Ingredienser
Pizzadeg:
180 gr riven mozzarella (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl (gärna Risenta)
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano
Instruktioner
- Sätt ugnen på 220 gr.
- Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
- Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
- Rör ihop med en gaffel.
- Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
- Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
- Vispa ner mandelmjöl och krydor. Använd gärna en köksmaskin (gärna flatblandare), det tar någon minut att få ihop degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
- Lägg degklumpen på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över. (Jag sprayar med smör eller olja på det andra bakpappret för säkerhets skull)
- Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta. (Tunt är godast!)
- Vill man ha perfekta rundlar kan man använda en tallrik och skära runt. Rulla in kanterna lite.
- Nagga med gaffel.
- Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
- Lägg på toppingen och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.