Hej på er!
Vi åt såååå gott i går så det var inte klokt!
Bönpasta äter jag några gånger i månaden och jag märker STOR skillnad mot vanlig mjölpasta.
Jag blir ALDRIG nöjd på mjölpasta. Så klart att jag VÄLJER att äta en liten portion, de få ggr jag äter pasta men jag blir inte NÖJD – stor skillnad!
Och det är ju det som är essensen i att hitta en kosthållning som fungerar i längden, att hitta maten vi mår bra av, alternativ som fungerar och inte bara fokusera på makronutrienter eller mängden kalorier – det är totalt ointressant numera i mitt kostliv – jag väljer att äta det jag mår bra av och därför är mitt fokus att begränsa socker, mjöl och mejeri – det mår jag bäst av (vilket blir naturligt lågt i kolhydrater och lagom mängd energi för min kropp).
Utöver det väljer jag att äta mycket protein (gärna fet fisk), mycket grönsaker och så lite halvfabrikat som möjligt – det är nog min kosthållning i ett nötskal!
Generellt så är jag inte för sojaprodukter. De kan ställa till oreda i kroppen. Att basera sin kost på sojaprodukter är inget jag rekommenderar.
Ekologiskt och fermenterat är definitivt bättre – i min värld är inget svart eller vitt.
Min vardagskost består av kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker ovan jord, en del bär och ibland frukt och då anser jag att min kropp klarar 10-20% lite mindre bra saker ibland som bönor, alkohol, etc.
I går blev det därför en galet god pastarätt på bönpasta! Såååå gott!
1 portion bönpasta ger ca 10 g kolhydrater per portion.
Jag är tokig i tryffel! Älskar tryffelsalami, tryffelpecorino – ja allt tryffel!
Tryffelolja kan man hitta i charkdiken, även Zeta har en men vet inte om den innehåller tryffel eller bara tryffelarom.
Min tryffelolja är koncentrerad men baserad på olivolja.
Oxfilén blev så saftig och god! Tänk på att ta ut den från kylskåpet någon timme innan och absolut inte steka mer än tills köttsaften blir synlig på ytan.
Skriv ut
Bönpasta med oxfilé, parmesan och tryffelolja
Ingredienser
- 375 g oxfilé
- 200 gr. bönpasta
- 3 schalottenlökar
- 300 g skogschampinjoner/kastanjechampinjoner
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 st ekologisk köttbuljog
- 1,5 dl vitt vin
- smör att steka i
- salt, svartpeppar
- 2–3 msk tryffelolja
- 80 g bladpenat
- 2 dl riven parmesan
Instruktioner
- Ta fram oxfilén i rumstemperatur ca 1 timme innan tillagning. Skär i strimlor.
- Hetta upp en stekpanna med smör och fräs oxfilén snabbt, någon minut räcker. Salta och peppra. Ställ undan.
- Koka bönpastan enligt anvsining.
- Finhacka lök, vitlök och skiva svampen tunt. Fräs lök och svamp i olivolja/kokosolja utan smak och låt vitlöken fräsa med i slutet. Häll på vinet och låt puttra en stund. Rör sedan ner buljong och blanda ner pasta, spenat, tryffelolja, riven parmesan och oxfilén. Smaka av med salt och peppar och servera genast.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
10 kommentarer
Underbart recept! Själv är jag helsåld på bönpasta och köttfärssås. Nu ska jag testa ditt recept – älskar oxå tryffel men har inte testat kombinationen… Lägger en länk på min blogg till receptet 🙂
Själv bloggar jag om mat igen – Favoriter LCHF – Daniels laxsoppa i min version. Kanske ett tips till dig https://kikkisandstrom.se/favoriter-lchf-daniels-laxsoppa-i-min-version
Hej Ase, jag bor i Scotland men laser din blogg och alskar ditt satt at ata pa. Precis som du sa kan jag inte sluta ata mjol/pasta/vete osv sa det har jag numera slutat med och mar sa mycket battre.!
En fraga, vad tycker du om pumpor.. jag alskar soppa gjord pa butternut squash/pumpa men ar inte saker pa om det ar bra eller inte? den vaxer ju ovanpa jorden men ar ganska sot/sockrig i smaken.
Tack!
All tryffelolja innehåller tryffelarom eftersom äkta tryffel inte klarar sig i olja.
Ok! På min flaska står det olivolja, vit tryffel 0,1%, arom så nååååååååågon lite tryffelmolekyl är där nog i =)
Äkta tryffel klarar sig i olja men utsöndrar inte någon smak till oljan då tryffelsvampens aromer är vattenlösliga!
OMG! Så gott det lät!!! ???
Tack Åse för inspiration och suveräna recept! ? Som vanligt! ?
Åh kan du lägga ut bild/länka till din tryffelolja – vill också köpa den 🙂
Men jeeeesus vad gott!! Jag vet det utan att ha smakat! Mums!