Ingredienser
8 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1,2-1,3 kilo högrev i bit. Tänk på att en del försvinner vid puts
smör, olja till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk paprikapulver
4 dl vatten
1 ekologisk köttbuljongtärning
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit kålrot (ca 100 gram)
4 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
2 röda paprikor
250 gram champinjoner
3 dl smetana
1 dl hackad saltgurka
saften av 1/2 citron
Instruktioner
Ta fram köttet 30 minuter innan tillagning. Putsa och strimla i 1 cm strimlor.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Salta, peppra och strö paprikapulver ovanpå.
Hetta upp en panna med smör och olja och bryn köttet snabbt. Lägg över i tjockbottnad gryta tillsammans med lökfräset.
Häll på vatten + buljongtärning och låt sjuda i 1 timme och 10 minuter.
Skala rotfrukterna och skär i slantar/bitar. Halvera champinjonerna. Skär paprikan i mindre bitar. Lägg ner i grytan och späd eventuellt med ytterligare 1 dl vatten om det är lite vätska kvar. Koka allt i 20 minuter.
Rör ner smetana, tomatpuré och dijonsenap och låt allt puttra i ca 5 minuter. Rör till sist ner hackad saltgurka och pressad citron och smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
Servera med en god sallad eller annat valfritt tillbehör.