Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

FISKGRATÄNG med perfekt Blomkålsduchesse


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Blomkålsduchesse:
2 st blomkålshuvud
12 msk smör
½ dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar

Fiskgratäng:
600 g Torsk
5 dl grädde
1,5 msk fiskfond eller 1 fiskbuljong, tärning
ca 2 msk finhackad dill, färsk ellerfryst
1/2 citron, finrivet skal + lite citronsaft
ev lite salt & peppar
Gärna lite redning (arrowrot eller konjakrot är lågt i stärkelse, annars valfri redning)
Garnering: Dillvippor och eventuellt räkor (se under Notering längre ner)


Instruktioner

Tina fisken och klappa torr med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 gr.
Förbered blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Spritsa runt kanterna i en ugnsform och lämna en grop i mitten för fisken.
Dillsås: Koka upp grädde och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Rör ner finhackad dill och vitpeppar. Red till önskad konsistens, smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt. Ställ åt sidan.
Häll över fisken och gratinera i ugnen ca 25 minuter.
Klipp lite dill över vid serveringen och servera med citronklyftor och en blandad sallad.

Notering

Det är väldigt gott att toppa fisken med 2 dl handskalade räkor och sedan hälla såsen över, garnera sedan med lite extra räkor och dillvippor vid servering.