Husmanskost är det absolut bästa jag vet! Beror säkert på att vi alltid fick det hemma. Tror jag ätit mig igenom alla klassiska svenska husmansrätter genom barndomen.
I går blev det kålpudding! Detta receptet (detta är dock en lite omarbetad variant, jag kan ju aldrig göra på samma sätt mer än 1 gång) Ris brukar man ju ha i kålpuddingen men jag väljer att ha keso i och man kan även ha kokta kalla potatisar i om man tåler några få extra kolhydrater eftersom maträtten i sig är otroligt kolhydratlåg.
PS! Det är jättegott att använda savoykål också!
Kålpudding
- Portioner: 4-6
Ingredienser
500 gr blandfärs
1 dl grädde
1 st ägg
200 g keso, avrunnen (man kan även ha i 2 kokta kalla potatisar)
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 litet vitkålshuvud
1 gul lök
smör att steka i
3 msk oxfond
1 dl vatten
1 dl grädde
Såsen:
2 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
soja, salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör.
Blanda ihop färssmet och hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda i 175 gr.ader i ca 45 minuter.
Häll av ca 2 dl från formen och koka upp med lite grädde och soja.
Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.
Servera med kokt broccoli och lite osockrad lingonsylt.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
28 kommentarer
Helt fantastisk god kålpudding
Tack för fin feedback! 💐
Lagar denna ofta och varje gång blir den lika bra.
Tack för feedback, så roligt att höra!
Hur många kolhydrater är det i ditt recept på kålpudding? Har du någon koll på det?
Jag undrar som nybliven diabetiker
Det här var så gott!
5+ av 5 stjärnor verkligen 😋
Fantastiskt gott!! Den bästa kålpudding vi ätit!! Min sambo åt som bara den!!
Fantastiskt gott!!
Min sambo gillar inte kålpudding men provade lite och sa ” denna var faktiskt god”
Kommer göra denna flera gånger
Åh kul!! Kålpudding är min favorit också! =)
Alltså, detta var bland det godaste jag ätit! Proppmätt! 😀
Kul att höra!!
Otroligt god kålpudding, saftig och smakrik. Tack för alla fina recept och din smittande entusiasm!
Åh vad roligt att höra! 🙂
Helt fantastiskt recept, Åse! Gjorde den till middag och det blev ju över till flera matlådor också! Mums filibabba! Ha det så bra! 😊
Härligt! Visst är den goooood!? =) Må gott!
Hej <3 Den här maträtten borde ju vara idealisk i viktminskningsfasen, eller….?
En annan fråga är om fröknäckena är en dålig idé när jag ska viktminska? Jag har en tendens att äta ett flera stycken åt gången med bregott och gouda på.
Ja oja, är perfekt! =)
Om du tenderar att äta flera stycken av fröknäckena så tycker inte jag att de är perfekta under viktminskning. För att viktminska behöver man ett energiunderksott och äter du något som du äter för mycket av så är det bäst att begränsa det.
Allt blir klarare när du reder ut begreppen Åse 🙂
Såklart att jag ska hålla mig ifrån det jag överäter. Jag har svårt att hitta rätt balans den här gången. Känslor, hormoner, operationer sätter hinder på vägen.
Jag ska inte tänka och känna så mkt utan ta fram din bok och äta som det står helt enkelt. Tack för ditt svar <3
Det är lätt att allt blir suddigt 😉 Men försök att se utifrån på din kost, som jag gör. Ät sådant du håller dig mätt på (analysera det du äter och ta med dig i bagaget). Ät sådant som får dig att må bra (tillräckligt med vitaminer och mineraler = grönsaker, bra protein och lagom med bra fett). Ät sådant som du inte äter mer av 😉 Ganska enkelt om man ser på det så.
Om du äter en tallrik med fil till frukost så blir du ju antagligen hungrig ganska fort = fail. Om du äter 2-3 kokta ägg och ngt till så håller du antagligen mättnad och sug borta länge = Winner. På samma sätt funderar du kring när du äter, VARFÖR du äter (känslor) etc.
Lycka till!
Tack..:)
Nu tar jag nya friska tag. Börjar med Kesoplättar på gång i köket just nu.
Åh så gott! Är formen från IKEA och isf behöver den smörjas?
Kram
Tror den är från IKEA! Ja lite fett eller bakplåtspapper/alufolie brukar iallafall jag ha.
Vilken god kålpudding den måste jag bara prova nån dag.
Ha en fortsatt bra fredagkväll med dina nära o kära.
Kram från en som gillar din blogg.
Shit vad gott! Jag har haft kåldolmecravings en längre tid nu, men pudding känns som en lite mindre projekt!
Åh vad gott!!! Kålpudding är riktig husman och barndomsminnen! Min mamma gjorde aldrig med ris i utan med kokt potatis som tillbehör. Här hemma är det bara jag som gillar vitkål så jag brukar göra en liten form till mig när de andra vill ha köttbullar 🙂 Skriver upp på matlistan för nästa vecka direkt! Trevlig helg ❤️
Åh, måste testa din variant någon dag! Jag älskar också husmanskost OCH gratänger och annat som tillagas i ugn. Det är ju perfekt, då hinner man en massa andra saker under tiden 🙂
ser valdigt gott ut! en fråga, majs ar ju inte lchf-vänligt men har for mig du skrivit att mini-majs ar ok? har jag for mig ratt och isåfall varfor ar det battre an vanlig majs? mvh anna
Ja den har inte alls så mycket stärkelse som vanlig majs så minimajs kan du äta! =)