Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blomkålsgratäng


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor, pressade
olivolja, rapsolja eller naturell kokosolja att steka i
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
150 g riven ost
1/2 msk tsk dijon
1 tsk paprikapulver
12 krm cayennepeppar
Salt och peppar efter smak
lite riven muskot
ca 100 g riven smakrik ost
1/2 dl färsk persilja, hackad


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Förbered blomkålen: Skär blomkålen i små buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter tills de börjar mjukna. Häll av vattnet och låt ånga av.
Skala löken och hacka den, fräs den mjuk i lite smör.
Skär bacon i mindre bitar, stek knaprigt. Blanda ihop lök och bacon.
Blanda crème fraîche, grädde, 150 g ost, vitlök, paprika, cayenne och dijonsenap i en kastrull. Värm upp på medelvärme tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsfast form. Strö bacon- och lökfräset över. Häll över ostsåsen och blanda försiktigt så att blomkålen täcks.
Strö 100 g smakrik ost över gratängen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills gratängen är gyllene och bubblande.
Strö lite hackad persilja över.
Låt gratängen vila i några minuter innan servering.