Ingredienser
6 portionsbitar lax
salt, peppar
smör
2 paket bacon
8 salladslökar
1,5 dl olivolja
1,5 dl mörk balsamvinäger
Potatismos:
1,5 kilo potais, mjölig
2 dl mjölk eller gräddmjölk / halva mjölk, halva grädde
100 g smör
salt, peppar, muskot
Instruktioner
Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Låt rinna av i durkslag och låt sedan ånga av i kastrullen på låg värme.
Strimla bacon fint. Stek knaprigt på medelvärme, rör ner fint strimlad salladslök i slutet av stekningen. Ställ åt sidan.
Salta och peppra laxen. Stek i smör på hög värme i 2 minuter på varje sida. Ställ åt sidan. Blanda balsamvinäger med olivolja, tillsätt bacon och purjo. Värm försiktigt.
Pressa potatisen i skålen till en köksassistent. Värm mjölk med smör. Vispa pottaisen med mjölksmöret till ett fluffigt mos, smaka av med salt, peppar och muskot.
Servera potatismoset med laxen, fördela baconlökskyn över och strö lite klippt gräslök över moset.
Servera med fint hackad gräslök och potatispuré.