God eftermiddag!
Halv storm här i Helsingborg i gårkväll! Vi hade vår skjutdörr till köket stängt för att vi stekte kött och larmet inte skulle gå (ja vår fläkt suger!!) och hade ytterdörren öppen under tiden.
Hela skjutdörren ställde sig på tvären typ 🤣
Jag ska strax ställa mig och baka lite frö- och nötbröd och packa upp lite beställningar, vardagsrummet ser ut som ett lager haha!
I kväll ska vi sedan hem till Erika & Björn, de var egentligen bjudna hem till oss men Björn har inte haft vattkoppor och det vill han ju verkligen inte ha heller! Så vi kör lite mys hemma hos dem istället 🍾♥️
I går åt vi SÅ gott! Detta måste ni verkligen prova hörrni!
Flankstek är en favoritköttdetalj! Det går snabbt att grilla eller steka och blir alltid bra! Viktigt dock att skära köttet TVÄRS över fibrerna så det inte blir segt, men fibrerna är ju väldigt tydliga så går inte att missa.
Voila! Asiatisk biffsallad med nudlar!
Hur gott som helst!
Här kommer receptet!
Skriv utAsiatisk biffsallad med jordnötskross
- Portioner: 6
Ingredienser
1000 g flankstek
salt, peppar
smör och olja att steka i
200 g risnudlar, kokta eller sjögräsnudlar
5 st salladslök, i tunna skivor
1 knippe minimorötter, strimlade
3/4 gurka, i kvartar
1 röd paprika, i bitar
i påse sugasnaps (ca 10), grovt hackade
1 broccoli i buketter (gärna bellaverde)
2 msk sesamfrön, rostade
1 kruka koriander, grovt hackad
150 g jordnötter, grovt hackad
1 dl mango, tärningar
Dressing:
3 st lime, pressade
3 msk fisksås
2 msk honung eller sockerfri fibersirap
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 msk sesamolja
1,5 msk japansk soja
salt, efter smak
1 röd spansk chili, urkärnad i strimlor
Chilimajonnäs:
1 helt ägg
1–1,5 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronjuice
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja
2–3 tsk sambal oelek
Instruktioner
Ta fram köttet ca 1 timme innan det tillagas, putsa från ev senor och hinnor.
Förbered majonnäsen: Alla ingredienser ska ha samma temperatur.
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i.
Förbered dressingen ca 1 timme innan och låt stå och dra under tiden.
Förbered alla grönsaker. Stek broccolin några minuter i olja eller smör så den blir al dente.
Koka nudlarna eller skölj sjögräsnudlarna. Spola risnudlarna i kallt vatten direkt efter de är klara.
Blanda nudlarna med ca 3 msk av dressingen (eventuellt mer, den ska bara få lite smak)
Torka av flanksteken och salta och peppra flanksteken ca 15 minuter innan tillagning.
Hetta upp en stekpanna på hög nivå med olja och smör. När smöret slutat bubbla lägg ner köttet, stek köttet på var sida lika många minuter som det är tjockt (för medium rosa) – ca 2-3 minuter.
Låt köttet vila i ca 10 minuter i bakplåtspapper innan köttet skärs upp tvärs över fibrerna i tunna skivor.
Blanda nudlarna med grönsaker och lägg upp på fat, lägg på köttet, dressing, jordnötter och koriander och klicka över chilimajonnäs.
7 kommentarer
Ska köttet vara varmt eller kan man steka det tidigare på dagen?
Ljummet så det ska helst tillagas inför servering.
Ska dressingen enbart användas till nudlarna? Det blir ju betydligt mer dressing än de 3 msk man ska använda till nudlarna? Är sugen att testa receptet:)
Resterande dressing toppar du salladen med =)
Naturligtvis – läser som en slarver
Det är så lätt hänt! 😅
Ja, fy sjutton vad det blåste igår kväll! Ja, även här i Västerås. Vår kombinerade klätterspaljé-/vindskydd blåste omkull inatt. Där ser man hur ”bra” det vindskyddet var.. 🙄
Mysigt med häng med goa vänner. Här blir det lugn kväll, med lite bad och gott att tugga på. Har dock inte bestämt än vad det ska tuggas på..
Njut kvällen och helgen!
Kram ❤️