Ingredienser
Blomkålsduchesse:
2 st blomkålshuvud
1–2 msk smör
½ dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar
Fiskgratäng:
600 g Torsk
5 dl grädde
1,5 msk fiskfond eller 1 fiskbuljong, tärning
ca 2 msk finhackad dill, färsk ellerfryst
1/2 citron, finrivet skal + lite citronsaft
ev lite salt & peppar
Gärna lite redning (arrowrot eller konjakrot är lågt i stärkelse, annars valfri redning)
Garnering: Dillvippor och eventuellt räkor (se under Notering längre ner)
Instruktioner
Tina fisken och klappa torr med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 gr.
Förbered blomkålsduchessen: Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Spritsa runt kanterna i en ugnsform och lämna en grop i mitten för fisken.
Dillsås: Koka upp grädde och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Rör ner finhackad dill och vitpeppar. Red till önskad konsistens, smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt. Ställ åt sidan.
Häll över fisken och gratinera i ugnen ca 25 minuter.
Klipp lite dill över vid serveringen och servera med citronklyftor och en blandad sallad.
Notering
Det är väldigt gott att toppa fisken med 2 dl handskalade räkor och sedan hälla såsen över, garnera sedan med lite extra räkor och dillvippor vid servering.