Ingredienser
600 g torsk
salt peppar
2 dl grädde
100 g naturell färskost
2 msk dijonsenap
2 msk gräslök
2 msk persilja
1 dl västerbottensost
Blomklsduchesse:
2 blomkålshuvuden
1–2 msk smör
½ dl grädde
2 äggulor
1 dl riven smakrik ost
salt och vitpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med Blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen (spara, gott att ha i sallad).
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter.
Låt svalna. Blomkålen ska vara så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av och lägg torsken i en ugnssäker form.
Salta och peppra.
Vispa ihop grädde och färskost med dijonsenap i en bunke. Tillsätt de hackade örterna.
Häll såsen över fisken, strö ost över och spritsa blomkålsmoset runt fisken. Gratinera i cirka 15 minuter.
Garnera med lite örter vid servering.