Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chili con carne till många


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 20

Ingredienser

2 kg nötfärs
smör, eller olja att steka i
6 gula lökar
3 vitlök solo (motsv. 7-8 vitlöksklyftor)
7 gröna paprikor
4 st krossade tomater á 400 ml
0,75 dl tomatpuré
1 dl chilisauce
4 tärningar köttbuljong
1,5 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver, rökt
0,5-1 msk spiskummin
3 msk kakao
salt, svartpeppar
tamarisoja efter smak
4-5 tetra bönor (kidney, stora vita)

Tillbehör:
sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.

Här är receptet anpassat för 6 portioner:

  • 600 g nötfärs
  • 1 msk smör eller olja att steka i
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 23 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 gröna paprikor, skurna i bitar
  • 1 burk krossade tomater (400 ml)
  • 0,25 dl tomatpuré
  • 1/3 dl chilisås
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 tsk chilipeppar
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,25 tsk spiskummin
  • 1 tsk kakao
  • Salt, svartpeppar och tamarisoja efter smak
  • 1,5 tetra bönor (kidney eller stora vita)

Instruktioner

  • Fräs nötfärsen i omgångar tills den är fint brynt.
  • Fräs lök, vitlök och paprika i smör/olja tills de mjuknar.
  • Lägg allt i en kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, buljong och kryddor.
  • Låt småputtra i ca 1 timme. Smaka av med soja, salt och peppar.
  • Skölj bönorna och rör ner innan servering.
  • Servera med sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.