ÄGG BENEDICT

av Åse

HAPPY LÖRDA’! Och Mellolörda’!
Vi ska ha våra utflugna barn här för att fira Noel, äta gott och så klart kika på MELLO!
Jag har egentligen många favoriter men tror nog Tusse har störst chans i Eurovision! Vad tycker ni?

vi ska strax ge oss iväg och handla lite inför kvällen och vi har satt i oss en stadig frukost nämligen favoriten Ägg Benedict!
SÅ gott!

Ägg Benedict består av rostat bröd, mitt lågkolhydrat formfranska hittar ni HÄR – för ett snabblagat lågkolhydratbröd tipsar jag om mikrobrödet! Eller så använder ni vanligt rostbröd!
Smörstek brödet, lägg på en skiva rökt skinka, det pocherade ägget och hollandaise! (Mitt recept på Hollandaise hittar ni nedan.

Äggen lägger jag i en liten skål och pocherar dem sedan i vattnet en och en.

Är ni fler så kommer ett hack här:
Smörj en form som ovan eller en vanlig kaffekopp med lite olja. Lägg i ett ark plastfolie och tryck ner med handen så det formar sig efter koppen. Knäck ägget där i, snurra ihop ändarna och knyt ihop foliet. Lägg dem sedan i det sjudande vattnet i 3-4 minuter, låt vila ett tag innan påsen klipps upp.

Viktigt är att vattnet inte kokar utan bara sjuder, bubblorna ska inte bryta igenom ytan.
Jag använder en stor kastrull med minst 10 cm vatten.
1 msk 12% ättika och 1 tsk salt.
Koka upp vattnet, sänk så att det sjuder, häll ner ättika och salt.
Knäck äggen i en skål eller använd hacket där uppe med folie (då kan ni skippa ättika, salt och skedvirvel)
Ta en matsked och skapa en stabil virvel i vattnet genom att föra med skeden i yttre kanten av vattnet runt några gånger. (Film HÄR)

3 minuter är äggen pocherade nedan, jag föredrar nog upp till 4 minuter.

Dessa äggen är gjorda med plastfiolietricket!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ÄGG BENEDICT


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

Hollandaise:

100 g smör
1 äggulor
1/2 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar

Övrigt:
4 ägg
4 skivor rökt skinka
2 skivor formfranska
1 msk 12% ättika
1 tsk salt
krasse eller annat kryddgrönt


Instruktioner

Börja med hollandaisesåsen:
Smält smöret på medelstark värme, mikron går bra.
Lägg citronjuice och äggula i hög skål och sätt igång stavmixern.
Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Pochera äggen:
Knäck äggen i varsin skål eller använd hacket där uppe med folie (då kan ni skippa ättika, salt och skedvirvel)
Koka upp vattnet, sänk värmen. Viktigt är att vattnet inte kokar utan bara sjuder, bubblorna ska inte bryta igenom ytan.
Häll ner ättika och salt.
Ta en matsked eller slev och skapa en stabil virvel i vattnet genom att föra med skeden i yttre kanten av vattnet runt några gånger. Häll försiktigt ner ägget från skålen, så nära ytan som möjligt. Låt ägget ligga mellan 3 och 4 minuter (4 minuter för krämigare ägg)
Använd en hålslev och ta upp ägget en efter en och låt rinna av på hushållspapper.
Rosta brödet eller smörstek det. Dela varje skiva i två delar och lägg på skinkskivor, sedan de pocherade äggen. Sleva över hollandaise och garnera med kryddgrönt.
Ät och njut!

6 kommentarer

Ulrika 14 mars, 2021 - 16:09

Mmm…får bli nästa helgs brunch (frukost).

Svara
Åse 15 mars, 2021 - 10:31

Det tycker jag! 🥰

Svara
Lena Kallin 13 mars, 2021 - 14:43

Hej Åse Har du möjlighet att förklara hur en matdag kan se ut för dig då du använder dig av periodisk fasta? Doktorn har förslagit mig att fasta men jag har svårt med hur jag ska äta under dagen! Stora mål, små mål? Frukost, lunch och middag? Hur gör du och vad har funkat för dig? Vara restriktiv med grädde i maten? Doktorn har föreslagit periodisk fasta både utifrån bekymmer med mage och viktminskning!
Tack snälla för din inspiration i blogg och Instagram / Lena

Svara
Åse 15 mars, 2021 - 10:41

Hej!

Du äter som vanligt fast du äter under endast ett visst tidsspann! Du behöver inte äta fler eller större mål.
Låt hungern och mättnaden styra dig och det är alltid positivt att dra ner på kolhydrater när man fastar då man håller sig mer mätt med en kost som inte innehåller så mycket stärkelse.

Det som fungerar bra för mig är att jag äter frukost runt lunch och då äter jag i princip bara protein och grönsaker/fett. Tex Omelett med skinka och grönsaker. Sedan äter jag som vanligt på kvällen så 2 mål funkar bra för mig.

Svara
Lena 15 mars, 2021 - 22:00

Tack snälla för svar 😍

Svara
Katariina 13 mars, 2021 - 12:36

Tack för instruktionerna! Ska testa detta imorgon bitti.

Ha en härlig helg! Kram från Malmö

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.