Smashed Burger – Smashburgare

av Åse

Har ni provat att göras Smashed Burgers? aka Smashburgare?
Tro mig, ni kommer inte göra hamburgare på annat sätt efter ni provat!
Oj oj så gott!

Smashburgare handlar om ge burgaren så bra yta som möjligt och därmed smak.
Hamburgaren blir saftig då köttsaften inte rinner ut.
Högrevsfärsboll trycks ytan snabbt ihop och gör att köttytan får direktkontakt med den heta pannan och en maillardreaktion uppstår.
Det går snabbt, är enkelt, behövs inga övriga ingredienser förutom högrev, salt och peppar och en gjutjärnspanna.

Hur gör man smashburgare då?

Det ska vara högrevsfärs med 20-25% fetthalt för maximal smak och eftersom man inte ska ha fett i pannan för optimal yta så bör fetthalten vara högre och fett är smakbärare i kött!
Gör lösa färsbollar av högrevsfärs (packa inte ihop dem till runda bollar)
Max 80-90 gram – ha hellre 2 burgare till en portion. Jag tycker att 80 gram är perfekt, jag väger upp mina.

Hetta upp en gjutjärnspanna (Jag satte min induktion på vred 8 av 10) och lägg i färsbollen, ta ett plant tillhygge och pressa till i 10 sekunder!
Jag använder mig av en tjockbottnad kastrull!

Salta och peppra.

När köttsaft börjar stiga upp då lossnar köttet från botten (ca 1-1,5 minuter) och kan vändas. Salta och peppra och lägg på cheddarskivor.
Stek i ytterligare i 1 minut, så är hamburgare medium rare och i mitt tycker perfekt!

Jag serverade burgarna med mina färskostfrallor som jag rostat.
Tunt skivad rödlök som karamelliserats i balsamvinäger i stekpanna under några minuter.
Avokado
Tomatskivor
saltgurkor
Kavli hot jalapeno

MUMS!

Try this at home!
🥰

3 kommentarer

Christina 7 september, 2019 - 16:17

Spännande med altan🤗 Vad är det för snygga vinglas du dukade med🤔
Trevlig lördag
Stina

Svara
Rosa 5 september, 2019 - 09:30

Men guud så gott det såg ut då! Måste testas!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.