Jag tycker givetvis att man ska äta söta saker ytterst sällan. (Om man vill göra det överhuvud taget)
Bättre att äta det ibland och då ska det vara riktigt gott än att försöka göra substitut som man äter fler gånger i veckan – tycker jag. Söta smaker mår vi bäst av att inte äta regelbundet, spelar ingen roll om det ger kolhydrater/kalorier eller ej.
Här kommer därför en grymt god äpplepaj som är glutenfri och som är saftig och helt underbar! Svärmor blev bjuden på den i fredags 🙂
Nu dignar äpplena i trädet och man ska ju ta till vara på det som naturen erbjuder tycker jag!
Vad du använder för sötning, får du bestämma själv! Jag brukar säga så här: Välj det som du inte får konsekvenser av! Konsekvenser kan ju vara viktökning, ingen önskad viktminskning, ökat sug, hunger, blodsockerdipp etc.
I mitt fall så äter jag sådant här väldigt sällan (och tar bara pyttelite) och då undviker jag vetemjöl men jag använder råsocker eller honung.
1 paj
4-5 äpplen
3 dl mandelmjöl
Sötning med sötma motsvarande 1-1,5 dl socker
125 gram smör
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 gr.
Skär äpplena i tunna skivor och lägg i en liten pajform. Pudra lite sötning över om äpplena är väldigt sura.
I en matberedare med knivar blanda övriga ingredienser till en deg. Platta ut degen ovanpå äpplena som ett täcke. Jag använde en matsked och händerna som hjälp.
Grädda i 30 minuter. Jag lät sedan min paj stå kvar i ugnen på eftervärme (folie på!) så allt gottade till sig riktigt ordentligt!
Min pajform var lite för stor så degen täckte inte helt, försök att använda en form som är ca 20 cm.



Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

22 kommentarer
Hade inget mandelmjöl hemma, så jag mixade mandlar och nötter. Tog ca 1/4 vardera av hasselnöt och pecannöt och hälften mandel, blev jummy!
Har testat att baka pajen din, men utan socker och bakpulver funkar kanon. Äpplena är så söta ändå tycker jag. 🙂
Haha menade akaciahonung 🙂 (lite förvirrad) hur mycket tror du då jag behöver ta?
/Louise
samma mängd som i receptet =)
Hej Åse!
Om jag använder agavesirap som sötning, hur mycket tror du då att jag behöver ta?
Tack för en bra och inspirerande blogg!
/Louise
Agave är väldigt högt på fruktos så du vet, det är därför det har lågt GI, metaboliseras direkt i levern och är mer fettinlagrande än vanligt socker.
Men om du vill använda så dosera lite mindre än honung
Hej Åsa! Har du några bra tips hur man kan bli av med sitt sötsug?
Undvik allt som innehåller stärkelse och ät dig mätt på bra mat. Se till så du inte äter för lite mat eller för lite fett.
Kokosfett i tex kaffe/te hjälper många!
Hej Åse! Kanske är en dum fråga, men varför är det bäst att inte äta söta smaker regelbundet? Alltså även när det är kolhydrats- eller kalorisnålt. Jag tänker att om man mår bra i kroppen och äter ytterst lite kolhydrater – varför kan man inte njuta av sötare smaker ett par gånger i veckan? Vilken är skadan? Tänker du att det triggar så att man vill ha mer och att det ofta leder till överätning? Nyfiken bara kring hur du tänker. Verkar vara ett superrecept på pajen, ska provas :)!
Allt beror på för vem och varför så klart men för de flesta så ger söta smaker den belöning i hjärnan som gör att man vill ha mer och söta smaker stimulerar hunger så de flesta människor med viktproblem rekommenderar jag att hålla nere på sött. Utöver det så är ju inte LCHF sötsaker energifria och allt vi stoppar i munnen ovanpå mat gör med största sannolikhet att viktminskning går långsammare.
Men är man frisk, smal och utan överätningstendenser så kan man visst det njuta av sött! Gärna naturlig sötma som kommer i bär och lite frukt så klart.
Ser mumsig ut! 🙂
Mums!! Kan bara hålla med om att man borde ta rätt på mer av vad som naturen ger! Har själv plockat av alla bärbuskar och nu är det äppelträden kvar. Får bli en, eller flera, äppelkaka/-paj framöver!
Kram och ha det gott! Nu ska jag fortsätta stöka blan grytor och kastruller – lagar mat för nästkommande vecka då det blir tight om tid mellan jobb och barnens träningar – maken jobbar kväll och jag blir ’ensamstående’ några dagar…
/ÅsaS
vad ”redig” du är!!! Heja!!! =)
Bäst så… Annars blir det lätt makaroner oh falukorvsträsket… 😛 Och det jublar väl ingen över, förutom ungarna då…
Kram!!
Kan man använda kokosmjöl istället? Är inte riktigt kompis med mandelmjölets smak.
Vilken smarrig äppelpaj! Den måste jag göra… får äpplen från min mammas äppelträd, transparente blanche, världens godaste äpplen 😉
Ha en fin dag =)
Håller helt med… hellre något riktigt gott ibland än lite söta saker hela tiden. 🙂
Kan tipsa om att använda hela mandlar som man kör snabbt i matberedaren till nästan smul men med lite bitar i och sen använder istället för mandelmjöl.
Ha en toppendag!
Kram Erika
Ja oja, det blir oftast så mkt godare med färskmalen malen! =) Kram på dig!
Mums vad gott! Frukt och bär har verkligen blivit lyx för mig nu när jag inte äter det så ofta! Jag har fattat samma beslut som dig, äter sött väldigt sällan och när jag gör det väljer jag honung eller råsocker (eller i sista hand vanligt socker). Vi bakar i princip bara när vi har kalas, dvs några gånger om året, och eftersom vi varken har viktproblem eller andra sjukdomar och inte heller gillar smaken av sötningsmedel, så gör vi hellre något som vi tycker är riktigt gott vid dessa tillfällen. Men alla gör sitt val och det är ju bra att det finns alternativ! 🙂
Åh, det ser väldigt gott ut!
Låter fantastiskt gott och jag har äpplen i högar att använda. Kan du hjälpa mig att omsätta ”Sötning med sötma motsvarande 1-1,5 dl socker” om man använder Stevia eller Sukrin?
Tack för alla fantastiska recept!
Annika
Hej! =) Titta på paketet, det är enklast så! Där står det alltid! Jag har tyvärr inte sådana produkter hemma så jag vet inte hur det doseras.