BIFF TAGLIATA – grundreceptet

av Åse

Biff Tagliata är en klassisk italiensk rätt som består av en grillad eller stekt biff, vanligtvis av högrev eller entrecôte, som skärs i tunna skivor och serveras med en smakfull sallad, ofta med ruccola, körsbärstomater, och ibland parmesan. Enkelt och elegant! En favorit på många italienska restauranger.

Jag har en del recept på Tagliata redan:

Biff Tagliata med tomater, svamp och tryffelpeccorino
Biff Tagliata på Entrecôte med hasselnötter och Café de Parissås
Biff Tagliata på Entrecôte med oliver, kapris och godaste vitlökssåsen

Detta receptet är lite som grundreceptet på en Tagliata! Fritt fram sedan att addera vad man vill ha på =)

Börja med köttet!
Jag tycker Entrecote är super till detta.
För 4 personer: 4 skivor Entrecote.

Jag marinerar först i ca 1 timme (Recept på god marinad här)
Grillar sedan på full värme (gasol) ca 2 minuter på varje sida, sedan får köttet vila invirat  i bakplåtspapper i ca 10 minuter)
Används termometer, 54-55 grader för medium.
(Min absoluta favorittermometer är den HÄR! )

Vänta med att grilla eller steka köttet tills potatisen är klar.

Det är valfritt att lägga på potatis, eller servera med potatis men det brukar vara uppskattat.
Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg tomaterna i en ugnsform och salta lite. Drissla lite olivolja och balsamvinäger över. Halvera mandelpotatis, salta, peppra och krydda med torkad timjan.
Tillaga tills tomaterna är klara, ca 15-20 minuter. Lyft ut tomaterna och lägg på tallrik och fortsätt tillaga potatisen tills de är fint rostade och klarar potatissticka testet.

Dags att montera tagliatan!
Lägg en rejäl hög med ruccola på en stor skärbräda.

Titta på köttets fibrer för att se i vilken riktning de löper. Att skära mot fibrerna (tvärs över de långa muskelfibrerna) gör köttet mer mört och lättare att tugga.
Håll entrecoteskivan stabilt med en gaffel eller dina händer. Skär försiktigt i 0,5-1 cm tunna skivor. Upprepa tills varje skiva är uppskuren i tunna skivor.

Fördela köttet ovanpå ruccolan.
Sedan: potatis, tomater, pinjenötteroch riven parmesan.
Ringla lite balsamvinäger och olivolja över allt och något varv med saltt- och pepparkvarnen.
Godaste och enklaste vitlökssåsen är magiskt god till!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

BIFF TAGLIATA – grundreceptet


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

Ingredienser

4 skivor entrecôte (ca 800 g totalt)
Länk till marinad: Godaste marinaden till kött
400 g Romanticatomater (små tomater)
1 påse Mandelpotatis ca 1 kg (valfritt)
1 påse Ruccola (ca 100 g)
70 g Pinjenötter
Riven parmesan
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och peppar
Färska örter (t.ex. timjan)


Instruktioner

Marinera köttet: Om du väljer att använda marinad, marinera entrecôten i ca 1 timme.
Grilla köttet: Förvärm grillen till full värme. Grilla köttet i ca 2 minuter på varje sida tills innertemperaturen når 54-55 grader för medium. Låt köttet vila inlindat i bakplåtspapper i ca 10 minuter.
Tillaga potatis och tomater: Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsform, salta och drissla med olivolja och balsamvinäger.
Halvera mandelpotatisarna, salta och peppra samt krydda med torkad timjan.
Tillaga tomaterna i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills de är klara. Ta ut dem och fortsätt tillaga potatisarna tills de är rostade och klara.
Skär köttet: Identifiera muskelfibrerna i köttet och skär mot fibrerna i 0,5-1 cm tjocka skivor för att få mört kött.
Montera tagliatan: Lägg en rejäl hög med ruccola på en stor skärbräda.
Fördela köttskivorna ovanpå ruccolan, följt av potatis, tomater, pinjenötter och riven parmesan.
Ringla över balsamvinäger och olivolja samt krydda med salt och peppar.
Servera: Tillsammans med en god vitlökssås

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

6 kommentarer

Lili-Ann 31 oktober, 2024 - 21:39

Jag älskar dina inlägg varje gång.
Dels är det roligt att följa dig och dels är det så bra och roliga recept att bjuda på både till fest och vardag.






Svara
Ulrika 30 oktober, 2024 - 21:13

Vi ÄLSKAR tagliata här hemma, det är sååå gott👏🏻👏🏻👏🏻 när vi var i Rom förra veckan fick jag det till lunch, med kyckling, är dock faktiskt godare när vi gör det hemma😉

Svara
Åse 31 oktober, 2024 - 10:15

Visst är det gott!? Och som sagt man kan ju välja vilket kött man vill ha =)

Svara
Ingmari 30 oktober, 2024 - 16:17

Vilket spännande recept 💕
Detta ska jag bjuda min man på ikväll.
Ha en fin onsdag 🥂

Svara
Åse 31 oktober, 2024 - 10:15

Hoppas det uppskattades! 🌸

Svara
Ingmari Engberg 31 oktober, 2024 - 10:32

Det blev väldigt uppskattat.

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.