Blomkålslåda med knaprig bacon

av Åse

Hej hej på er!
Jag befinner mig i Stockholm och har möten inbokade både idag och i morgon, men under tiden tänkte jag bjuda på den här gamla godingen från min bok ”Viktminskning med LCHF” Slurp! Så god som tillbehör!
Rackarns massa recept jag har i böcker och här i receptbanken på bloggen som jag ibland glömmer bort.
IMG_0069


Foto: MIkael Eriksson
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blomkålslåda med knaprig bacon


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 1/2 gul lök
  • 2 pkt bacon
  • 200 gr. färskost (Philadelphiaost
  • 3 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpure
  • 1 msk soja
  • 1 dl riven ost
  • salt och peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Skär ner blomkålen i lagom bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt ånga av.
  3. Klipp bacon i mindre bitar, hacka löken och stek tillsammans så allt fått fin färg.
  4. Rör ihop grädde, philadelphiaost, riven vitlök, tomatpuré och ägg. Smaka av med soja, salt och vitpeppar, tänk på att baconet är salt!
  5. Lägg blomkålen i botten på en gratängform och fördela bacon/lökröran ovanpå. Häll över oströran. Grädda i ugnen ca 15 minuter tills allt fått fin färg.
  6. Servera med en stor blandad sallad.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

13 kommentarer

G 18 juli, 2023 - 14:55

Godaste blomkålsgratängen!






Svara
Åse 18 juli, 2023 - 15:06

Tack för fin feedback!

Svara
Jessica 22 augusti, 2019 - 08:32

Åse, du har ofta färskost med i dina recept, men om jag inte har det hemma, vad ska jag då ersätta färskosten med?

För övrigt stort tack för matinspo! 👍🏻😃

Mvh
Jessica

Svara
Åse 22 augusti, 2019 - 08:39

Hej Jessica!
Beror lite på maträtten så svårt att ge ett entydigt svar men ofta kan du ersätta med tex creme fraiche, smetana.

Svara
Malin 22 augusti, 2016 - 16:14

Går det att frysa in resterna? Tack på förhand!

Svara
Sofie 15 april, 2017 - 11:54

Undrar jag med!

Svara
Åse 15 april, 2017 - 12:09

Nästan all mat gå att frysa in.

Svara
Veronica 19 augusti, 2016 - 19:07

Lagade till middagen nu – mums! Rekommenderas!

Svara
Åse 19 augusti, 2016 - 20:34

Kul!! =)

Svara
Helen 18 augusti, 2016 - 12:53

Välkommen till storstaden!
Tyvärr inte det bästa vädret men imorgon kanske…
🙂

Svara
Mari 18 augusti, 2016 - 11:52

Den är en av våra vardagsfavoriter. När jag frågar min dotter på 9 vad hon vill ha för middag svarar hon nästan alltid blomkålslåda 🙂

Svara
Åse 18 augusti, 2016 - 11:53

Haha vad kul att höra!!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.