Ingredienser
1000 g flankstek
salt, peppar
smör och olja att steka i
200 g risnudlar, kokta eller sjögräsnudlar
5 st salladslök, i tunna skivor
1 knippe minimorötter, strimlade
3/4 gurka, i kvartar
1 röd paprika, i bitar
i påse sugasnaps (ca 10), grovt hackade
1 broccoli i buketter (gärna bellaverde)
2 msk sesamfrön, rostade
1 kruka koriander, grovt hackad
150 g jordnötter, grovt hackad
1 dl mango, tärningar
Dressing:
3 st lime, pressade
3 msk fisksås
2 msk honung eller sockerfri fibersirap
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 msk sesamolja
1,5 msk japansk soja
salt, efter smak
1 röd spansk chili, urkärnad i strimlor
Chilimajonnäs:
1 helt ägg
1–1,5 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronjuice
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja
2–3 tsk sambal oelek
Instruktioner
Ta fram köttet ca 1 timme innan det tillagas, putsa från ev senor och hinnor.
Förbered majonnäsen: Alla ingredienser ska ha samma temperatur.
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i.
Förbered dressingen ca 1 timme innan och låt stå och dra under tiden.
Förbered alla grönsaker. Stek broccolin några minuter i olja eller smör så den blir al dente.
Koka nudlarna eller skölj sjögräsnudlarna. Spola risnudlarna i kallt vatten direkt efter de är klara.
Blanda nudlarna med ca 3 msk av dressingen (eventuellt mer, den ska bara få lite smak)
Torka av flanksteken och salta och peppra flanksteken ca 15 minuter innan tillagning.
Hetta upp en stekpanna på hög nivå med olja och smör. När smöret slutat bubbla lägg ner köttet, stek köttet på var sida lika många minuter som det är tjockt (för medium rosa) – ca 2-3 minuter.
Låt köttet vila i ca 10 minuter i bakplåtspapper innan köttet skärs upp tvärs över fibrerna i tunna skivor.
Blanda nudlarna med grönsaker och lägg upp på fat, lägg på köttet, dressing, jordnötter och koriander och klicka över chilimajonnäs.