Sedan jag insåg hur snabbt det går att göra egen fantastiskt god majonnäs med stavmixer så köper jag aldrig majonnäs längre och min favorit aioli som fungerar lika bra till grillat kött som till skaldjur gör jag så här!
Alla ingredienserna är kylskåpskallt
Majonnäsen:
1 helt ägg
2 dl neutral rapsolja
1 msk lime eller citronjuice
1-2 tsk dijonsenap
salt, peppar
Häll allt i en hög skål, typ margretheskål. Sätt ner stavmixern i botten och kör! Vicka lite på stavmixern tills allt körts ihop till en härlig, krämig majonnäs!
Aioli
Riv/pressa ner 2 vitlöksklyftor och jag tycker aiolin blir godast med lite creme fraiche i så späd majonnäsen med så mycket creme fraiche du vill ha så du får en tjock, härlig sås. Men vill du ha majonnäskonsistensen så skippa creme fraichen.
Aioli på minuten!
11,K
28 kommentarer
Blev soppa som det blivit många gånger jag testat liknande recept. Jag ställde den dock i kylen ca 30 min och då såg det ut som att majonäsen skurit sig men då körde jag ned stavmixern igen och några sekunder senare var majonäsen i fin konsistens.
Hej Ola! Viktigt att alla ingredienser håller samma temperatur, jag har allt kylskåpskallt.
Är majonnäsen för lös så tillsätter du mer olja.
Skönt att det löste sig till slut.
Det blev den godaste aiolin jag ätit. Tack för receptet!
Vad roligt att höra! 👏🏻
Fungerade inte alls för mig… blev bara en soppa som jag fick hälla ut.
Vad trist, var alla ingredienser kylskåpskalla?
Jag hade allt rumstempererat och konsistensen blev fantastisk… Använde dock kallpressad raps olja och det såg jag ju när jag scrollade att man INTE skulle!! Haha, så så god blev den inte…men snygg iaf! ??
Det skulle vara intressant att veta HUR!!!! det ska vara. Jag gjorde EXAKT som i recept och det blev totalt fiasko, tunn soppa!!! Jätteledsen!
Hej, detta är ett mkt populärt recept som finns i de flesta av mina böcker och jag vet att det fungerar. Hade du alla ingredienser kylskåpskalla som det står?
Gottigott! Tack för tipset
WOW. Att det var så enkelt, det kunde jag aldrig ha anat. Fantastiskt recept. Tack!
Kanonrecept.
Håller med föregående.
Som ett trolleri.
Kommer aldrig mer att köpa färdig aioli.
Lyckades inte heller första gången jag gjorde denna – oljan var inte kylskåpskall… Ställde in mixerskålen i kylen över natten och på morgonen tog det ca 30 sekunder att få en god majonnäs! 🙂
Nu får oljan alltid bo i kylen den också! 😉
Som ett trolleri !!!!!
Slängde ner allt i en mugg – tryckte på on-knappen och vipssss hade jag världens godaste majo…….snygg, len och JÄTTEGOD !!!!! Tack snälla du !!
Hej på dig.
Jag gjorde denna majonäs idag och det blev kanongott. Hade ingen citron eller lime hemma men det blev bra ändå.
Hoppas magen hämtat sig 😉 Kram
Hej Åse!
Måste bara börja med att berätta att du har en väldigt inspirerande blogg som jag läser dagligen 🙂
När jag läste receptet på majonnäsen första gången var jag tvungen att testa på en gång istället för att göra på det krångliga sättet med att låta en svag stråle olja rinna ner osv ..
Men min majonnäs smakade väldigt mycket olja?!?! Blev inte alls god 🙁 vad har du för rapsolja?
Kram
Det kan vara tricky och hitta en neutral olja och jsg har provat många! Får absolut inte vara kallpressad rapsolja! Zetas rapsolja tycker jag är bäst.
Riv gärna vitlöken istället så slipper man den skarpa smaken och man slipper eländet med att fajtas med rengöring av en press…
Hur viktigt är det att ingredienserna är rumstempurerade? Har försökt på detta sätt men inte fått det att tjockna.
Jag har ALLA kylskåpskalla!
Är det här ett skämt? Nu har jag kört mixern i 20 minuter och det är fortfarande samma rinnande konsistens. Ala ingredienser togs ur kylskåpet.
Om det vore ett skämt så tror jag inte att så många hade lyckats med det, eller hur? 😉
Synd att det inte funkar för dig, har tyvärr ingen aning varför.