Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Citronkyckling med rostad grönsakssallad, fetaoströra & örtmajonnäs


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

Citronkyckling:

1,5 kg kycklingfiléer
3 citroner (zest och saft)
3 vitlöksklyftor, hackade
0,5 knippe färsk timjan
1 dl olivolja
1 tsk honung (valfritt)
salt, svartpeppar
Paprikapulver

Rostad grönsakssallad:

1 blomkålshuvud, stort
1,5 zucchinis
3 paprikor
1,5 rödlök
Olivolja
Salt och svartpeppar, salladskrydda

Fetaoströra:

200 g fetaost
0,5 dl olivolja
Rivet skal från 0,5 citron

Örtmajonnäs:

2 äggulor
Saft från 1 citron
2 tsk dijonsenap
23 dl neutral olja (ju mer olja, desto tjockare konsistens)
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
0,5 knippe gräslök + 0,5 knippe dill


Instruktioner

Sätt ugnen på 180°C (varmluft).
(Tillaga gärna kyckling och grönsakerna samtidigt)
Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och lite paprikapulver.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Bryn kycklingfiléerna hastigt i omgångar så de får fin gyllene färg (de ska INTE bli genomstekta).
Lägg de brynta filéerna i en ugnsform.
Blanda citronsaft, citronskal, olivolja, honung (valfritt), vitlök och timjan till en marinadsås.
Häll marinaden över kycklingen.
Täck formen löst med bakplåtspapper eller folie.
Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen når 68°C (tar cirka 20–30 minuter beroende på filéernas tjocklek).
Låt kycklingen vila 5–10 minuter före servering.

Servering:
Skiva gärna upp filéerna snyggt på ett stort fat och ös över lite av citron- och vitlöksskyn.
Servera gärna med extra citronklyftor.

Tillaga grönsakssallad:
Skär grönsaker i bitar.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugn på 180°C (varmluft) ca 25 minuter.
(Tillaga samtidigt som kycklingen för att spara tid)

Blanda fetaoströra:

Smula fetaosten.
Blanda med olivolja och citronskal.
Smaka av med salt, peppar

Gör örtmajonnäs:
Lägg äggulor, citronsaft och dijonsenap i en smal stavmixer-bägare.
Tillsätt salt, örter och vitlök.
Häll över oljan.
Placera stavmixern i botten av bägaren och mixa på låg fart utan att lyfta den – majonnäsen tjocknar på några sekunder.
När majonnäsen gått ihop kan du lyfta stavmixern långsamt och mixa färdigt.
Smaka av och justera med mer örter, salt eller syra om du vill.