Italiensk auberginegratäng
God morgon!
Jag ska strax iväg till min kiropraktor och sedan ta mig an denna dagen, för det ligger en hel del som väntar!
Jag ska givetvis även under dagen berätta vem som vunnit min nya bok! =)
Under tiden bjuder jag på ännu ett gott recept från min bok Ät & Njut som inte säljs längre. Så jag kommer passa på att dela med mig av alla goda recept från boken!
Detta receptet är sååååå gott! Ni måste prova! Jag har uppdaterat receptet allt eftersom jag lagat det så det är inte exakt som i boken, men längst ner hittar ni originalreceptet.
Melanzane alla parmigiana är en vegetarisk lasagne kan man säga. Smakrik och helt underbar!
Skriv utMelanzane alla parmigiana
- Portioner: 6-8
Ingredienser
3 medelstora auberginer (ca 1,5 kg)
1,5 msk salt
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksolo (eller 2 vitlöksklyftor)
1 msk olivolja (+ 2 msk till aubergineskivorna)
800 g passerade tomater av kvalitet, rek MUTTI
drygt 1 tsk torkad oregano
1/2 dl vitt vin
1 msk mörk balsamvinäger
3 tsk röd currypasta
< 1/2 tsk salt (tänk på att auberginen är saltad)
1 krm svartpeppar
Färsk basilika, cirka en kruka
250 g buffelmozzarella (2 stora bollar)
3 dl riven parmesanost
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Skiva auberginen i ca 1 cm skivor och salta skivorna, låt dem ligga i durkslag i 60 min för att få ut vätskan.
Skala och hacka löken och vitlöken och fräs de mjuka i lite olivolja i en stekgryta. Tillsätt därefter de passerade tomaterna, vin, balsamvinäger, curry, salt och peppar.
Låt reducera under lock i ca 30 minuter. Tillsätt basilikan mot slutet.
Torka av aubergineskivorna och lägg dem på en ugnsplåt, pensla med olivolja. Stek dem sedan i ugnen i ca 15-20 min.
Ta ut när de är klara.
Smörj formen och häll ett tunt lager med tomatsås i botten. Varva aubergineskivor med mozzarellaskivor. Strö även ett tunt lager parmesan över. Avsluta med tomatsås och resten av parmesanen (var generös med parmesan, kan behövas mer)
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.
Receptet i boken:
3 medelstora auberginer
2 burkar körsbärstomater (à 400 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tsk röd currypasta
½ dl vitt vin
Färsk basilika, cirka en kruka
Salt och svartpepparpeppar
600 g buffelmozzarella
2 dl riven parmesanost
2 dl stark riven ost, typ västerbottenost
Olivolja
SÅ HÄR GÖR DU
- Sätt ugnen på 220 grader. Skiva auberginen i skivor och salta dem och låt dem ligga och vila en stund för att få ut vätskan. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite olivolja i en stekgryta. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, vitlöken, basilikan, currypastan, salt och peppar efter smak. Låt puttra i cirka 10–15 min. Torka av aubergine- skivorna och stek den i stekpanna någon minut på varje sida.
- Smörj formen och häll ett tunt lager med tomatsås i botten, sen ett lager riven parmesanost, därefter aubergineskivorna, sedan mozzarellaskivor.
- Varva sedan tills du kommer till sista lagret som avslutas med tomatsås och riven västerbottenost. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30–40 minuter.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
9 kommentarer
Älskar bara denna maträtt och gör den ofta 🤩
Ser att du förändrat lite i receptet. Smart att steka aubergineskivorna i ugn – så mycket enklare.
Men, saknar currypastan….det är ju förstås en smaksak 😊
Vad kör du för diameter på pizzan ungefär? 30 cm? 🙂
Hej! Jag vet inte vilket recept du refererar till? Du har kommenterat under Auberginegratäng =) Men gör jag rund pizza så ca lika stor som en mattallrik =)
Åh, det låter som en perfekt idé!💜 Ser fram emot recepten från ”ät och njut” boken!🙏😊
Hej Åse!
Är det en konserv med tomatkross av körbärstomater?
Tack för alla fina recept 🙏
Hej Åsa! Yes det stämmer =)