14,3K
Skriv ut
Det här receptet finns med i min bok Ät & Njut och är ett recept som mina barn älskar och som även jag smaskar på ibland!
Det är mer sockerkakssubstitut än brödsubstitut och ett perfekt sätt att använda övermogna bananer!
Skriv ut
Bananbröd – glutenfritt
Ingredienser
- 3 mogna bananer
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 msk sockerfri sötning, gärna honung.
- 0,5 dl krämig kokosmjölk eller naturell yoghurt
- 5 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 dl grovhackade pecannötter
- riven muskot
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Skala och mosa bananerna.
- Vispa ägg och sötning luftigt. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner. Rör sedan ner bananer, kokosmjölk alt. yoghurten.
- Klä en 1,5 liters brödform med bakplåtspapper och häll smeten i.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Notering
- Per skiva
- 143 kcal
- 4 g protein
- 10 g fett
- 7 g kolh
Näringsinnehåll
- Portioner: 16
Annons för TrendRehab
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
33 kommentarer
Perfekt att använda när bananerna blivit lite för bruna för någon i familjens smak. Jag hade inte tillräckligt med mandelmjöl men hade i lite bananmjöl och lite bovetemjöl (kanske en dl av varje) och valnötter istället för pekan. Doftar himmelskt! Ska det svalna helt innan en skär upp?
Tack Åse! Det här brödet är jättegott och mättande. Äter det som den är eller med smör och ost. Funkar med mjölk istället för yoghurt 🙂
Men OJ vad roligt att höra av dig! DET var inte igår! Stor kram på dig! Roligt att du gillar receptet! <3
Hej!
Vad tror du om att ha glutenfri mjölmix från t ex Semper istället för mandelmjöl?
Hej!
Jag kan inte garantera mängderna då jag aldrig använder glutenfria mjölmixer 🙂 Du får prova 🙂
Undrar bara när man skall ha i bananerna?
Nu har jag uppdaterat receptet =)
Häller man i bananerna samtidigt med kokosgrädde/youghurt kanske?
Yes! Uppdaterat receptet nu 😉
Toppen! Ska ha denna som tårtbotten med din avokadobaserade chokladmousse som fyllning till en tjej som varken tål gluten eller mjölkprodukter 🙂
Mums!!! Jätte gott.
Jag ändrade dock liye🙈typiskt mig.
Mjölmänhden tog jag lika delar mandel/kokos/durramjöl.
1 dl choklad knappar. Tog bort nötter och kanel. Använde grekisk fet yoghurt. 2 msk björksocker o 1 msk honung.
Såååååågott..
Härligt att det smakade! =)
Hej! Åhhhh va god den blev!!!!! Tack 🙂
Försökte göra det enligt receptet men det fungerade inte alls…jag fick lägga till extra yoghurt, ägg och även mjölk för att få rätt konsistens. Är det säkert att det ska vara 5 dl mjöl?
Yes! Gör ofta receptet till kidsen på helgen. Vad hade du för mandelmjöl? Hur menar du med konsistens? Hur blev det när du gräddat?
Jag använde faktiskt kokosmjöl. Tror ändå att 5dl mandelmjöl hade också varit för mycket.
Då det stod att man skulle hälla smeten i formen så antog jag att det skulle ha en konsistens som tillåter det. Hade exakt de ingredienser som stod i receptet förutom mandelmjöl och degen blev alldeles för hård precis som när man bakar gruva scones (den kanske ska vara så?). Ingen deg man häller i utan arbetar med händerna.
Det gick att grädda men blev tung och mäktig. Smakade bättre dag 2.
Kokosmjöl ger inte samma konsistens som Mandelmjöl då kokosmjöl suger mkt mer vätska än Mandelmjöl. Receptet är korrekt men då måste du använda de ingredienser jag nämner.
Hej, saknar mandelmjöl hemma. Har du testat att göra receptet med kokosmjöl?
//Therese
Hej! Kokosmjöl och Mandelmjöl har helt olika bakegenskaper och kan inte ersätta varandra 🙂
Vilken fantastisk banankaka! Jag kör LCHF men har en cheating day varje söndag. Jag delade den i 10 bitar och med honung blir det typ 13 kollisar per bit. Mums
Tack så mycket för receptet!
Härligt det smakade! =)
Bakade detta idag, men trots att jag lät det stå inne i 50 min så blev det väldigt ”blött” i mitten… någon rekommendation? 🙂
Hej! Lät du det vila och svalna innan du skar upp det? Vad använde du för mandelmjöl? Och för vätska i brödet?
Ja, det stod framme halva dagen då jag tänkte att det skulle ”torka ut”.. För mandelmjölet använde jag 50% från risenta och 50% från garant, ICAs kokosmjölk som vätska. Det blev alltså väldigt gott fortfarande, men ganska kladdigt!
Ok! Ingen aning tyvärr varför det blir så – jag har inte stött på någon annan med samma resultat. Jag använder själv aldrig kokosmjölk i detta receptet, prova gärna en krämig varant nästa gång.
Vad är skillnaden på krämig kokosmjölk och kokosmjölk? Eller menar du snarare yoghurt? Supersnällt att du tar dig tid o svarar på frågorna!!
Kokosmjölk är tunnare än Kokosgrädde 🙂
Då ska jag testa kokosgrädde nästa gång! Det står dock kokosmjölk i receptet 🙂
Ja men efetrsom ditt blir blött så kan det vaar värt att prova kokosgrädde 🙂
Jättegott. Kanske borde benämnas kaka, dock. Vi plockade bort pecannötterna. Då blir fördelningen per skiva 17% protein, 35,8% fett, och 47,2% kolhydrater. Ca 13% per skiva är glukos, 8.7% är fruktos.
Ja det står i inlägget :)) ”Det är mer sockerkakssubstitut än brödsubstitut”
Dock heter ursprungsreceptet ”Bananabread” internationellt så jag behöll det.ö
Ja det står i inlägget :)) ”Det är mer sockerkakssubstitut än brödsubstitut”
Dock heter ursprungsreceptet ”Bananabread” internationellt så jag behöll det.
Mums, det här ser/låter fantastiskt gott! Härlig inspiration 🙂