Ingredienser
- 400 g räkskal
- 2 citroner, skalet
- 2 msk smör
- 1 fänkål i bitar
- 1 finhackad gul lök
- 2 morötter
- 1 dillkvist
- 3 msk tomatpuré
- 4 dl torrt vitt vin
- 1/2 dl vermouth
- 2 dl vatten
- 2 dl grädde
- Salt, vitpeppar, cayennepeppar, curry
- 2 dl skalade räkor till topping
Instruktioner
- Hetta upp en torr panna (gärna gjutjärn) och lägg i räkskalen.
- Riv ner skal från 2 citroner.
- Rosta skalen i ca 15 minuter.
- Skala morötter och skär av blasten på fänkålen. Tärna morötterna, finhacka löken och skär fänkålen i mindre bitar.
- Fräs mjuka i smör.
- Rör ner grönsakerna i skalen när 15 minuter gått och rör ner tomatpuré, vin, vermouth och vatten och låt allt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skal och grönsaker i en sil, se till att all vätska silas ur.
- Koka upp buljongen och red med grädde. Smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar och lite curry.
- Servera med lite skalade räkor i soppskålen.