Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Burgundisk kyckling med rotfruktspytt och enkel rödvinssås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Kyckling:

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan (eller några kvistar färsk)
  • Salt och svartpeppar

Svamp & löktopping

  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
  • 2 msk slätbladig persilja
  • 1/4 tsk salt

Rödvinssås:

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl rött vin
  • (1 dl vatten)
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk majsstärkelse (utblandad i lite kallt vatten)
  • (runda ev av såsen med en liten skvätt grädde efter smak)

Rotfruktspytt:

  • 1/2 kg potatis
  • 1 1/2 morötter (200 g)
  • 1/2 bit rotselleri (200 g)
  • 1 gul lök
  • 1 paket bacon
  • smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°C.
    Blanda soja, olivolja, timjan, salt och peppar i en skål. Lägg i kycklingfiléerna och låt marinera i minst 30 minuter (gärna längre).
    Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 66°C. (ca 20 min) Ta ut och låt vila under folie i 10 minuter.
  2. Höj ugnsvärmen till  225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar. Finstrimla fläsket. Bryn allt i smör i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  3. Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond tomatpuré och peppar i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
  4. Under tiden såsen sjuder, gör svamp & löktoppingen:
    Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.
  5. Skiva kycklingen. Lägg rotfruktspytt i botten på tallriken och häll rödvinssås runt om. Lägg kycklingen ovanpå och till sist toppa med svamp & löktoppingen