?

Svara
Åse 5 december, 2024 - 11:03

Absolut det går bra.

Svara
Elisabeth 8 oktober, 2024 - 11:21

Äter själv inte griskött men har gjort den till min man. Den blev jättegod (enligt honom). Såsen var ju himmelskt god. Ska åka iväg en vecka och då ska jag tillaga den igen till min man så han har lite färdigt att äta när jag är borta. Mycket omtyckt rätt! ❤️

Svara
Ingrid 28 april, 2024 - 12:16

Jag undrar om man ska frysa det vilket är bäst.? Hel eller i skivor jag gör det img och ska ha det på fredag.

Svara
Pernilla 17 januari, 2024 - 18:51

Alla jag har bjudit på rätten har älskat den. Själv äter jag inte kött men jag känner ju att såsen är fantastiskt god.






Svara
Maria 5 januari, 2024 - 11:21

Detta ska jag testa. Kan det passa med ris till?

Svara
Jean Pierre Du Rietz 14 december, 2023 - 22:14

Mycket god. Såsen var perfekt (tog lite extra av sambal oelek). Köttet blev lite torrare än jag önskade men helt ok. Tror att jag sänker ugnen till 150 grader nästa gång och låter den gå till 69 grader sen ökar den till minst 70 när den vilar…

Svara
Jenny 8 december, 2023 - 16:31

Hur lång tid när det är kycklingfiléer? 🤗

Svara
Åse 9 december, 2023 - 09:40

Till en innertemperaturer på ca 68 grader – svårt att säga tiden men kanske 30 min?

Svara
Karolina 20 november, 2023 - 16:00

Hej
Jag gjorde detta på 4 stycken kycklingfilé och det blev supé gott.
Nu min fråga
Hur kan jag öka receptet?
Jag ska göra till 15 personer
Tacksam för svar

Mvh
Karolina

Svara
Åse 21 november, 2023 - 11:04

Bara att multiplicera tills du kommer upp till ca 15!

Svara
Karolina 21 november, 2023 - 16:20

Tack Åse för ditt svar🙏

Svara
Malin 15 november, 2023 - 10:25

Så gott detta var! Jag gjorde den i går kväll. In i ugnen och jag gick ut en promenad, perfekt med mat som nästan lagar sig själv. Blev massa god sås över som jag tänker frysa in och använda till kotletter. Denna kommer det bli igen.
Kram ❤️






Svara
Åse 15 november, 2023 - 18:19

Vad roligt, tack för fin feedback! ❤️ KRAM tillbaka!

Svara
Eva-Leena 15 november, 2023 - 10:03

Vi gjorde det här igår! Wooooow så gott!
Har aldrig lyckats med fläskytterfilé förut, nog överstekt den! Men den blev perfekt med din tid.
Såsen var magiskt god! Så gott med lite hetta och sötma.
Tack för ett toppenrecept! Ska även prova med kyckling, det borde väl fungera?






Svara
Åse 15 november, 2023 - 10:06

Vad härligt att höra! Vi älskar också receptet!
Yes kyckling fungerar! Ta ut den vid temperatur på 65-66 grader (den fortsätter tillagas en stund i såsen när den vilar)

Svara
Marie 14 november, 2023 - 18:52

Så gott det ser ut! 😋Det ska jag göra när jag blir frisk, ligger nerbäddad nu har åkt på Covid. 😒

Svara
Åse 14 november, 2023 - 19:18

Usch din stackare! Jag har själv varit nerbäddad i två dagar men inte med covid. KRYA!

Svara
Sussi 31 december, 2023 - 15:35

Behöver köttet inte brynas runt om innan den läggs i formen?

Svara
Åse 31 december, 2023 - 15:37

Nej 🙂

Svara
Marie 14 november, 2023 - 19:22

Tack snälla du! 💞

Svara
Anna 14 november, 2023 - 12:55

Stort tack för tipset om termometern!

/Anna

Svara
Åse 15 november, 2023 - 10:08

Härligt! Den är magisk! 🤩

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.