Gooood morning och Happy freeeeeda’
Är ni helgpeppade? Det är jag!
Jag tar typ halvdag idag och vid 12 ska jag till Väla och få naglarna fixade, sedan ikväll ska jag och min äldsta Michelle till Mollbergs på mina vänners modeshow!
Patricia (Patzy) och Malin (Malla Sweden som bland annat ligger bakom Maria Montazami och Ann Wilsons klänningar) Hon sydde även min klänning som jag hade på omslaget till Mina Favoriter
Mamma ska gå på catwalken, ska bli sååååå kul att se! Roligt att Malin använder alla kvinnor i olika storlekar och åldrar i sin modeshow! Även en gravid kvinna är med vet jag =)
Jag ska ta bilder och visa er sedan!
Över till receptet!
Det här blev SÅ bra tycker jag och Daniel.
Hur många brödrecept har jag inte skapat under åren?
Jag har många favoriter! Favoriterna är nog dessa:
https://www.56kilo.se/mikrofroknacke/
https://www.56kilo.se/muggbrod-pa-2-minuter/
https://www.56kilo.se/havrefrallor-utan-vetemjol/
https://www.56kilo.se/snabba-frofrallor/
https://www.56kilo.se/tekakor-lchf/
Det är inte alltid enkelt att skapa lågkolhydratbröd, en del smakar för mycket mandelmjöl (blir lätt sockerkaka), för mycket ägg, svampig konsistens, för torra etc.
Det här receptet tycker jag blev riktigt bra! Bra konsistens och inget som tar över. Men det är ju såklart tycke och smak!
Jag älskar bröd! Äter det dock sällan. Många med viktproblem (även de utan!) kan nog hålla med i att bröd kan vara beroendeframkallande. Anledningen till detta är för att bröd stimulera de opiata receptorerna i hjärnan som ger oss en form av eurofi.
Texturen, smaken, den glykemiska belastningen, gluten – kombon gör att många har svårt att begränsa intaget av bröd.
Detta gör att många inte får samma kick av lågkolhydratbröd trots att de är goda! Vilket ju är bra 😉
Ju större kickar vi får av mat, ju svårare blir det att begränsa intaget.
Detta receptet har sitt ursprung i Fathead pizzareceptet HÄR
Kombinationen riven påsmozzarella med färskost skapar en glutenliknande konsistens!
Så grunden i detta bröd är alltså smält riven mozzarella (färsk fungerar inte) och färskost.
Här har det varit i mikron på 750 W i 2 minuter. Det går bra att smälta i kastrull på låg värme.
Ostsmeten kombineras sedan med mjöl, i detta fallet har jag använt mig av lika delar mandelmjöl som pofiber.
Mandelmjölet kan ersättas med sesammjöl eller så kan ni prova att ersätta enligt formeln:
1 dl mandelmjöl = 2 msk kokosmjöl + 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk
Så sammanlagt blir det alltså 1,5 dl pofiber, 2 msk kokosmjöl, knappt 1,5 msk fiberhusk.
Jag har dock inte provat detta receptet med annat än mandelmjöl så kan inte garantera resultatet.
En ingrediens som är relativt ny på marknaden är SoftBake som kommer från Lindroos (HÄR) som ligger bakom fd Fiberhusk (numer heter det bara Psyllium – pulveriserat (finns ekologiskt eller premium)
Den produkt som idag heter FiberHusk är INTE samma som den en gang var! Det är inte Lindroos som äger namnet eller produkten FiberHusk längre.
Vad SoftBake gör är att det bidrar med mycket volym till glutenfritt bröd. Denna produkt förhindrar gummikonsistens i brödet. Den finns att köpa hos exempelvis City Gross, Hemköp, Coop och Ica. Den går även att beställa hem på nätet.
Jag köper min på Ica Maxi, även Lindroos psyllium köper jag där.
Produkten behövs inte i detta receptet när det kommer till smak, men det lyfter brödet!
Degen går snabbt att göra!
Mozzarellan med färskost smälts i mikron på 2 minuter.
Oströran rörs sedan ihop med äggen till en smet.
De torra ingredienserna blandas och vispas sedan ihop med ost- och äggsmeten.
Enklast är att göra en rund platta som delas i fyra delar och som sedan rullas till bollar =)
In i ugnen på 200 gr och fäääärdiga efter 20 minuter!
Doftar SÅ gott!
Jag tycker de här frallorna är jättegoda!
De har bra fördelning när det kommer till matros, de är proteinrika och även om de är goda så bör de inte vara svåra att bara hålla sig till en fralla 😉
Muuuuuuuuums!
Per fralla:
Här kommer receptet!
Skriv utBrödlika LCHF Frukostfrallor
- Portioner: 4
Ingredienser
3,5 dl riven mozzarella
1/2 dl (50 g) färskost
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk Lindroos psyllium, pulveriserat
2 tsk SoftBake
1/2 tsk salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg mozzarella och färskost i en mikrosäker skål, försök blanda ner färskosten i osten.
Smält på 750 w i 2 minuter. Rör ihop smeten ordentligt med en gaffel.
Lägg i skålen till en köksassistent. Låt svalna något och vispa sedan ihop med äggen.
Blanda de torra ingredienserna noggrant och vispa ihop med äggsmeten.
Ta upp degen och forma en rund boll, platta sedan ut något och dela i 4 delar.
Forma 4 runda frallor. Pensla med ägg och strö vallmofrön över.
Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg eventuellt bakplåtspapper eller ugnsfolie över om frallorna får lite för mycket färg. Låt vila ordentligt innan de skärs upp.
Goda att rosta! Går att frysa.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
7 kommentarer
Hejsan!!
Tror du att man kan baka ut dom som hamburgerbröd?
Javisst! Bröd som bröd 😉
Jag tyckte jag såg dig på Väla när du gjorde vid naglarna igår. Då stämde det alltså💅🏻
Yeeeeees! ❣️
Hej Åse! Jag söker ett recept som jag tror att du har lagt ut, men jag hittar det inte. Det var kyckling i crockpot och kokosmjölk? Kan du hjälpa mig? <3
Hej!
Hm det ringer ingen klocka men du hittar alla crockpot recept här: https://www.56kilo.se/kategori/recept/crockpot/
Äntligen fredag! Och såå välkommen ledig helg! Helt oskriven sådan. Kanske att jag tar en tur till stugan och skogen. Platsen där jag tankar energi bäst! Bara det slutar regna småspik från alla väderstreck..
Men, idag är det fredag – ost-fredag tror jag t o m att det blir.
Och bröd, ja, det går det åt i mängder här hemma med två unga vuxna grabbar som äter frukost, mellanmål OCH kvällsmacka..
Ha en trevlig kväll med dotter och mor och njut helgen!
Kram 💕