Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fiskgratäng med senap och örter


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g torsk
salt peppar
2 dl grädde
100 g naturell färskost
2 msk dijonsenap
2 msk gräslök
2 msk persilja
1 dl västerbottensost

Blomklsduchesse:
2 blomkålshuvuden
12 msk smör
½ dl grädde
2 äggulor
1 dl riven smakrik ost
salt och vitpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med Blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen (spara, gott att ha i sallad).
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter.
Låt svalna. Blomkålen ska vara så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av och lägg torsken i en ugnssäker form.
Salta och peppra.
Vispa ihop grädde och färskost med dijonsenap i en bunke. Tillsätt de hackade örterna.
Häll såsen över fisken, strö ost över och spritsa blomkålsmoset runt fisken. Gratinera i cirka 15 minuter.
Garnera med lite örter vid servering.