Fröknäcke / Knäckebröd glutenfritt

Det är nu 2,5 år sedan jag först lade upp Fröknäcke receptet och jag tror många av er har provat det vid detta laget, men det är värt att lyftas fram!
Jag gör det numera lite annorlunda! Perfekt i en glutenfri kosthållning och passar LCHF, Paleo etc.
OBS! Du kan använda vilka fröer du vill ha! Linfröna är dock viktiga för att smeten ska hålla ihop.
Så här gör jag:

1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön (kan bytas mot solroskärnor)
1/2 dl hela linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl alt kruskakli
1 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk mortlad anis och fänkål (blanda 50/50)
Vallmofrön + flingsalt till topping

Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Inte smör(gås)papper!), sprid ut till en kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. Det går enklare om man lägger plastfolie ovanpå och kavlar ut jämnt. Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan.
Sprinkla vallmofrön och lite flingsalt över.
Grädda på 160° varmluft i ca 60-70 minuter. Efter ca 50 min, ta ut och dra upp knäcker lite från botten, om det viker sig, sätt in en stund till. Min ugn är stor och behöver ofta längre tid på sig och högre temperatur.

Ta ut och dra av från pappret med en gång. Knäck i bitar när knäcket svalnat.
Man kan även låta smeten stå lite längre och sedan trycka ut ca 10 cm runda plättar så får man runda knäckeskivor som i detta receptet.
Ibland skär jag färdiga skivor när knäcket varit inne i ugnen en stund.

IMG_7162

IMG_7169

IMG_7172

012A5155

012A5160

IMG_7178

Gamla receptet:

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½ dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk (psylliumfröskal)
½ dl deodoriserat kokosfett
2½ dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt

Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

Kommentarer

  1. Jessica Eliasson säger

    Gjorde efter ”nya” receptet nu. blev kanon bra. räckte med 50 minuter. Gott och frasigt. Gjorde två plåtar samtidigt. Det enda negativa är att de tog slut så fort ;-)

    Kram Jessica/Kungsbacka

  2. Magdalena säger

    Hej!
    Min ugn är 25 år gammal. Den har inte varmluft:(
    Så min fråga är, vilken temperatur jag ska ha på ugnen?

  3. Ewa säger

    Hej, blandade visst ihop mina båda favvomatbloggare.
    Favoritpålägget just nu är salamiröra. Världens enklaste och godaste. Finhacka ca 100 g salami, blanda med 1/2 dl majonnäs och 1 dl philadelphiaost till en krämig smet. Ät och njut! (extragott med lite finhackad gurka till den salta röran!)

  4. Ewa säger

    Hej, skulle till jullunchen i morgon göra din goda röra med salami och ….sen kom jag inte ihåg mer. Det fanns på det ”gamla” receptet med fröknäcke. Minns att det var toppat med gurka. Hoppas du hinner svara mitt i julruschen. Kram och God Jul.

  5. Li säger

    Vill bara tacka för det hallelujahmoment jag upplevde när jag satte tänderna i detta fröknäcke. Har, sedan jag gjorde omstart med LCHF, längtat så efter något att knapra på.. This is it!

  6. Tove Hübinette säger

    Hej, letade recept på fröknäcker och dök på detta. Ser mycket intressant ut. Men undar över meningen ”Blanda med vatten och häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.” Vad är det som ska blandas med vatten och sedan hällas på fröna? Det står att ALLA torra ingredienser ska blandas? Ser i tidigare kommentarer frågor om fett, kokos eller rapsolja. I detta recept finns inget fett alls. Ska det vara så?

    Tacksam för svar /En som är nyfiken att prova

    • säger

      Hej! Det ska vara: ”Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.”
      Det är inget fett i uppdaterade receptet nej, blir i mitt tycke betydligt bättre då många fick prpblem med sega knäcken. Det är tillräckligt med fett i fröerna :)

  7. Pauline säger

    Hejsan ! Jag har bestämt mig för att börja med lchf, har kört lite innan men aldrig helt strikt. Jag vill pröva dina fröknäcke, men undrar vilken grad jag ska ha på ugnen eftersom jag inte har varmluftugn :)

  8. Linda säger

    Hej

    I det nya receptet är det pumpakärnor. Min mage klarar inte det. Tips vad jag kan byta ut mängden med så att det blir bra?

    Mvh
    Linda

    • säger

      Du kan använda vilka fröer du vill! Jag gjorde en laddning ikväll och hade inga pumpakärnor hemma, tog solroskärnor istället.

      • Linda säger

        Ok. Var rädd att det skulle bli för mycket solrosfrön då. Blötlägga du fröerna innan eller kör du som dom är?

  9. Susanne säger

    Hej!
    Kokosolja finns inte med i recept längre, har du tagit bort den eller har fallit bort av misstag? /Susanne

    • säger

      Jag har uppdaterat receptet eftersom jag tycker att det blir mkt bättre av att utesluta fettet, det blir inte segt längre.

  10. D säger

    Bra recept, men mitt såg klart ut efter 45 min på 160 grader, men var rädd att det inte skulle vara krispigt om jag tog ut det innan receptets 70 min, tog ändå ut det efter 55 min och det smakar lite brända popcorn, ska nog ta ut det tidigare nästa gång!

    • säger

      Hej! Ja olika ugnar beter sig olika. Ett tips är, ta ut när det ser klart ut och känn på botten, viker det sig så sätt in en stund till.

  11. Sara säger

    Kan jag ta lite olivolja i fröknäckeblandningen istället för kokosolja?Har ingen annan olja hemma:)

  12. Izabelle säger

    Hej! Vad kan man använda istället för kokosfett? Och vad betyder det där konstiga ordet som står innan? :D

  13. L säger

    Åååh, det här är såååå gott!!! Vi älskar det här hemma!!
    Fråga: kan man ha smör istället för kokosfett?
    Tack för ett fantastiskt recept, vi har saknat bröd här hemma!

  14. Anna-Karin säger

    Men himmel så gott! Kryddade med kummin, nästa gång blir det flingsalt på toppen. Hade inget pofiber men tog 2 msk fiberhusk istället

  15. Sarah säger

    Tack för bästa knäckereceptet! Har testat sååå många men med detta kan man verkligen få tunna skivor som INTE spricker när man ska bre dom. Gjorde precis en julvariant där jag hoppade över brödkryddorna och slängde i kanel, kardemumma och lite nejlika. MUMS! God jul!

    • Cina säger

      Hejsan. Gillar verkligen ditt recept på fröknäcke, men hur mycket kolhydrater innehåller samma storlek som ett vanligt knäckte? Kan man äta dessa som mellanmål typ två ggr / dag om man äter strikt lchf? Ny medlem/cina

  16. Catrin säger

    Hej Åse
    Först och främst tack för en underbar blogg, jag får så mycket inspiration och glädje av den. En liten fråga bara, jag får inte ihop receptet på fröknäcket… Ser ut som en del ingredienser kommit med 2 ggr? Men jag kanske missat något… Såg så supergott ut med ost-& plockbrickan från igår. Kram Catrin

  17. Martina säger

    Hej!
    Jag och barnen älskar ditt fröknäcke och jag har gjort det efter ditt gamla recept länge men faktiskt de sista gångerna dragit ner lite på oljan för det blev så flottigt. Ska testa detta nu istället. Tänkte bara kolla om du ev. har räknat ut kcal på hela plåten. Jag kan ju göra det själv men tänkte vara lat och fråga OM du kanske redan gjort det och hade det i minnet :) Min 7-åring är en liten sockerkille som gärna överäter kolhydrater (pasta, bröd och socker) så vi håller igen på just det. Dock får han ju kolhydater i form av bär, grönt, frön, rotfrukter, potatis, råris, nötter, frukt (begränsat) mejeri (han ju rör sig hur mycket som helst så jag tycker han behöver kolhydrater också) men eftersom han ändå äter en hel del kolhydrater (fast dom är av bättre sort) så vill jag inte överdosera fettet heller som en vuxen kanske gör på strikt lchf. Tycker du fröknäcket är ett bra bröd till honom som kämpar med lite övervikt??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *