Ingredienser
Bolognese
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 3 st klyftor vitlök
- 400 g krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1 msk oxfond
- 1 dl rött vin
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- smör att steka i
Ostsås
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 100 g gräddost
- Havssalt och vitpeppar.
Lasagneplattor
- 8 dl packat blomkålsris
- 4 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl riven parmesan till topping
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Börja i god tid med Bolognesen.
- Stek nötfärsen i lite smör och lägg sedan över i tjockbottnad gryta. Finhacka lök och vitlök och stek i lite smör. Lägg över i grytan och häll sedan över tomatkross och tomatpuré. Krydda med oxfond, rött vin, salt och svartpeppar och låt småputtra på plattan i ca 20 minuter.
- Börja nu med lasagneplattorna
- Lägg ett bakplåtspapper på en stor ugnsform och pensla med olja.
- Mixa ett medium stort blomkålshuvud med S-kniv i matberedare. Det ska bli finrivet. Lägg i skål och sätt den i mikrovågsugnen, kör i 2 minuter på högsta.
- Rör om och mikra sedan igen i 2 minuter.
- Låt svalna och lägg sedan i en bakduk och pressa ut vätskan genom att knyta ihop och vrida handduken. Drygt 2 dl vätska ska ut, riset måste bli torrt.
- Lägg blomkålsriset, ägg och kryddor i en skål och rör ihop.
- Bred smeten på bakplåtspappret och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Skär sedan i lagom stora bitar (som lasagneplattor).
- Koka upp grädde och creme fraiche, dra sedan åt sidan och rör ner osten.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ta en djup gratängform och börja med lite bolognese, sedan plattor och bechamel. Varva och avsluta gärna med ostsås och sedan riven parmesan.
- Höj ugnsvärmen till 225 °C och grädda i 20-30 minuter.
Näringsinnehåll
- Portioner: 6