Blomkålsgratäng – enkelt recept på krämig och god gratäng
Blomkålsgratäng är ett klassiskt recept som passar lika bra till vardagsmiddagen som till festligare tillfällen. Passar perfekt som tillbehör till kött, kyckling eller fisk – eller som en vegetarisk huvudrätt!
Det är ett perfekt alternativ för dig som vill ha ett lågt kolhydratinnehåll utan att kompromissa med smaken. Dessutom är det enkelt att variera – tillsätt ost, kryddor eller andra grönsaker för att sätta din egen prägel.
Den här gratängen ersätter potatisgratäng så servera den till tex en god köttbit! Varför inte till Fläskytterfilé i sockerkaksform med gräddig sambalsås eller till Oxfilé med med magiskt god timjansås
Ingredienser till blomkålsgratäng
Detta receptet innehåller även bacon för att ge extra smak men det är självfallet valfritt att utesluta eller ersätta med tex kalkon, eller kycklingbacon.
Jag valde dessutom två olika sorters ost, en gouda i såsen som ger en mild och bra ostig smak och i toppingen valde jag en mer smakrik lagrad ost, prästost.
Jag älskar Vegeta! Har ju varit gift med en serb (Nicholas & Michelles pappa) och min fd svärmor hade Vegeta i allt haha! Så det sitter i sedan dess.
Jag använder ofta örtsalt som Herbamare och Vegta istället för vanligt vitt processat salt. Men vill ni hellre ha salt, ta det. Tänk på att det bara ska vara lättsaltat.
Under tiden som bacon och lök fräses, koka ihop den krämiga ostsåsen – det går snabbt!
Montera blomkålsgratängen
Lägg blomkålen i en ugnsform och fördela bacon- och lökfräset över. Smaka av såsen med kryddorna och häll sedan ostsåsen över blomkålsgratängen.
Se till så ostsåsen täcker all blomkål.
Strö den lagrade rivna osten över blomkålsgratängen och sätt sedan in i ugnen.
Efter ca 20 minuter är blomkålsgratängen klar! Jag gillar inte när osten gratinerar för länge, men man kan välja att ha den inne lite längre om man vill.
Låt gratängen sätta sig lite, det vill säga vila, innan du serverar den. Under tiden kan du lägga ett folie över för att hålla värmen. När det är dags att servera, strö hackad persilja över för extra smak och färg.
Varsågod och njut – hoppas det smakar!
Blomkålsgratäng
- Portioner: 4
Ingredienser
1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor, pressade
olivolja, rapsolja eller naturell kokosolja att steka i
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
150 g riven ost
1/2 msk tsk dijon
1 tsk paprikapulver
1–2 krm cayennepeppar
Salt och peppar efter smak
lite riven muskot
ca 100 g riven smakrik ost
1/2 dl färsk persilja, hackad
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Förbered blomkålen: Skär blomkålen i små buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter tills de börjar mjukna. Häll av vattnet och låt ånga av.
Skala löken och hacka den, fräs den mjuk i lite smör.
Skär bacon i mindre bitar, stek knaprigt. Blanda ihop lök och bacon.
Blanda crème fraîche, grädde, 150 g ost, vitlök, paprika, cayenne och dijonsenap i en kastrull. Värm upp på medelvärme tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsfast form. Strö bacon- och lökfräset över. Häll över ostsåsen och blanda försiktigt så att blomkålen täcks.
Strö 100 g smakrik ost över gratängen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills gratängen är gyllene och bubblande.
Strö lite hackad persilja över.
Låt gratängen vila i några minuter innan servering.
2 kommentarer
Mumsigt! Får jag fråga vad dina barn haft för åsikter kring mat och det du serverat igenom åren? Hur har du hanterat att ev vilja ge dom det du ”tror på” och samtidigt att inte de ska känna sig som ufon (som ju ungdomar i jämförelse-och passa-in-ålder lätt ju gör om man avviker från normen på minsta sätt). Tänkte särskilt på detta när du kanske var inne helt på lågkolhydratkost. Förstår nu att du nu serverar alternativ till dom. Har det alltid sett ut så och hur har er resa sett ut? Känns det för utlämnande så fattar jag helt men hade varit kul att höra från någon med mer erfarenhet…om du vill 😃
Hej Michaela!
Du får gärna fråga!
Vi har alltid haft samma grund här hemma: Så naturligt som möjligt och så lite hel och halvfabrikat som möjligt, det har varit vår grund.
Därtill så har vi velat begränsa vitt socker och vitt mjöl så mycket som möjligt för dem och bara till helgen i så fall.
Våra barn har alltid serverats en hel del grönsaker men de har även ätit stärkelserika livsmedel även om jag valt bort och hållit mig till grönsakerna.
Det har inte varit något märkligt eller annorlunda direkt här hemma, men de är ju idag vana vid att inte bara äta ”mackor” med ost % skinka när de är hungriga utan de väljer oftast riktig mat eller kvarg med bär, eller ägg & avokado på surdeg och vill alltid ha grönsaker till maten, som tur är! =)