Ingredienser
2 kg nötfärs
smör, eller olja att steka i
6 gula lökar
3 vitlök solo (motsv. 7-8 vitlöksklyftor)
7 gröna paprikor
4 st krossade tomater á 400 ml
0,75 dl tomatpuré
1 dl chilisauce
4 tärningar köttbuljong
1,5 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver, rökt
0,5-1 msk spiskummin
3 msk kakao
salt, svartpeppar
tamarisoja efter smak
4-5 tetra bönor (kidney, stora vita)
Tillbehör:
sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.
Här är receptet anpassat för 6 portioner:
- 600 g nötfärs
- 1 msk smör eller olja att steka i
- 2 gula lökar, finhackade
- 2–3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 gröna paprikor, skurna i bitar
- 1 burk krossade tomater (400 ml)
- 0,25 dl tomatpuré
- 1/3 dl chilisås
- 1 buljongtärning
- 0,5 tsk chilipeppar
- 0,5 tsk rökt paprikapulver
- 0,25 tsk spiskummin
- 1 tsk kakao
- Salt, svartpeppar och tamarisoja efter smak
- 1,5 tetra bönor (kidney eller stora vita)
Instruktioner
- Fräs nötfärsen i omgångar tills den är fint brynt.
- Fräs lök, vitlök och paprika i smör/olja tills de mjuknar.
- Lägg allt i en kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, buljong och kryddor.
- Låt småputtra i ca 1 timme. Smaka av med soja, salt och peppar.
- Skölj bönorna och rör ner innan servering.
- Servera med sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.