Asiatisk fisk- och räksoppa

av Åse

Hej på er!
Hoppas ni har en skön lördag!
Jag är gräsänka I några dagar och småtjejerna sov hos kompisar i går så vi var en liten familj igår. Jag vaknade pigg och utvilad i morse vid 7. Körde dottern till jobbet vid 8 och sen har jag hunnit med massor känns det som!
Jobbat, städat, diskat, bakat mina scones, funderat på mat till ikväll, tvättat – haha ja listan kan göras lång.
Tänkte ta mig ut till Väla och IKEA sedan när Alice kommit hem, för jag lovade henne att följa med.
I går blev det en så god fisksoppa!
Massor av smak, mejerifri och mättande!
Jag utgick från mina thaiwokrecept men hade i tomatkross och min egen skaldjursfond istället.
Jag gjorde dubbelt recept igår, så vi har massor kvar nu till matlådor.




MUMS! Rostad ostbröd till det.
Vi drack det här vinet till, mycket passande! En fruktig Sauvignon Blanc som smakade mycket sötare än den faktiskt är. Perfekt till den kryddiga soppan. A catch!
Jag väljer torra viner som innehåller max 3 gram socker per liter. 

Njut av dagen!
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Asiatisk räk- och fisksoppa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 300 g torsk
  • 300 g lax
  • färskpressad juice från 2 st lime
  • 1 gul paprika
  • 1/2 zucchini
  • 1 stor gul lökar
  • 1 vitlök solo
  • 1 röd chilipeppar
  • kokosolja att steka i
  • 1 paket finkrossade tomater ca 400 ml
  • 3 msk fiskfond alternativt 4 dl äkta skaldjursfond
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 handfull finhackad persilja
  • 1 kruka grovhackad koriander
  • 1 burk kokosmjölk a 400-500 g
  • 200 gr. skalade räkor, gärna stora kungsräkor.
  • salt eller Blue Dragon fisksås

Instruktioner

  1. Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar. I en bunke pressa ner limejuice och blanda fisken med salt.
  2. Skala löken, skiva tunt. Finhacka vitlöken. Kärna ur chilin och skiva tunt.
  3. Kärna ur paprikan och grovhacka. Skiva zucchinin och skär i grova bitar. Fräs grönsakerna i kokosolja några minuter tills de fått lite färg och mjuknat. Rör ner krossade tomater, fond, persilja och koriander. Låt allt småputtra i ca 10 minuter. Rör ner kokosmjölken och lägg ner fisken. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt eller fisksås.
  5. Om stora räkor används, fräs dem hastigt i olja med lite chiliflakes och vitlökspulver. Vänd ner räkorna i soppan och servera.
  6. En klick yoghurt är gott till.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

4 kommentarer

Karin 28 januari, 2017 - 17:49

Stort tack för din blogg. Jag följer den med stort intresse. En inspiration! Sous vide supreme inköpt – ett bra tips som innebär hälsosam och smakrik mat.

Svara
Karin 28 januari, 2017 - 17:47

Kul att blanda ner räkorna i soffan 😉

Svara
Agda den förste. 28 januari, 2017 - 16:21

Hej.
Jag ska börja leva efter LCHF fr.o.m. måndag
för att jag vill gå ner i vikt.
Har nog rätt bra koll på det här med kosten,
men vad får/kan man dricka ?
Blir jätteglad om någon vill beskriva hur ni dricker.
Hoppas att det inte är bara vatten nämligen.
Hälsningar Skåne.

Svara
Åse 2 februari, 2017 - 12:42

Hej!
Vid viktminskning så rekommenderar jag att du begränsar alkoholen och dricker högst tre glas vin i veckan, givetvis torra viner med mindre än 3 gram socker per liter.
Över huvudtaget för hälsans skull så är max tre glas i veckan en bra måttstock 🙂

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.