Ingredienser
- 2 dl krossat bovete
- 3 msk chiafrön
- 2 1/2 dl kokande vatten
- 2 1/2 dl lingon (färska eller frysta)
Degvätska
- 25 g jäst
- 3 dl fingervarmt vatten (37 gr)
- 2–4 msk råsocker eller honung (2 msk äts upp av jästen!)
- 2 msk olivolja
Torra ingredienser
- 6 dl bovetemjöl
- 1 1/2 msk psylliumhusk
- 3 msk nyponskalmjöl
- 1 1/2 tsk brödkryddor
- 2 1/2 tsk salt
- Dekoration: Bovetemjöl + boveteflingor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 gr.
- Lägg krossat bovete och chiafrön i en skål. Koka upp vattnet och häll över. Låt står i 30 min.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Vänd ner lingonen i boveteröran.
- Smula jästen i en bunke, häll över vatten, sötning och olja. Rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt boveteröra och sedan de torra ingrediensern. Använd elvisp.
- Smörj en 1 1/2 liters brödform med olja och klicka ut smeten. Toppa med lite bovetemjöl + flingor.
- Låt jäsa i 45 minuter.
- Grädda sedan i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
Notering
- Per skiva: 213 kcal, 2,3 g protein, 14 g kh (mindre vid enbart 2 msk socker), 1.8 g fett
Näringsinnehåll
- Portioner: 30