Fläskytterfilé i sockerkaksform – saftigaste fläskrätten i gudagod sötstark gräddsås
Vill ni ha en smakrik och saftig fläskrätt så är det den här! Det går inte att misslyckas med det här receptet!
Jag rekommenderar dock att man har en bra, korrekt termometer. Min favorit är länkad längst ner!
Man tillagar helt enkelt kotlettraden i en avlång sockerkaksform/brödform eller annan långsmal ugnsform i sås.
Vad är fläskytterfilé?
Jo det är en utskuren och renputsad kotlettrad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att den skurits på längden till en långsmalare bit. Många ggr har den även mörats för att köttet ska bli extra saftigt.
Fläskytterfilé kan man ofta köpa till kampanjpris!
Men de kan skilja sig åt, jag gillar tex den HÄR från En smak av Gotland. Den är utan tillsatser och väldigt fin!
Min form hittar ni HÄR
Putsa filén från hinnor och fett, salta och peppra och lägg i formen.
Koka upp såsen och häll över filén!
Vill du få en yta på köttet så stek den snabbt runt om i smör i panna.
Skjuts in i ugnen på 175 gr.
För att uppnå 72 grader som ger ett saftigt, mört kött tar det ca 40 minuter men som sagt alla ugnar är olika och jag rekommenderar därför en bra termometer.
Jag ÄLSKAR vår Meater+ termometer! HÄR hittar ni den.
Den sparar även tidigare tillagningar så man kan snabbt göra om =)
Jag låter sedan köttet vila i såsen i ca 10 minuter. Köttet tas sedan upp och skärs i portionsskivor. Såsen kokar jag upp igen.
Häll såsen i formen (men inte allt så dränks inte köttet i såsen, spara i såskanna bredvid.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå, Både vackert och gott!
Till detta kan man servera valfria tillbehör som kokt potatis eller grönsaker, lite extra vinbärsgelé och ärtor. SLURP!
Här kommer receptet!’
KIKA PÅ EN FILM HUR JAG GÖR HÄR
Skriv utFläskytterfilé i sockerkaksform med gräddig sambalsås
Ingredienser
1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk konc. kalvfond
1/2 msk sambal oelek (börja med mindre mängd)
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm svartpeppar
2 rivna vitlöksklyftor
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Putsa fläskytetrfilén från fett och hinnor. Salta och peppra på alla sidor. Lägg i avlång brödform. Sätt gärna en termometer i.
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, svartvinbärsgelé, svartpeppar och riven vitlök.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer sambal.
Häll såsen över och sätt in mitt i ugnen. Innertemperatur 72 grader tog min ugn 39 minuter.
Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter.
Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Koka upp såsen igen.
Häll såsen i formen över köttet, men bara upp till 75% av köttet. Spara resterande sås i såskanna.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå. Servera valfri tillbehör till.
Potatis, ärtor, svart vinbärsgelé, tunt skivad inlagd gurka, kokta morötter eller andra grönsaker är gott till.
23 kommentarer
Kan man göra detta dagen före tro?
Absolut det går bra.
Äter själv inte griskött men har gjort den till min man. Den blev jättegod (enligt honom). Såsen var ju himmelskt god. Ska åka iväg en vecka och då ska jag tillaga den igen till min man så han har lite färdigt att äta när jag är borta. Mycket omtyckt rätt! ❤️
Jag undrar om man ska frysa det vilket är bäst.? Hel eller i skivor jag gör det img och ska ha det på fredag.
Alla jag har bjudit på rätten har älskat den. Själv äter jag inte kött men jag känner ju att såsen är fantastiskt god.
Detta ska jag testa. Kan det passa med ris till?
Mycket god. Såsen var perfekt (tog lite extra av sambal oelek). Köttet blev lite torrare än jag önskade men helt ok. Tror att jag sänker ugnen till 150 grader nästa gång och låter den gå till 69 grader sen ökar den till minst 70 när den vilar…
Hur lång tid när det är kycklingfiléer? 🤗
Till en innertemperaturer på ca 68 grader – svårt att säga tiden men kanske 30 min?
Hej
Jag gjorde detta på 4 stycken kycklingfilé och det blev supé gott.
Nu min fråga
Hur kan jag öka receptet?
Jag ska göra till 15 personer
Tacksam för svar
Mvh
Karolina
Bara att multiplicera tills du kommer upp till ca 15!
Tack Åse för ditt svar🙏
Så gott detta var! Jag gjorde den i går kväll. In i ugnen och jag gick ut en promenad, perfekt med mat som nästan lagar sig själv. Blev massa god sås över som jag tänker frysa in och använda till kotletter. Denna kommer det bli igen.
Kram ❤️
Vad roligt, tack för fin feedback! ❤️ KRAM tillbaka!
Vi gjorde det här igår! Wooooow så gott!
Har aldrig lyckats med fläskytterfilé förut, nog överstekt den! Men den blev perfekt med din tid.
Såsen var magiskt god! Så gott med lite hetta och sötma.
Tack för ett toppenrecept! Ska även prova med kyckling, det borde väl fungera?
Vad härligt att höra! Vi älskar också receptet!
Yes kyckling fungerar! Ta ut den vid temperatur på 65-66 grader (den fortsätter tillagas en stund i såsen när den vilar)
Så gott det ser ut! 😋Det ska jag göra när jag blir frisk, ligger nerbäddad nu har åkt på Covid. 😒
Usch din stackare! Jag har själv varit nerbäddad i två dagar men inte med covid. KRYA!
Behöver köttet inte brynas runt om innan den läggs i formen?
Nej 🙂
Tack snälla du! 💞
Stort tack för tipset om termometern!
/Anna
Härligt! Den är magisk! 🤩