Ingredienser
- 8 laxfiléer a ca 140 g
- 3 gulbetor eller 4 stora potatisar
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 stora morötter
- 2 st fänkål, strimlad
- 4 msk konc. fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar
- 1 msk tomatpurée
- 1 dl torrt vitt vin
- 8 dl vatten
- 4 dl grädde
- 1 dl créme fraiche
- 1 tsk timjan eller 1 kruka färsk timjan (spara lite
- salt
- smör att steka i
Instruktioner
- Skala och skiva lök, finhacka vitlök. Skala och skär moroten i slantar, strimla fänkål. Skala och skiva gulbetorna eller potatisen. Skär laxen i kuber.
- Fräs lök, vitlök, fänkål och morötter mjuka i smör. Koka gulbetorna eller potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan i vatten, fiskbuljong/fond, tomatpuré och timjan. Låt allt sjuda i 15 minuter. Slå i grädde, creme fraiche, vin och rör ner lax och gulbetor eller potatis. Låt allt puttra ihop ca 4 minuter.