Formfranska / Formbröd LCHF

Frukostfrallorna går utmärkt att göra som formfranska!
Bullarna blir lite luftigare än brödet men det blir ett perfekt bröd för rosten!

24 skivor (á 132 kcal, 4 gram protein, 2 gram kolhydrater, 12 gram fett)

4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
6 ägg
125 gram smör
5 dl fet yoghurt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen pösiga (det tar en stund). Smält smöret. Vispa ner smör och yoghurt i äggen och rör till sist ner de blandade torra ingredienserna. Låt degen svälla i 10 minuter.
Smörj en form och klä med bakpapper, klicka ut degen. Pensla med mjölk och strö vallmofrön över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. (innertemp 90 grader). Känn efter med sticka att den är klar. Låt gärna brödet stå kvar på eftervärme en kvart.

 

IMG_1450

IMG_1454

IMG_1459

 

 

Kommentarer

  1. carina jonsson säger

    Hej bakade brödet och det stod inne länge och väl. Dagen efter var det väldigt kompakt och blött, min sambo tyckte det smakade sockerkaka :-( Jag gjorde säkert något fel. Har du något tips? Jättefin Blogg och superbra recept! Tack

  2. Jacqueline säger

    Hejsan!
    Måste bara fråga ifall man om man vill ha bovetemjöl och ha det kolhydratrikt, funkar det då att bara byta ut mandelmjöl mot bovetemjöl? :)

  3. säger

    Hej! Att ersätta mandelmjöl rakt av är svårt, hasselnötsmjöl fungerar men då blir det annan smak.
    Man kan ersätta till stor del med kokosmjöl och pofiber men det blir inte samma sak.

  4. Emmelie säger

    Ser fantastiskt god ut! Men har länge försökt hitta alternativ till mandelmjöl då jag är allergisk mot det. Vilket glutenfritt/lchfmjöl kan man ersätta mandelmjölet med rakt av?
    Tack för inspirerande blogg!

  5. Nina säger

    Bakade ‘brödet’ för första gången igår. Helt super ljuvligt :D Jag har inte märkt att du haft innetempen förut, helt jätte bra, för jag skulle ha tagit ut brödet efter 50 min och då var det bara 60 gr C, så det tog ganska mycket längre än 50 min för mig. Du har härliga bilder och otroligt vacker mat. Ha det bra!

  6. Jenny säger

    Hej Åse och tack för en fantastisk blogg.
    Jag har gjort många av dina recept och kan klart säga att utan dessa hade det varit svårt att äta på LCHF-vis.
    Nu till mitt problem. Tycker det är svårt att mäta dl-mått. Skall det hällas i luftigt eller skall man trycka ner mjölet lätt i dl-måttet? Det lättaste vore att väga mjölet. Motsvarar 1 dl mandelmjöl 100g? Det här har faktiskt blivit ett problem för mig. Tacksam för hjälp med detta.

  7. Pien säger

    Hej Ase, it seems that translating is mixing up the quantities enormously. You talk about 1 dl, and in English that is translated as 1 cup which is 2,3 dl. So I made it in English, but that does not work.
    I assume you use 1 dl. as in liters? Than I will try again. And you really use 5 dl yoghurt?
    I would really love this recipe to work, it looks delicious…

    • säger

      1 dl is 100 ml, I know google translate is messing up the measurements unfortunately :/
      The recipe includes 5 dl fat yoghurt, like greek och turkish or russian yoghurt.

  8. Magnus säger

    Hej Åse,

    Har en fråga om ugnen. Jag har precis kört brödet på 175 grader och när jag mäter innertemperaturen är den bara 58 grader. Är det så att man skall köra luftvärme i ugnen och inte vanligt läge, som jag gjort?

  9. Agneta säger

    Jag äter inte potatis så kan man ersätta potatisfibrerna med något eller utesluta det helt?

    • säger

      Pofiber innehåller ingen stärkelse så är inte jämförbart med potatis eller vad är anledningen till att du inte äter potatis?

  10. Álvaro säger

    Hello. No ”pofiber” (potatisfiber), mandelmjöl or fiberhusk where I live. Can you think of substitutes? linnseed meal or linnseed flour is an option I have. I have also thought about using pumpkin puree with very little water in it…

    Tack in advance!

  11. Alexandra säger

    Jag testade receptet och smaken var bra, tack så mycket! Dock blev mitt bröd mer kompakt och fuktigt i jämförelse med din. Skall det vara så eller bör den vara aningen torrare? Om ja, vad bör jag göra för att få den torrare?

  12. Tony säger

    Hej

    Tack! Det här brödet fungerar kanon trots att alla former av nötter/mandlar tidigare gett mig ”cravings”.
    Är själv som du fd. matmissbrukare och har med den här kosten fått energin tbx , vikten håller sig stabil och jag äter mig mätt och utan att behöva försaka något och detta trots att jag inte ens tränar! Ska börja nu :). Ville bli trygg med kosten först då jag personligen blir enormt hungrig av träning!
    Är själv utbildad kock o. dipl.kostrådgivare och jag har gjort om ”ditt” bröd lite som enl. mig blev ännu bättre!
    Byt ut 5dl fet yoghurt mot 1,5 dl fet yoghurt, 1dl creme fraiche och 2,5 dl 3% Naturell yoghurt och ta 4 tsk bakpulver istället för 3, det här blev mkt saftigare och ännu mer som ett ”riktigt bröd”.

    Tack för en kanonsida! :)

  13. Lisa säger

    Hej går det bra att frysa brödet och sen undrar jag om ugnen ska vara på 175 grader under hela gräddningen ? Vad menar du med innertemp 90 grader ? Tacksam för svar

  14. Cecilia säger

    Hej!
    Vill bara säga att detta var det godaste LCHF-brödet hittills jag ätit! T om min kräsna 7-åring gillar brödet och vill nu bara ha det till frukost, rostat, med smör och en skiva kalkonkött på. Så nu bakar vi en limpa varje söndag som räcker hela veckan! :)

  15. Ingela säger

    Åh guuuud så gott!!! Med det här brödet är det ju inga problem att skippa vanligt bröd! Tack för ett toppenbra recept på ett riktigt gott och enkelt bröd! 10/10 poäng av mig :)

  16. Emelie säger

    Hej! Köpte din app och tänkte baka formfranskan. Receptet i appen är bara halva mot receptet här vilket är det rätta??

    Med vänlig hälsning, Emelie

  17. Maria Mårtensson säger

    Hej! Tack för din fina blogg! Ja bara undrar; nästan allt bröd man bakar enl LCHF innehåller antingen yougurt eller ost, hur förvarar man bröden bäst? Hur länge håller dom sej?
    Maria

  18. Alexandra säger

    Hej Åsa,
    Jag har nyligen börjat med LCHF och jag jag har en fråga kring det.
    Jag är nötallergiker och i nästan alla recept jag läser om LCHF är det mandelmjöl med.
    Kan man ersätta det med något annat? Så tråkigt när man vill testa massa roliga recept, men det inte går.
    Vore supertacksam för svar!

    Mvh
    Alexandra

    • säger

      Det bästa rådet jag kan ge dig är att välja andra alternativ. Finns tex många brödrecept gjort på fröer etc. Jag har själv aldrig provat men denna formeln har jag fått som ersättning: 1 dl mandelmjöl = 1dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl, 0,5 dl Pofiber, 1 msk fiberhusk

  19. Ulrika säger

    Hej! Använder ofta dina recept!! En undran jag har så svårt att använda fiberhusk, blir någon bismak som jag har så svårt för, brukar försöka att byta ut det mot profiler, har du något annat tips? Mvh Ulrika

    • säger

      Nej fiberhusk är ett väldigt bra bindemedel och det är inte alltid så lätt att byta ut. Pofiber kan fungera och ibland andra bindningsmedel som ägg o ost, beroende på vad man ska göra. Inget universaltips tyvärr!

  20. Ninni säger

    Men äntligen!!! Ett bröd att rosta som inte smakar ägg/ugnspannaka! Du är ju bäst helt enkelt! Tusen tack!! Efter sååååå många försök hittade jag ett gott formbröd!

  21. Becka säger

    Super**

    Hade en till fråga!
    Jag har testat dina ‘Pones’, hur är formfranskan i förhållande till dom? finns det nån likhet/skillnad? I så fall, vadå?

  22. Martina säger

    Har aldrig bakat LCHF bröd innan men nu gjort detta superlätta recept för att kunna bjuda på. Så stort tack Åse för en kanonblogg, här ska prövas fler av dina recept!

  23. matilda säger

    åh vad gott brödet ser ut, är det sådär ”äggig” konsistens i brödet el smakar det typ som vanligt bröd fast ännu bättre?;) jag undrar också om lowcarb formbrödet man hittar i matäffarerna är bra att äta, jag är gymnasieelev och pendlar mkt fram och tbx varje dag så jag tänkter är några lowcarb brödskivor och en hårdkokt ägg en bra frukost?=)

    • säger

      Hej!

      Smaken r så olika! Jag upplever det inte äggigt.
      Lowcarbbrödet i affär (carbzone) innehåller vetemjöl och gluten och mättar dåligt tyvärr. Min personliga åsikt, men finns de som tycker det är ett bra alternativ till vanligt bröd.

  24. Suss säger

    Hej Åse

    Har bakat ditt bröd idag och har även bakat annat formbröd från dig, men mina bröd blir inte lika höga och luftiga som ditt :-(

    Det är fortfarande gott men lite för kompakt. Det hör till saken att jag alltid köper stora frukostägg så jag tog 1 ägg mindre än i receptet, kanske det var det som gjorde det stabbiga. Hur länge vispar du äggen till fluff? Jag vispade i 5-10 min, kanske var för lite. Eller så är vår ugn kass!

    Tack för gott recept iaf, har skivat upp brödet och fryst in.

    Kram
    Suss

  25. Eva säger

    Stämmer det med 4 dl pofiber? Det blir nu säkert nästan hela paketet, om inte mer? Skall def. prova detta, vattnas i munnen!

  26. kerstin pettersson säger

    Tror du att det går att använda kokosmjölk eller mandelmjölk istället eftersom jag uteslutit alla mjölkprodukter i min lchfkost?

  27. kajsa säger

    Hej Åse!

    En fråga om LCHF och mängder: jag försöker köra viktminskning och tänker därmed på att ju mer man äter, desto mer ska förbrännas för ett ”negativt” resultat. Därför kör jag små portioner, t.ex. ett ägg till frukost men när man läser vissa LCHF-bloggar tycker jag vissa äter så himla mycket?! Då en frukost kan vara ägg, yoghurt samt fröknäcke.. för mej är detta tre dagars frukost?! Eller tänker jag fel, borde jag äta mer för att hålla mej mätt längre? Tycker dock jag blir okej mätt på min lilla ägg-frukost. Tack för en bra blogg!

    • säger

      För att viktminska behöver du en negativ energibalans. Att prata i kalorier är väldigt förenklat för det är mer som spelar in och tex kolhydrater, fett och protein ”kostar” olika mkt.
      Men vi behöver äta tillräckligt mycket för att inte fettförbränningen ska gå ner men ändå ha ett energiunderskott för att viktminska. Detta innebär att du kan äta 5 små portioner varje dag eller 2 större, det spelar ingen roll! Men efetrsom LCHF mat är ganska energirik + att vi håller oss mätta länge så ska vi givetvis inte äta för stora portioner. Att äta 2-3 ggr per dag är lagom. En bra, normalstor frukost är då tex 1 kokt ägg + 1 burk makrill.
      Att äta små portioner som gör att du sedan blir hungrig igen så att du måste äta igen efter 2-3 timmar är ju onödigt. Då är det ju bättre att du äter en rejäl frukost som gör att du sedan står dig 5-6 timmar och att du är mätt och nöjd under hela den tiden!

  28. Ulrika säger

    Ser jättegott ut. Men jag bara undrar, jag brukar inte baka bröd så ofta, ska man pensla med mjölk? En ny variant för mig i så fall, brukar pensla med uppvispat ägg och sedan strö på t.ex. vallmofrön. Man lär sig något varje dag!

  29. under opplæring säger

    Vet du om man kan bestille profiber fra i herb?? Alt er jo så mye billigere derfra :-) skjønner at jeg må få dette i hus snart!! ;-)

  30. säger

    Hej!

    En snabb fråga. Vad är pofiber? Kollar på Bodystore och det finns inget som heter så. Det verkar vara en väldigt stor ingrediens i det här brödet så det vore bra att veta vad det är och var jag kan få tag på det.

    • CF säger

      Pofiber är potatisfiber. Finns att köpa på Ica eller liknande, brukar stå bland mjöler eller bland glutenfritt.

  31. säger

    Men jösses så gott! Nått jag absolut måste testa göra i helgen. Kommer att köra igång LCHF style snart och kommer definitivt att sakna bröd!! Så det här måste testas. För jag antar att allt du lägger upp är okej att äta som LCHF diet? =)

    //Diana

    • säger

      Allt är OK att äta om man vill dra ner på kolhydraterna men allt passar inte i en LCHF för viktminskning!
      LCHF är ju ingen viktminskningsmetod men viktminskning sker oftast om man äter LCHF för viktminskning :)
      Detta brödet fungerar i viktminskning 2 skivor per dag är lagom då.

      • säger

        Åh nu såg jag att jag får ju mailavisering! Grymt.

        Jahaaa jag trodde det va som en slags diet. Oh no, hoppas den funkar för mig då, för jag är ute efter just viktminskning. Måste få ett normalt BMI och må bra psykiskt.

        Tusen tusen tack för dina svar fina du.

        • säger

          De flesta äter LCHF för att de vill viktminska =) Men på samma sätt som att du kan äta för mycket onödig energi på alla kostuppläggningar så kan du göra det även på LCHF =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Current ye@r *