En av de bästa sakerna med en airfryer är ju att du kan göra läckra rostade kötträtter på nolltid. Gör sedan en ljuvlig sås av safterna som korgen samlat upp så har ni en fulländad måltid på nolltid =)
Kalkon är ett otroligt hälsosamt kött som är proteinrikt och och många vitaminer och mineraler (niacin, vitamin B6 och tex aminosyran tryptotan som tex bygger vårt lyckohormon serotonin), men ett vanligt klagomål på stekta kalkonbröst är att de kan bli torra och lite intetsägande.
Detta är ett gott recept till julbordets rödkål.
För att pigga upp din kalkon och göra den till familjens favorit kan du förvandla den till en rulle som alla kommer att älska. Principen är att du tar en platt köttbit och rullar den med några läckra ingredienser inuti och tillagar allt tillsammans – blir så saftigt och gott!
När det gäller matlagning med en airfryer är det viktigt att hitta en som är av högsta kvalitet. Kika gärna på undersökningen airfryer bäst i test. Du vill ha en med exakta temperaturkontroller och med flera inställningar som ger dig möjlighet att skapa de perfekta förutsättningarna för matlagning. Långsam stekning är nyckeln till att hålla din kalkon mör och saftig.
Kalkonrullen
Det fina med att lära sig göra roulader/rullar är att när du väl har lärt dig metoden kan du använda den till alla sorters kött och fyllningar. Du behöver en köttklubba eller en kavel och köksgarn för det här receptet, och det är alltid bra att ha en köttermometer eftersom airfryers har en tendens att tillaga mycket olika beroende på fabrikat och modell.
Här kommer receptet!
Skriv utAirfryer Kalkonrulle
- Portioner: 5-6
Ingredienser
2,5 dl vatten
5–6 medelstora finhackade svampar (du kan blanda olika sorters favoritsvampar)
120 g tunt skivad pancetta (om pancetta inte finns tillgängligt duger vilken bacon som helst).
50 g smält smör
½ medelstor lök, tärnad
2 vitlöksklyftor, tärnade
1 stång selleri, tärnad
4 kvistar färsk italiensk persilja, finhackad (du kan använda motsvarande mängd torkad persilja).
1 kvist färsk rosmarin, finhackad (ersätt med torr rosmarin vid behov).
1 nypa oregano
1–2 tsk salt (efter smak)
1 tsk peppar (efter smak)
150 g ströbröd
200–300 ml kycklingbuljong (vilken buljong som helst blir bra).
1–1,5 kg kalkonbröst utan ben och skinn (du kan behålla skinnet på om du vill).
(Pga lång beskrivning kommer instruktionerna i ett nytt receptkort för att inte strula till det med bloggtemat.
Skriv utAirfryer Kalkonrulle
- Portioner: 5-6
Ingredienser
Instruktioner
Fyllningen:
Stek pancetta i en stor stekpanna på medelhög värme tills den är brun och knaprig. Överför den till en tallrik med hushållspapper.
Tillsätt den hackade löken, vitlöken, sellerin och svampen i pannan med fettet från pancettan. Låt allt steka och tillsätt cirka 1 dl vatten eller vitt vin för att deglacera pannan under tiden. Koka ingredienserna tills vätskan är nästan helt borta och sänk sedan värmen till medelvärme tills ingredienserna är mjuka och lätt brynta.
Ta bort från värmen och häll ingredienserna i en stor skål.
Smula ner pancettan i blandningen tillsammans med kryddorna.
Tillsätt ströbrödet, och beroende på konsistensen häller du nu långsamt i buljongen och rör om med en gaffel tills fyllningen är lätt att sprida ut. Ställ detta åt sidan för att svalna.
Kalkonen
Linda in kalkonbröstet i en genomskinlig plastfolie och banka det med köttklubban eller kaveln så att det blir ca 2 cm tjockt. Försök att få det så platt och jämnt som möjligt.
Ta försiktigt bort plasten och lägg bröstet på en skärbräda eller en stor tallrik. Strö över lite salt och peppar och pensla ena sidan med smält smör.
Fördela nu fyllningen jämnt över kalkonbröstet och lämna ca 2 cm på kanterna eftersom fyllningen kommer att fyllas upp till kanterna när du rullar ihop den.
Nu rullar du försiktigt kalkonbröstet från den ena sidan till den andra. Det kan bli lite kladdigt och lite fyllning kommer att läcka ut, helt ok!
När du har rullat ihop den, bind den med tre bitar köksgarn. Knyt snöret runt bröstet i mitten och sedan runt båda sidorna för att hålla ihop det. TIPS: Några spett fungerar bra för att hålla ihop rouladen medan du binder snöret.
Använd resten av smöret för att panera kalkonbröstet och strö salt och peppar på utsidan.
Lägg köttet i din airfryer och ställ temperaturen på 150 ºC i 60 minuter. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över kalkonen i airfryerbehållaren.
Tillagningstiderna och temperaturerna varierar beroende på din luftfritös. Var beredd på att lägga till tid vid behov.
Ungefär halvvägs genom tillagningen vänder du bröstet och smörjer in det med det resterande smöret.
Kontrollera temperaturen på insidan av din roulad vid 40 minuter.
66ºC i mitten är bra för ett saftigt bröst. Du bör justera tiden i din airfryer enligt detta.
Valfritt: När bröstets temperatur är cirka 60ºC kan du höja temperaturen i din airfryer till 200ºC för att få en fin färg på ytan, om den inte redan har blivit brun. Var försiktig så att du inte översteker eller bränner utsidan.
Sås från din airfryer (valfritt): Använd steksafterna från din luftfritös för att göra en sås att servera till kalkonrouladen.
Gör så här
Vispa ner 1 tsk mjöl i stekpannan och tillsätt steksafterna från din airfryer. Rör om med en visp på medelhög värme, rör om hela tiden tills det bubblar. Tillsätt kycklingbuljong eller vatten tills det är tillräckligt tunt och fortsätt röra om medan det kokar. Smaka av med salt. Ta bort från värmen och skeda upp på din skivade roulad.
Servering
När bröstet är färdigt lyfter du försiktigt ut det ur din airfryer med en gaffel eller tång och lägger det på en tallrik.
Låt den vila i 5 minuter och klipp sedan bort garnen och skär den i 2 cm stora skivor. Ett stort bröst räcker till 5-6 portioner.
2 kommentarer
Mums! Måste prova!
Du som älskar wallenbergare, har du provat att göra på kalkonfärs? Är supergott! Har blivit en favorit här hemma. Biffarna blir så otroligt saftiga.
Det kan jag tro! Älskar kalkon i alla former!