Ingredienser
Pizzadeg:
5 dl riven mozzarella i påse (ca 215 g)
1,75 dl mandelmjöl (ca 55 g)
2 msk färskost
1 ägg
1 tsk xantangummi (går att utesluta men blir bättre med)
2 krm salt
vitlökspulver eller / och torkad oregano
Topping:
ca 1/2 dl pizzasås
1,5 dl riven ost
skivade champinjoner
100 g Prosciutto Crudo med tryffel (Icas gillar jag)
2 handfulla ruccola
2 burrata
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en kastrull med mandelmjöl och färskost. Smält på låg till medelvärme i en kastrull. Rör så att inte osten bränns vid i botten.
Ta bort från värmen och lägg i bunke och vispa ner ägg, gärna i matberedare kryddor och xantan till en deg. Arbeta degen till en smidigt klump.
Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Dela degen i 2 delar, foma degbollen med oljade händer.
Lägg degklumpen på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över.
Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta.
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på tomatsås och ost och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Låt svalna lite och toppa sedan med ruccola, prosciutto och burrata. Salta och peppar lite över burratan.