Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blåbärstårta med lemoncurd (glutenfri, sockerfri, low carb)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 4 betyg

Ingredienser

Lemon curd:

3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
0,5-1 dl sötning (jag tog Ica Sötströ)
2 hela ägg + 3 äggulor
50 g smör

1 st tårtbotten: (Dubbla för högre tårta som på bilderna)

4 ägg
1,75 dl Ica sötströ (motsvarar 1,75 dl socker )
75 g smör
3/4 dl mjölk (vatten eller annan vätska går bra)
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt

Tårtfyllning (till dubbel sats tårtbotten):

1 sats lemoncurd
4 dl vispgrädde
1 dl blåbärssylt
1 tsk vaniljextrakt
1 citron, skalet
200 gr. blåbär
1/2 dl hackade hasselnötter


Instruktioner

Börja med lemon curden:

Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull.
Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret.
Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra)
Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Låt svalna.

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 160 gr varmluft eller 175 gr vanlig ugn.
Vispa äggen pösiga. Vispa ner sötning.
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ner i äggsmeten.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Vispa ihop i 30 sek.
Smör en springform på ca 22 cm i diameter, strö lite sötning i den. Häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka om den är klar. Låt svalna och dela sedan i två delar.

Fyllning och garnering:

Blanda hälften av lemon curden med 1/2 dl ovispad grädde.
Vispa 4 dl vispgrädde fluffigt, smaksätt med vaniljextrakt (vaniljpulver färgar grädden brun). Blanda lemon curdgrädden med halva mängden vispgrädde.
Använd resterande till att breda över tårtan och spritsa sedan.
Bred halva mängden blåbärssylt över bottnen och halva mängden lemon curdgrädde.
Lägg på en tårtbotten.
Bred resterande mängd lemon curd (ej lemon curdgrädden) på bottnen och upprepa sedan med en ny botten + blåbärssylt och lemon curdgrädde och avsluta med en botten.
Bred grädde över tårtan, spritsa grädde och avsluta med blåbär, rivet citronskal och hackade hasselnötter.