Vill ni har en riktig publikfriare ska ni laga den här rätten! SÅ himla gott!
Receptet kommer från Ica fast där har de oxfilé istället. Det är ju supergott så klart men detta är en vardagsvariant som duger mycket bra!
Syrran och Martin brukar göra detta så tipset kommer från dem. YUMMIE!
Jag valde att tillaga kycklingfiléer som jag brukar, dvs de marineras en stund i japansk soja, olivolja, timjan, salt och peppar.
Tillagas sedan i 200 gr till en innertemperatur på 66 grader. Sedan får de vila under folie tills de når tempen 68 gr, då blir de SÅ saftiga och goda.


Rotfruktspytten består av potatis, morötter, rotselleri och bacon.
Ljuvlig doft i köket när champinjoner fräses med schalottenlök, vitlök, persilja och timjan.
Vi spetsade rödvinssåsen med lite klickar bearnaise – SÅ gott =) Lite som en Black & White.
Men det kan man ju skippa så klart!

Här kommer receptet!
Skriv ut
Burgundisk kyckling med rotfruktspytt och enkel rödvinssås
- Portioner: 4
Ingredienser
Kyckling:
- 4 kycklingfiléer
- 2 msk japansk soja
- 2 msk olivolja
- 1 tsk torkad timjan (eller några kvistar färsk)
- Salt och svartpeppar
Svamp & löktopping
- 100 g färska champinjoner
- 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
- 2 msk slätbladig persilja
- 1/4 tsk salt
Rödvinssås:
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 3 dl rött vin
- (1 dl vatten)
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk tomatpuré
- 1 krm vitpeppar
- 2 tsk majsstärkelse (utblandad i lite kallt vatten)
- (runda ev av såsen med en liten skvätt grädde efter smak)
Rotfruktspytt:
- 1/2 kg potatis
- 1 1/2 morötter (200 g)
- 1/2 bit rotselleri (200 g)
- 1 gul lök
- 1 paket bacon
- smör
- 1/2 tsk salt
- 1/2 krm svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
Blanda soja, olivolja, timjan, salt och peppar i en skål. Lägg i kycklingfiléerna och låt marinera i minst 30 minuter (gärna längre).
Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 66°C. (ca 20 min) Ta ut och låt vila under folie i 10 minuter. - Höj ugnsvärmen till 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar. Finstrimla fläsket. Bryn allt i smör i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond tomatpuré och peppar i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
- Under tiden såsen sjuder, gör svamp & löktoppingen:
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar. - Skiva kycklingen. Lägg rotfruktspytt i botten på tallriken och häll rödvinssås runt om. Lägg kycklingen ovanpå och till sist toppa med svamp & löktoppingen