Ädelostbakad lax med krämig sherrysås

av Åse

Här kommer ett härligt helgrecept med ett matchande vintips – detta är SÅ gott!
Jag har ett liknande recept här på bloggen fast med vitvinssås.

Jag köpte en torr sherry men tror att ett halvtorrt också blir väldigt bra.

Jag brukar använda gorgonzola men denna gången använde jag St Agur – riktigt gott!
jag kan tycka att gporgonzola är lite för mesig i smaken ibland men gillar man inte så mycket ädelostsmak så är det ju bra!

Såsen är to die for!
Knepet med goda såser är att låta det reducera och koka ihop ordentligt, då behöver man inte reda såsen.

Tillbehöret är pressad blomkål – gott!
Blomkålen kokas i buljong och ångas sedan av. När man pressar den i potatispress så pressas resterande vatten ut först och sedan pressas blomkålen 🙂

Ett oerhört gott vin till! Riktigt fylligt Chardonnay från New Zealand, matchade de kraftiga smakerna perfekt!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ädelostbakad lax med sherrysås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

2 portionsbitar laxfilé
4 msk St Agur
salt, peppar

Sås:
1 dl sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1/2 dl grädde
1 knippe dill (ca 0,75 dl)
1 msk smör
ev. salt, svartpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en form och lägg laxen med skinnet nedåt. Skär fickor i laxen och fyll med ost.
Koka upp sherry med grönsaksbuljong. Reducera till hälften och rör ner creme fraiche, grädde, smör och dill. Sätt in laxen mitt i ugnen i 15 minuter och låt såsen sjuda under tiden tills såsen är tjock och krämig. Smaka av med peppar och ev lite mer salt.
Servera med valfritt tillbehör.

15 kommentarer

Stina 7 juli, 2019 - 14:40

Exakt detta recept brukade min pappa laga på nittiotalet när han ville lyxa till det, trevligt barndomsminne, kul att du också har hittat receptet.

Svara
Åse 7 juli, 2019 - 14:44

Är ju så gott!!
Jag gjorde det själv på nittiotalet 😅 Tror det är ett gammalt Hemmets Journalrecept eller ngn liknande tidning.

Svara
Catti 8 april, 2019 - 18:48

Hat du Åse el ngn annan en ungefärlig uppfattning om hur mkt 4 msk ädelost väger?

Svara
Åse 8 april, 2019 - 21:29

Misstänker ca 50-60 gram

Svara
Catti 9 april, 2019 - 09:38

Tack! Underlättar då jag ska dubbla receptet.

Svara
Carina 10 mars, 2019 - 16:23

Åh! Denna är lax är så underbar. En av min svärmors paradrätter.

Vi bjöd faktiskt italienare på middag på just denna. Tänkte, ah, nu brister det säkert, italienare kan ju vara ganska bestämda på hur man lagar mat. (Dvs mammas mat). Men det vart succé!

Kram

Svara
Kristina 10 mars, 2019 - 14:19

Hej, låter jättegott, skriver ut till provlagningsmappen👍Tack snälla för alla goda o inspirerande recept du delar med dig av. En undran om st agur, är det den på bit i charken eller den bredbara i burk du använder? Kristina

Svara
Åse 10 mars, 2019 - 14:21

Hej! Det är i bit =) Smaklig spis!

Svara
Anita 9 mars, 2019 - 09:42

Så gott det låter .Får bli söndagens middag.
Vill bara säga att du inspirerat mig jag har köpt en crockpot .
Ångrar att jag inte köpt den tidigare så lätt och gott det blir.
Ha det gott i helgen med mello och lite mys.

Svara
Åse 9 mars, 2019 - 09:43

Åh vad roligt att höra Anita! Trevlig mellokväll! Kram!

Svara
Charlotta 8 mars, 2019 - 20:16

Åh, det vinet från NZ är sååå gott! Detta receptet ska jag absolut prova nästa vecka. Tack Åse!

Svara
Agnetha Bergsten 8 mars, 2019 - 14:44

Det receptet blir det imorgon, tack!
Trevlig helg 🌺

Svara
Barbro 8 mars, 2019 - 13:32

verkar ju hur gott som helst så det blir nog middagen imorgon.
ha en fortsatt bra fredag..

Svara
Åse 8 mars, 2019 - 13:57

Detsamma! 💜

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.