Citronsockerkaka – Glutenfri, sockerfri, mejerifri

av Åse

Ja ni vet ju hur glad jag är i lime/citron så att det blev just den smaksättningen i denna kakan kan ju inte vara en surprise hehe 🙂
Barnen smaskade glatt i sig i går och även jag åt en bit efter middagen!
012A3711


Jag hade tänkt använda Xanthan, men bestämde mig för mandelmjöl till slut. 
Som vanligt så lämnar jag det till er vad ni vill söta med, för en del vill absolut bara ha naturliga sötningskällor och en del bryr sig enbart om att få ner kolhydratnivån och en tredje sötar med vanligt socker.
Jag använde en kombination av ekologisk honung och steviadroppar med citronsmak. Så ”sockerfri” i detta receptet beror alltså på vad du väljer att söta med. 
012A3712
Jag köper kokosolja på MMSports men Lifebutikerna har superbra!
012A3713

012A3717
En saftig och sååååå god citronsockerkaka som knappt smakar annorlunda än en vanlig bakad på vetemjöl!
012A3723

012A3724

Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelmjölet mot ca 2-3 msk kokosmjöl, öka Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)en med 1/2 msk och gärna ha i 2-3 msk pofiber. Jag har inte provat, så kan inte garantera resultatet men det bör bli bra. Berätta gärna här i kommentarsfältet om det fungerade.
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Citronsockerkaka – glutenfri, sockerfri, mejerifri


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 3/4 dl smält kokosolja
  • 3/4 dl honung eller sötning (Jag tog 1/2 dl honung och en halv pipett steviadroppar)
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice + skalet av 1 citron
  • 1 dl kokosmjöl (Aman Prana)
  • 1 dl Mandelmjöl (Ica)
  • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft eller 180 gr r vanlig ugn.
  2. Vispa äggen pösiga.
  3. Pressa citronerna.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna.
  5. Vispa ner citronjuice, skal, olja, sötning i äggen och vispa sedan ner de torra ingredienserna. Smeten ska inte vara tjock och stabbig utan mer fluffig och ska kunna klickas ner enkelt i smord liten form.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka om den är klar. Låt svalna, stjälp upp och skär i skivor.

Notering

  • Per skiva: 122 kcal, 4.7 g kh, 9 g fett, 4 g protein

Näringsinnehåll

  • Portioner: 14

28 kommentarer

anna reutersward 25 augusti, 2021 - 16:03

Tack för inspiration!
Tog agavesyrup ist för honung
Carlas teffe mjöl eller st för mandelmjöl
Gott o speciellt!

Svara
Åse 30 augusti, 2021 - 15:37

Vad roligt att det smakade! Tack för tipsen om alternativ!

Svara
Agneta Furvik 29 januari, 2021 - 12:18

Tror du citronsockerkakan funkar lika bra om man häller smeten i muffinsformar?

Svara
Åse 29 januari, 2021 - 12:39

Det ska nog gå bra!

Svara
Marianne 23 augusti, 2020 - 17:47

Reagerade på att inte nötallergiker skulle kunna äta mandel. Jag vet många som kan för mandeln är inte en nöt. Det är en annan sak om man är allergisk både mot både nötter och mandel.

Svara
Åse 23 augusti, 2020 - 18:03

Korsreaktioner är vanliga tyvärr och många med björkpollen allergi tål inte mandel och många med födoämnesallergi som nötallergi har även allergier av annat slag.

Svara
Josefin 22 juni, 2020 - 11:07

Går den att frysa?

Svara
Åse 22 juni, 2020 - 11:46

Absolut!

Svara
Josefin 22 juni, 2020 - 12:13

Toppen 😃 Tack för snabbt svar!

Svara
Clara Magnusson 22 maj, 2017 - 16:40

Hejsan!
Jag är på jakt efter ett alternativt (nötfritt och mjölkfritt) fikabröd till en studentexamen och detta recept ser verkligen supersomrigt och mumsigt ut!
Undrar lite om kakan lutar mot en mer torr eller saftig variant? och om man ska göra den nötfria varianten, ska man då ersätta andelen mandelmjöl med mera kokosmjöl? utöver den dl som redan är angiven, ska man addera 2-3msk till?
Har du även något smarrigt tips på tillbehör till kakan? Hade tänkt göra den i en springform och kanske garnera med soyagrädde och lite blommor, tror du det hade fungerat?

Svara
Clara Magnusson 22 maj, 2017 - 16:38

Hejsan!
Jag är på jakt efter ett alternativt (nötfritt och mjölkfritt) fikabröd till en studentexamen och detta recept ser verkligen supersomrigt och mumsigt ut!
Undrar lite om kakan lutar mot en mer torr eller saftig variant? och om man ska göra den nötfria varianten, ska man då ersätta andelen mandelmjöl med mera kokosmjöl? utöver den dl som redan är angiven, ska man addera 2-3msk till?
Har du även något smarrigt tips på tillbehör till kakan? Hade tänkt göra den i en springform och kanske garnera med soyagrädde, tror du det hade fungerat?

Svara
Virginia Küst 7 mars, 2017 - 21:45

Hej!
Jag hittade hit när jag letade efter sockerfritt. Kakan ser underbart god ut! Jag undrar dock om jag kan ta något annat mjöl än mandelmjöll så vi alla kan äta den.? Och kan jag ersätta honungen med stevia? Vi tål inte gluten, mandel, nötter, socker eller mjölkprotein.

Svara
Tilda Björk 19 december, 2016 - 18:20

Hej
Står faktiskt i köket just nu men jag hittar ingen 10×20 form utan hittar bara spring formar och klassiska sockerkäks former (den med hål)
Går det lika bra?
Måste jag ha mer av receptet, tacksam för svar
//Tilda

Svara
Åse 19 december, 2016 - 18:24

Använder du springform kommer du ju få en rund ganska platt kaka. Jag rekommenderar en sockerkaksform/brödform som är rektangulär om du vill ha en högre kaka.

Svara
Margareta Isaksson 19 december, 2016 - 14:32

Tänker snart baka citronkakan men undrar vad som menas med ”en liten form”. Hur många dl. ungefär
Margareta

Svara
Åse 19 december, 2016 - 14:49

Formen på bilden är 10 x 20 cm

Svara
sofie 13 december, 2016 - 11:16

Hej,
Kan man göra denna som mjuk pepparkaka och bara ersätta citronen med pepparkakskryddor i stället?
Tack för en mycket bra blogg!

Svara
Åse 13 december, 2016 - 11:30

Hej! Det finns recept på mjuk pepparkaka här på bloggen 🙂 tack, vad roligt du gillar!

Svara
Benjamin 12 augusti, 2016 - 07:38

Hej Åse! Vi använde inget mandelmjöl, vi ersatte det med det du sa. Det blev jättebra. Tack för tipset.

Svara
Åse 12 augusti, 2016 - 08:25

Vad bra! Tack för feedback!

Svara
Ann 23 maj, 2016 - 16:07

Tack för en underbar blogg! Jag gjorde denna citronsockerkaka med din lemoncurd utblandad i grekisk yoghurt som tillbehör…gissa om det var gott 🙂 Det blev som en bakelse / dessert.

Svara
Therese Hardysson 2 maj, 2016 - 07:30

Hej! Jag bakade denna kaka i helgen och den gick hem av alla. Våra barn, 6 och 10, och även deras vänner. Den var verkligen jätte god 🙂

Svara
Åse 2 maj, 2016 - 08:21

Åh tack för feedback! Vad roligt att höra!!

Svara
Linda 28 april, 2016 - 19:55

Hej!
Har precis hittat hit till din blogg och tycker ditt sätt att äta verkar intressant för mig. Jag har 25kg övervikt och har många gånger försökt att gå ner dessa med viktväktarna, men med dåligt resultat.. går ner ca 5kg sen ledsnar jag och hamnar i överätarträsket igen och äter på tok för mycket fika och mackor… så här har jag hållit på i många år, suck! Skulle du kunna ge mig lite tips på vad jag kan äta för att gå ner de där 25 kilona? Tips på hur en dag kan se ut i matväg? Vad bör jag tänka på? Är det lätt att tappa i vikt med denna kost? Tack på förhand!

Svara
Åse 29 april, 2016 - 17:19

Hej!
Jag har många inlägg i ämnet, kika gärna på: https://56kilo.se/kategori/vart-att-lasa/

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 27 april, 2016 - 20:23

Så fräscht! Känns härligt vårig/sommrig dessutom.

Svara
Marie 27 april, 2016 - 19:12

Har precis provsmakat kakan som jag gjorde enligt ditt förslag som nötfri. Funkade utmärkt!??

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.