Grillad oxfilé med rostad vitlökssås på svampbädd

av Åse

Hej hopp!
Precis satt mig på kontoret, varit iväg hos veterinären och lämnat Milo som ska få tänderna fixade (tandsten, tandlossning) och så har jag plockat, jobbat, plockat, jobbat. det blir ju varken hackat eller malet av det så nu tvingar jag mig att sitta här en stund 🙂
I går fyllde som sagt tre av våra barn år + vår voffsing Vilde! Tusen tack för gratulationer på instagram 🙂 Barnen bockar och bugar/niger och jag tackar jag också!
Nu har vi två myndiga barn – otroligt!
04112015-012A6873


Det är ju så stressigt att komma in i vardagen igen efter resa, jobb som ska kommas ifatt, tvätt tvättas, räkningar betalas och inte nog med det så fyllde ju barnen år på morgonen direkt efter vi kom hem så det har verkligen gått i ett här!
Vi har inte ens suttit i soffan något utan gått och lagt oss direkt efter mat, barn lagt sig etc haha.
Så gårkvällens födelsedagsmiddag blev lite improvisering! Men det blev riktigt gott och vi fick en supertrevlig middag ihop!
Först ut var lite tilltugg.
Gjorde en enkel räkröra som jag fyllde i glas:
250 g skalade räkor
1 dl creme fraiche (eller 50%50 creme fraiche + majo)
1 tsk dijonsenap
1 msk riven pepparrot
salt, svartpeppar
löjrom eller stenbitsrom + dill till servering
04112015-012A6855
Till det drack vi en riktig liten pärla: Chevalier Blanc de Blancs som jag provar för Veckans vintips!
Omnämns som:
”Ekologiska Chevalier Blanc de Blancs är ett torrt och friskt mousserande vin med lyxig mousse och smak av äpple, aprikos, grapefrukt och örter. Ett exklusivt bubbel som gör sig utmärkt till skaldjur eller som aperitif till salta mandlar, charkuterier, ostar och annan utsökt plockmat.”
Håller verkligen med! Ett riktigt fräscht bubbel! Dessutom vacker flaska!
Blanc de Blancs uttrycket används för champagne och mousserande viner om de enbart är gjorda på gröna druvor, Blanc de Blancs uppskattas för deras fräschör och elegans.
Vid köp av sex flaskor levereras vinet i en exklusiv trälåda från Chevalier.
Pris: 99:- för 1 flaska.
05112015-012A6914

Till huvudrätt grillade jag oxfilé och rostade morötter, sötpotatis och palsternacka, kryddade med salt och timjan och olivolja.
Oxfilén låter jag ligga framme i rumstemperatur, skär i 2 cm tjocka skivor och saltar & pepprar + penslar med olivolja.
Grillar i gasol under lock på medelvärme ca 4-5 minuter på varje sida för medium rare. Låt sedan vila en stund innan servering.
Till det serverade jag smörstekta champinjoner blandat med bladspenat och en sååå god rostad vitlökssås.
Passar till nästan allt!
Rostad vitlökssås:
2 grovhackade vitlök solo
1 finhackad gul lök
1 msk olivolja
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2-3 msk oxfond
1/2 dl rött vin
salt, svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja tills de fått lite färg.
Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra tills såsen tjocknat ordenligt, ca 10 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer och servera. Enkelt va!?
04112015-012A6887
04112015-012A6899

Vinet kan beställas HÄR
Vintipset är i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.

2 kommentarer

Malena 24 november, 2015 - 13:56

Oj! Detta ska jag defintivt kocka ihop till helgen. 🙂 Finns det något rött vin som du tycker passar bra till vitlökssåsen (eller denna rätt I helhet)?

Svara
Popprinsessan 6 november, 2015 - 09:06

Mums, allt ser (låter) fantastiskt gott ut! Blev lite sugen på att testa bubblet.
Har också just kommit hem från semester och är lite i samma fas som du verkar vara. Fått undan det mesta av tvätt och inköp, men det är lite som ligger kvar och dräller och jag hinner liksom inte med. Men imorgon kanske 🙂 Och sedan får jag nog testa vitlökssåsen imorgon när vi ska grilla!
Kram och trevlig helg!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.