Den godaste laxgratängen

av Åse

En krämig laxgratäng som toppas med räkor, perfekta helg och bjudrätten!

Oj oj vilken gooooood gratäng det här är!
Jag har lite same same but different här i bloggen men denna blev godaste ever! Prova denna!
Kanske redan ikväll? =)
Tillbehör till? Prova Zoodles till, så gott! Annars fungerar ju vanlig pasta, pressad potatis eller en god grönsallad!

Vill ni inte ha lax i? Prova torskfilé!

012A5989

012A5992 012A5996

Underbara, sköna sommarkvällar! ❤️
012A5994
SMARRIGT!
012A5999
012A6002

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lax- och Grönsaksgratäng


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 från 1 betyg

Ingredienser

  • 8 portionsbitar laxfiléer
  • 1 citron
  • citronpeppar
  • 12 körsbärstomater
  • 1 knippe sparris (8 st)
  • 1 purjolök
  • 5 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 45 msk hummerfond
  • 1/2 dl vitt vin
  • salt, svartpeppar
  • 150 gr riven smakrik gratängost
  • ca 240 g skalade räkor

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Lägg laxfileérna i botten på en ugnsfast form.
  3. Pressa citronen över. Krydda. Putsa sparrisen och skär till samma längd som laxen och lägg ovanpå.
  4. Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Skölj och strimla purjolöken (det vita) och strö över.
  5. Koka upp creme fraiche, grädde, hummerfond, vitt vin och smaka av med salt och peppar. Häll över och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Lägg på räkorna och låt stå kvar i ugnenn ca 5 minuter utan värme.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 8

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎

 

5 kommentarer

Håkan 3 oktober, 2023 - 16:29

Med dom ingredienserna måste den vara utmärkt, ska testa snarast.

Svara
Henrik Vahnström 9 september, 2023 - 23:49

Vilket slöseri med råvaror att bara använda toppen på sparrisen.Inte smart.
Ett knippe sparris kostar idag ca 50 kr.
Inte miljövänligt.

I övrigt låter det gott.

Svara
Åse 10 september, 2023 - 07:15

Vet du vad som är lite tragikomiskt Henrik? Att varje gång jag ser att det är ett mansnamn som kommenterat så i 98% av fallen så är det en kommentar som antingen tillrättavisar, klappar på huvudet, gnäller, inte klarar av receptets instruktioner, eller som bara vill vara besserwissers. De andra 2% är raringar!
Det står ingenstans i detta receptet att resten av sparrisen ska kastas. Personligen skär jag ner spillet i tunna skivor och har i sallader eller i omeletter.
Vill du ”vara smart”, ha då med hela sparrisen i den här rätten – du har självklart ett val, val har vi ju alla?

Svara
Mary 11 september, 2023 - 12:17

Den bästa kommentar jag någonsin har hört. Du är bäst Åse, inte bara på mat. Heja dig!
Tack för alla goda o nyttiga recept. Mary K

Svara
Åse 11 september, 2023 - 16:56

Tack rara du! <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.