Fiskgratäng med senap och örter

av Åse

Hej på er!

Hur snorkallt är det inte här i Helsingborg idag?
Vi är inte vana vid minusgrader och snö! Haha

Var en kylen runda på hundpromenaden och jag hade bylsat på mig så jag kände mig som ett litet barn i overall, du vet när de knappt kan gå och armarna står rakt ut 😅

Premiär på gymmet för året vid 11 och det var minst sagt motigt att ta sig dit men jag hade ett bra pass med min PT Thessan och vi gjorde en ny InBody mätning för att kunna mäta resultaten framöver. Tjohej!

Jag har tagit fram två bitar torskrygg (beställer från Ishavet) och kom att tänka på det här receptet som jag tänkte tipsa er om!

I mitt recept så använder jag blomkålsduchesse istället för potatisduchesse men välj det ni vill ha!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fiskgratäng med senap och örter


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g torsk
salt peppar
2 dl grädde
100 g naturell färskost
2 msk dijonsenap
2 msk gräslök
2 msk persilja
1 dl västerbottensost

Blomklsduchesse:
2 blomkålshuvuden
12 msk smör
½ dl grädde
2 äggulor
1 dl riven smakrik ost
salt och vitpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med Blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen (spara, gott att ha i sallad).
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter.
Låt svalna. Blomkålen ska vara så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av och lägg torsken i en ugnssäker form.
Salta och peppra.
Vispa ihop grädde och färskost med dijonsenap i en bunke. Tillsätt de hackade örterna.
Häll såsen över fisken, strö ost över och spritsa blomkålsmoset runt fisken. Gratinera i cirka 15 minuter.
Garnera med lite örter vid servering.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎

 

6 kommentarer

Åsa 11 januari, 2024 - 08:59

Så gott gjorde denna gratäng igår. Har gjort den några gånger. Och denna gång hade vi blomkålsduschess till.

Svara
Åse 14 januari, 2024 - 09:11

Härligt att det smakade! Tack för fin feedback 🤗

Svara
Yvonne Bertilsson 5 januari, 2024 - 16:34

Tänker laga detta, kan inte gå fel.
Låter jättegott👍

Svara
Thomas 4 januari, 2024 - 19:55

Det ska jag också testa. Låter mums.
Både din lchf Janson och dina julköttbullar avnjöts i julhelgen och dom blev väldigt uppskattade.
Själva vitkålsgratängen som du baserat den på har blivit en basmåltid för mig i flera år nu. Fantastiskt gott!
Mvh Thomas

Svara
Annika 4 januari, 2024 - 16:14

Det lät som ett gott recept, måste testa 🙂

Vi har också kallt i Luleå idag och är tacksam för att vi inte behöver gå med hundar eller annat. Svårt att klä sig tillräckligt med -39,5! 😉

Svara
Åse 4 januari, 2024 - 16:15

Haha heeeeeeeeelt galet! 🥶🥶🥶

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.