Fisk- och Skaldjurssoppa

av Åse

I går var det lördag!
Och inget känns väl så lyxigt en lördag som en god fisksoppa och ett gott glas champagne?!
Jag slängde ihop lite av det jag hade hemma och det blev sååååå gott!
Ta och prova denna hörrni!
Vi drack Palmer & Co till detta!

012A9583

012A9595

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fisk- och Skaldjurssoppa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

1 knippe salladslök
2 morötter
sparrisknoppar (ca 4 cm)
smör till stekning
3 dl vitt vin
4 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong, gärna eko (alt fiskfond)
1,5 msk koncentrerad hummerfond
2 msk tomatpuré
5 dl grädde/kokosgrädde
cayennepeppar efter smak
400 g lax
400 g torskfilé
salt, vitpeppar
1 dl stark mjukost alt färskost (kan uteslutas men reder och skapar god smak)
1/2 pressad citron
1012 romanticatomater i små klasar

Topping:
1 knippe dill
500 g oskalade räkor

Vitlökssås:
Creme fraiche blandat med riven vitlök, salt och peppar.


Instruktioner

  1. Skär salladslöken i mindre bitar, skala morötterna och skär dem i slantar. Skär bort det mesta av sparrisens stam (spara och ha i sallad!) och behåll ca 4 cm av knoppen.
  2. Fräs allt i smör/kokosolja några minuter. Häll sedan ner vitt vin, vatten, grädde, buljong och fond. Smaka av med cayennepeppar och ev. salt och vitpeppar.
  3. Låt puttra i några minuter medans torsk och lax skärs i bitar om 3 cm.
  4. Rör ner mjukosten, fisk och tomater och låt puttra i ca 5 minuter.
  5. Servera med klippt dill, vitlökssås och skalade räkor

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

16 kommentarer

Annika 14 mars, 2021 - 11:17

Så underbart god fisksoppa, skulle kunna äta den alla dagar!!!

Svara
Åse 15 mars, 2021 - 10:37

Tack för fin feedback! 🥰

Svara
Hanna 3 december, 2016 - 14:05

Hej! Vet du kur mycket kalorier det blir per portion?

Svara
Åse 3 december, 2016 - 14:15

Nej men du kan lägga in ingredienserna själv i tex kostbevakningen.se

Svara
Cecilia 19 januari, 2016 - 10:26

Ser jättegott ut. Snygg kofta också 🙂

Svara
Laila 18 januari, 2016 - 22:08

Intressant med din träning, ska följa hur det går. Jag tränar själv ganska hård konditionsidrott (landsvägscykling) och har nyligen gått över till lchf av hälsoskäl. Har tidigare vägt ca 30 kg mer, gått ner mha itrim men det har gått åt fel håll trots 4-8 h hård intervall- och distansträning per vecka så nu har jag tröttnat på att vara hungrig och späka mig. Man blir dessutom orkeslös. Har läst Jonas Bergqvists bok ”LCHF & träning” och är beredd på att omställningen tar tid, särskilt vid konditionsträning men min hälsa får gå först. Ser fram emot att läsa framöver. ?
Läste din blogg för några år sen. Sen kom barnen emellan men nu när jag började läsa igen så måste jag säga att det är härligt att se utvecklingen på bloggen!

Svara
Åse 19 januari, 2016 - 10:50

Välkommen tillbaka! =) Varmt lycka till på din resa! Och ja det kan ta ett tag men ett tips är att du införskaffar MCT, MCT beter sig som en kolhydrat och ger snabb energi utan att höja blodsockret eller lagras i kroppe, perfekt vid träning!

Svara
KikkiSandström 18 januari, 2016 - 21:32

Wow! Den fisksoppan gör att jag blir hungrig fastän det är bara två timmar efter middagen. Måste definitivt testas 🙂
PS! Fyll på med lite glädjefnatt och tokigheter https://kikkisandstrom.se/gladjefnatt-i-snoparadiset

Svara
Pia 17 januari, 2016 - 21:31

Låter mumsigt. Men vad är det för skillnad på riven och pressad vitlök?

Svara
Åse 17 januari, 2016 - 21:32

Riven tenderar att inte bli så bitter i smaken

Svara
Anna Haeggman 17 januari, 2016 - 20:11

”Jag tog lite av vad jag hade hemma??!!” Haha Åse, du är underbar!! 😀 . Tittar i min egen kyl, frys och skafferi.Kommer fram till att typ det enda som finns hemma hos mig av allt det där som står på din lista är typ morötter, vatten och grädde. Lite salt och pepppar kan jag nog leta fram oxå.
Så just fisksoppa får bli en annan dag. 😀 Men tack för ett till synes gott recept! Men får idag nöja mig med dina fina bilder!

Svara
Åse 17 januari, 2016 - 20:14

Haha ja men hörru, jag jobbar ju med detta så jag har lite av varje i mina gömmor ?

Svara
Anna 17 januari, 2016 - 19:46

Låter fantastiskt gott! Vilken mjukost använde du? Funderade på Kavli’s kräftost som står i skafferiet…

Svara
Åse 17 januari, 2016 - 19:48

Det går bra!

Svara
Brittmarie Holmström 17 januari, 2016 - 19:29

Hej! Har äntligen fått tag i din bok och blivit så inspirerad!
Men, en sak, jag kan inte få ner något till frukost!!!!
Har försökt i många år(är 64 år)!!!
Hur gör jag då för att gå ner i vikt , men inte kan äta frukost!
Mvh Brittmarie

Svara
Åse 17 januari, 2016 - 19:48

Då tycker inte jag att du behöver äta frukost! Det finns andra anledningar till övervikt, fundera på de istället och gör förändringar där.

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.