Proteinberikat Bovetebröd

av Åse

Att göra så bra val som möjligt i vardagen är nog en ledtråd i min kosthållning.
Jag mår som allra bäst på en glutenfri kost, inte för mycket mejeri och givetvis att dra ner på tillsatt socker – så ser min vardag ut och det innebär att det inte finns några förbud för mig, jag utesluter ingenting från min kost (ja förutom rent skadliga saker som flugsvamp;))  Simple as that.
Men genom att göra så bra val som möjligt för min kropp till vardags så klarar den av lite annat, mindre bra vid några tillfällen – så är min kostfilosofi.
Jag vill givetvis ge mina barn så bra mat som möjligt och jag märker tydligt när de äter glutenbröd och främst ljusare bröd (för givetvis vägrar de grovt rågbröd med korn) att det finns inget stopp. De blir inte mätta och vill ha ”macka” efter macka.
Nu har vi löst det genom att hålla nere på brödkonsumtionen här hemma. Men jag har hela tiden varit på jakt efter ett bättre alternativ till spannmål. Bröd gjorda på frömjöl eller nötmjöl går inte hem hos mina barn, inte ens äldsta dottern som fyller 17 i år och som helst äter glutenfritt.
Så hittade jag de fantastiska bovetefrallorna (Tack Nillas Kitchen!) och jag provade dem på både min egen familj och syrrans familj och dra på trissar de gillades av alla! Bovete är inget sädesslag utan en ettårig glutenfri ört som är rik på mineraler och är lättsmält för magen.
Jag är dock lat när det kommer till mat & bak – och att rulla bullar är liiiiite för jobbigt tycker jag 😉 En läsare skrev att hon skulle prova att göra dem i långplåt och då bestämde jag mig för att prova. Jag misstänkte dock att degen inte skulle orka resa sig så mycket så därför har jag mixtrat fram följande recept, i mitt tycke blir detta perfekt! Detta kommer inte bli ett vardagsbröd för just mig men 1-2 ggr i veckan så!
Om ni inte vill använda bakprotein så prova originalreceptet eller experimentera själv, jag kan inte råda utan så här är mitt recept.
Kruskakli är egentligen glutenfritt men det kan ha kommit med gluten vid framställningen. Prova då att ersätta med tex Finas Fibrex! Kruskakliet hjälper till att göra brödet saftigt och luftigt.
IMG_8847


IMG_8853
IMG_8854

IMG_8856
IMG_8857

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bovetebröd (proteinberikat)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Totaltid: 140

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 430 g Risenta bovetemjöl (ca 7 dl)
  • 190 g Risenta rismjöl (ca 3 dl)
  • 20 g bakprotein (knappt 1 dl)
  • 8 g kruskakli (drygt 2 msk)
  • 45 g Finax psylliumfröskal (ca 0,75 dl)
  • ev 2 msk brödkryddor (blir jättegott!)

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i kallt vatten. Jag använde flatblandaren till min Kitchen Aid.
  2. Mät upp och blanda de övriga ingredienserna. Jag vägde upp allt mitt, så det blev exakt.
  3. Vispa några minuter och låt allt sedan svälla i 10 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en form (ca 23 x 31) och fördela degen i den. Fördela försiktigt degen jämn, utan att trycka till den för mycket. Jag använder lite bovetemjölade händer och en slickepott. Strö bovetemjöl ovanpå och jäs under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 225 gr.ader och baka av i ca 30 minuter.
  4. Låt svalna helt innan brödet skärs upp annars faller brödet ihop lite och blir kladdigt.

Notering

  • 65 kcal – 2.5 g protein – 12.5 g kh – 0.5 g fett per skiva (om brödet delas i 34 skivor)
  • Förberedelsetid: 120
  • Tillagningstid: 20

Näringsinnehåll

  • Portioner: 34

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

27 kommentarer

Carina wernersson 1 augusti, 2014 - 10:05

Bakprotein, kan man köpa det på ica?
Ska prova att baka brödet, har aldrig bakat glutenfritt förr.

Svara
Åse 1 augusti, 2014 - 10:37

Nej det finns i Hälsokost eller tex på MMsports.se

Svara
Anna-maria 3 maj, 2014 - 19:27

Just ja – hade inget bakprotein så jag minskade vätskan med 1dl och tog i 2 ägg på slutet. Ser lika fint ut som de på bilden. Kanske kan vara bra för någon annan att veta att det kan funka.

Svara
Anna-maria 3 maj, 2014 - 19:25

Testade detta idag och åtminstone ena barnet gillar’t. Ska testa att rosta till barnens frukost i morgon.
Undrar om någon har testat lägga smeten i en form och på så sätt göra formbröd av det? Eller blir det för kompakt då?

Svara
Linda 9 april, 2014 - 13:57

Jag äter helst inte bröd men familjen gör. Och idag har jag bakat detta. Givetvis var
Jag tvungen att smaka. Herrejösses vilket
Gott bröd! Blir lördagsmys ibland! Tack!

Svara
Åse 9 april, 2014 - 14:01

Vad roligt!! =) Visst är det gott!

Svara
Linda 8 april, 2014 - 00:44

Hej!
Tänkte provbaka brödet. Ser gott ut. Varför har du i bakprotein i brödet? Nyfiken.
Linda G

Svara
Åse 8 april, 2014 - 07:10

Hej! Tycker att konsistensen blir bättre! Luftigare och bördigare.

Svara
Helena 4 april, 2014 - 14:40

Tack! Tack! Tack! Äntligen ett bröd som barnen gillar. Ja, jag med för den delen. 😉 Jag testade att kalljäsa det över natten och det gick jättebra. Superlyxigt att ha riktigt nybakat bröd på morgonen. Nästa gång tar jag nog i lite valnötter också eller något annat smarrigt.
PS. Bra att du inte äter flugsvamp… 😉

Svara
Sanna 3 april, 2014 - 22:33

Jag har för mig att bakprotein ska inte bakas i över 200 gr….proteinet förstörs då. Eller har det kommit ”nya” värmetåliga bakprotein ?

Svara
Åse 4 april, 2014 - 07:25

Det beror ju på hur varmt brödets innertemperatur blir.

Svara
Fröken Nilsson 3 april, 2014 - 20:12

Åh detta ska jag testa en dag!! Har oxå ett kräset barn här hemma när det gälller nöt o fröbröd….
Idag provbakade jag frallor på havremjöl och rismjöl som faktiskt fick nästan godkänt 😉

Svara
isabelle 3 april, 2014 - 11:30

måste bara flika in… det är svårt att steka dina kesoplättar om man använder gjutjärnspanna.. praktiskt taget omöjligt.. det vill gärna fastna där. Tror en bra stekpanna är a och o för att lyckas med plättarna!

Svara
Åse 3 april, 2014 - 11:31

Håller absolut med och det jag säger till alla som ska göra dem, en bra keramiks stekpanna är att föredra eller teflon om man inte har emot det!

Svara
Nina Ström 2 april, 2014 - 14:55

Hej! Detta bröd måste testas på mina kräsna barn som heller inte äter frö- och nötbröd! Vad är skillnaden på fiberhusk och finax psylliumförskal? Går det att använda fiberhusk i ställlet? Finns finax psylliumfröskal på Ica?

Svara
Åse 2 april, 2014 - 14:59

Det går! Men då måste du minska lite! Finax psylliumfröskal bör finnas på glutenfria avdelningen

Svara
Kicki G 2 april, 2014 - 14:39

Använder du varmluftsugn eller vanlig ugn?

Svara
Åse 2 april, 2014 - 14:42

Det står alltid om det är varmluftsugn! 🙂

Svara
Caroline 2 april, 2014 - 13:29

Åh, så fint o gott det ser ut!

Svara
Nilla's Kitchen 2 april, 2014 - 13:05

Kul! När bra blir ännu bättre… Det kommer jag att prova någon gång!

Svara
Cia 2 april, 2014 - 12:00

Testade receptet igår och det blev supergott! Har saknat alternativ där man använder jäst så jag blev glad av att hitta det här. Tyvärr är inte resten av familjen speciellt imponerade av pones och liknande men gav det här brödet tumme upp!

Svara
anna sameby 2 april, 2014 - 11:37

Vilket bakprotein använder du och vart går det köpa?

Svara
Åse 2 april, 2014 - 11:57

Jag använder One bake och det finns hos Fittnessguru!

Svara
Anna 2 april, 2014 - 11:04

å så smart du är 🙂 att jag aldrig tänkt (pinsamt) att jag fryser in brödet i skivor ..för i ärlighetsnamn så är ju hembakat bröd godast nygjort … dagen efter så är det ju lite mer torrt och smuligt …
idag har jag för femtioelfte gången försökt mig på dina keso plättar … men jag får bara en ostsörja i stekpannan … vaaa gör jag för fel … jag har nog testat allt hög värme , låg värme …
kram och ha en fin dag i vårsolen !!! Anna

Svara
Åse 2 april, 2014 - 11:06

Steker du i kokosfett? har du en bra panna där saker inte fastnar i? Det ska stekas på låååååååg värme, mindre än hälftens av max temperatur. Låter du smeten stå en liten stund?

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.