Ingredienser
Kyckling:
- 4 kycklingfiléer
- 2 msk japansk soja
- 2 msk olivolja
- 1 tsk torkad timjan (eller några kvistar färsk)
- Salt och svartpeppar
Svamp & löktopping
- 100 g färska champinjoner
- 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
- 2 msk slätbladig persilja
- 1/4 tsk salt
Rödvinssås:
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 3 dl rött vin
- (1 dl vatten)
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk tomatpuré
- 1 krm vitpeppar
- 2 tsk majsstärkelse (utblandad i lite kallt vatten)
- (runda ev av såsen med en liten skvätt grädde efter smak)
Rotfruktspytt:
- 1/2 kg potatis
- 1 1/2 morötter (200 g)
- 1/2 bit rotselleri (200 g)
- 1 gul lök
- 1 paket bacon
- smör
- 1/2 tsk salt
- 1/2 krm svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
Blanda soja, olivolja, timjan, salt och peppar i en skål. Lägg i kycklingfiléerna och låt marinera i minst 30 minuter (gärna längre).
Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 66°C. (ca 20 min) Ta ut och låt vila under folie i 10 minuter. - Höj ugnsvärmen till 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar. Finstrimla fläsket. Bryn allt i smör i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond tomatpuré och peppar i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
- Under tiden såsen sjuder, gör svamp & löktoppingen:
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar. - Skiva kycklingen. Lägg rotfruktspytt i botten på tallriken och häll rödvinssås runt om. Lägg kycklingen ovanpå och till sist toppa med svamp & löktoppingen