Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskfilé i konjaksås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

2 fläskfiléer
smör att steka i
salt och svartpeppar

Sås:
25 g smör
1 schalottenlök, finhackad
1 köttbuljongtärning (gärna oxfond i tärningsform)
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 msk konjak
1 tsk japansk soja
1 tsk dijonsenap
några droppar Worcestershiresås
ev. lite majsstärkelse utrört i vatten (för redning)
salt och peppar efter smak


Instruktioner

Skiva två fläskfiléer i centimetertjocka skivor, salta och peppra dem lätt. Stek skivorna gyllene på båda sidor i en blandning av smör och eventuellt lite olja. Lägg åt sidan när de fått fin färg. I samma panna fräser du en finhackad schalottenlök i 25 gram smör tills den är mjuk och doftande. Smula ner en köttbuljongtärning och vispa ner någon deciliter av de 5 deciliterna grädde i pannan så att alla smaker från stekytan släpper. Häll över allt i en kastrull och tillsätt resten av grädden, en matsked konjak, en tesked japansk soja, en tesked dijonsenap och några droppar Worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda i cirka tio minuter tills den tjocknar något. Vill du ha den ännu krämigare kan du reda av den med lite majsstärkelse utrörd i vatten.
Lägg tillbaka köttet i stekpannan och slå över såsen. Låt allt bli genomvarmt några minuter utan att koka för mycket. Servera med fluffigt ris eller pressad potatis och en fräsch sallad.