Hej hej!
Ni är många som älskar havrebullarna som ni hittar HÄR.
Ett recept som många med problemmagar mår bra av!
Havre är naturligt glutenfritt, men under processen (allt från odling, skörd, valsning) så kan havret beblandas med övrig glutenspannmål – för helt glutenfritt bröd köp glutenfria havregryn.
Havre är proteinrikt, fiberrikt och innehåller nyttigt fett och är rika på olika mineraler och vitaminer.
Havre är ett spannmål och innehåller därför en del kolhydrater, dock är det ju skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Alla kolhydrater metaboliseras inte på samma sätt i kroppen. Jag slår ett slag för havre om man tål en del kolhydrater.
Havre funkar bra i min måttliga lågkolhydratkost, även till vardags.
Använd den fil/yoghurt som ni mår bäst av! Mejerifria versioner fungerar också och jag har provat olika fetthalter på yoghurten.
Jag använder 1 liters ”sockerkaksform” men har ni bara 1,5 liter så går det ju också bra!
Jag mal havregryn i min mixer men havremjöl bör fungera bra om ni tar den mängd gram som jag anger i receptet.
Jag använder Lindroos ljusa psyllium (Premium), det motsvarar deras gamla ”fiberhusk” som nu inte finns längre utan ägs av Orkla (med nytt innehåll)
Ni kan prova med andra pulveriserade psylliymfrön som tex Risenta.
Jag har provat mig fram med olika mängder havregryn och jag tycker det här blir jättebra!
Åhhhh vad detta är gott! Mustigt, smakrikt och mättande!
Jag skär upp i skivor med min skärmaskin, sätter den på 9 mm och får då ut 26 skivor.
Ca 75 kcal per skiva (beroende på vilken mejeri man har) och ca 8 g kolhydrater per skiva (också beroende på val av mejeri)
Här kommer receptet!
Skriv utEnkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågkolhydrat)
- Portioner: 26
Ingredienser
4 ägg
360 g hela havregryn (ca 1 liter)
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk pulveriserade psylliumfrön
5 dl filmjölk
Toppa med havregryn
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Mal havregrynen.
Rör ihop malda havregryn med bakpulver, pulvriserat psylliumfrön och salt och rör ner i äggsmeten. Rör bara ihop. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång bakform. Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen. Toppa med havregryn. Sätt gärna in en termometer i brödet, brödet är klart vid 96-98°C.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter om innertempen är rätt. Låt svalna ordentligt under bakduk innan brödet skärs upp.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
60 kommentarer
Toppen! Tack för receptet 🙏
Fantastiskt gott recept. En favorit som bakats många gånger. Skiva upp och lägg hälften av skivorna i frysen så slipper man stressa med att.äta upp den innan det sista blir dåligt. Gott att rosta men man får öka rostningsgraden för att det ska bli någon effekt.
Tack för fin feedback!
Vad skulle dy byta ut 4 ägg mot ?
Det kan jag tyvärr inte råda om då jag aldrig ersätter ägg.
Du kanske hittar tips här: https://www.allergia.se/sa-ersatter-du-agg/
Kan man använda vatten istället för filmjölk?
Nej brödet behöver syra för att utvecklas
OK, tack för svar. Någon längre ber skrev att de använder laktosfri naturell yoghurt, kan det funka? Hur stor mängd i så fall? Samma?
Funkar! Samma mängd!
Är det 1 liter malda havregryn? Eller innan jag maler?
Det är alltid 360 g havregryn malda eller omalda, motsvarar ca 1 liter hela havregryn.
Tack! Precis gjort det och smakat! Så gott! Hoppa jag barnen också tycker imorgon till frukost 😁
Hej Åse,
Hjälp snälla.
gjorde 2 ggr exakt som du beskriver och storsta delen av insidan kvarståd deg. Jag använder även termometer som visar ugnens innre temp och hållit fast på 200c, oberopar en kommentar uppe, ska man få 200c insidan av deget eller ugnen och hur kan jag lösa det här. Ska jag lägga temp 220 istället och hålla en timme?
Tack
Mvh
Hej! Innertemperatur tar man med en termometer inuti brödet, ett färdigt bröd mäter 96-98°C
Du kan ta in brödet i ugnen igen.
Hoppas det blir bra!
Hej! jag undrar om man ska mala havregrynen? Har såna man gör gröt av så det är ju inte mjöl…
Hej! Det står i inlägget hur jag gör 🙂
Bästa brödet! Tack så mycket för receptet.
Min son som är glutenallergiker äter detta varje morgon nu.
Skivade och frös in. Supergott att rosta!
Wow! Det absolut godaste brödet jag lyckats baka utan vanligt mjöl. Följde receptet till punkt och pricka (+ en tesked softbake). Flingsalt och hackade hasselnötter ovanpå. Helt perfekt resultat. Tack! 🙏
Detta är verkligen ett favoritrecept! Man kan variera mjölsorterna också om man håller sig till samma vikt.
Havre. Kan användas till så mycket. Göra mjöl av att panera fisk i. Men brödet otorligt gott. Någon som gjort sött bröd liksom kanelbullar fast i form men kanel och kanske röstade havreflingor i brödet? Jag kan byta mott mitt recept på egen anjovis som är supergod. Det blev strömming i stället för skarpsill.
Jättegott och det bästa, av allt att det är så enkelt att göra och billigt också, Tack för receptet!
Tack för fin feedback! Håller med, det är verkligen gott!
Hej,Tack för receptet 1😊undrar hur mkt 360 g är i Dl🙏
Hej i receptet står det inte om det ska va varmluft eller vanlig ugn på receptet när det är 200 grader vilket av dem är det ? 🙂
Det är aldrig varmluft om det inte uttryckligen står så.
Ska det vara 2 tsk salt i brödet? Det är ett mycket fint bröd men smakar väldigt salt.
Alla har olika preferenser när det gäller salt men Ja 2 tsk stämmer, du kan dra ner på mängden såklart till nästa gång.
Hej
Jag skall prova detta recept 😀
men… jag har havremjöl hemma…
du har 360g havregryn – hur mkt mjöl blir de?
Mvh Angelica
360 gram havregryn blir 360 g havremjöl 😉
🙂
ja jo 🙂
men hur många deciliter blir de totalt?
(är så dålig på detta gram o deciliter och har ingen våg 🙁 )
Som relativt nybliven gluteninto har jag drömt om bröd. Köper sällan fryst sådant. Jag behöver inte drömma längre. Tusen tack för detta recept! Hade jag kunnat hade du fått en kram!
Förvaras det i kyl eller i rumstemp?
Här kommer en cyberkram!!!
Frys in, så tar du fram vad du behöver 😍
Hej nu har jag gjort ditt havrebröd, men när det har varit i ugnen i 60 min var det fortfarande kladdigt så det fick stå i ca 20 min till då tog jag ut det och det fick kallna ordentligt men jag skar så var det degigt, vad kan det bero på tror du . Tacksam för svar.
Då har det inte nått innertemperatur. Olika ugnar beter sig olika tyvärr. Öka värmen något nästa gång.
Halloj !
Nu har jag bakat ditt havrebröd, och det är i särklass det godaste brödet och då har jag bakat
många av dina bröd.Det går åt som smör i solsken. Tack
Åh vad roligt att höra!! Tack för feedback! <3
Gjort för andra gången och blev mycket bättre gång 2!
Andra gången mixade jag inte havregrynen riktigt lika fint, såg till att vispa äggen riktigt luftiga samt använde bikarbonat (ca hälften) isf bakpulver. Blev saftigt och bra lyft.
Tack för recept!
Mums, nu var det bakat och smakat och tom min kräsna 8-åring gillade brödet!
Blev perfekt att rosta också!
Åh! Går det att göra mjölkfritt på nått sätt tror du? Ser supergott ut ju
Hej Åse 🌺 jag har snart slut på mitt fiberhusk hemma och har sett att i butikerna har de bytt ut mot Orklas nya. Är det inte lika bra..? Tänkte om jag ska beställa Lindros på nätet annars. Kram Birgitta
Jag råkade köpa Orklas nya och det blev kasst när jag bakade, beställ Lindrooth på nätet!
Åh! Går det att göra mjölkfritt på nått sätt tror du? Ser supergott ut ju
Hej Birgitta! Orklas är inte bra tyvärr :/ Beställ Lindroos! Kram!
Hej Åse! Är det rätt att det ska vara 1,5 MSK bakpulver? 😊
Hej! Japp! 🙂
Skulle man kunna byta ut filmjölken till något mejerifritt? Jag vill helst inte äta några mjölkprodukter 🙂
Du kan prova! =)
Hej! Jag använde laktosfri naturell yougurt! Nöjd!
Jättegott bröd! Ny favorit från dig<3
Nu står brödet i ugnen. Jag testade och göra det veganskt med egg replacement. Får se hur det blir.
Hej. Finns ju glutenfritt havregryn…måste ju vara ännu bättre att använda tänker jag. Vad tror du?
Javisst, jag använder Urtekrams glutenfria men om man inte är glutenkänslig så gör ju det eventuella lilla gluten som följt med vanliga havregryn ingenting 🙂
Hej detta recept låter toppen! Undrar då Varför just bakpulver och inte bikarbonat?
För att det har de flesta hemma, ta du 1/2 mängden bikarbonat om du vill 🙂
Tack för recept! Ska jag baka imorgon. Tänker att det brödet även är gott att rosta vilket jag gillar.